Komunikaty PR

Jak nie marnować żywności? Finał projektu Whirlpool „Nie marnujmy chwil”

2021-03-16  |  09:00
Biuro prasowe
Do pobrania logo ( 0.08 MB )

Firma Whirlpool już po raz czwarty w ramach autorskiego, międzynarodowego projektu edukacyjnego „Nie marnujmy chwil” promowała wśród dzieci i młodzieży walkę z marnowaniem żywności. Akcja skierowana była do uczniów z ponad 300 szkół podstawowych i 500 klas w całej Polsce. 

Edukacja przez zabawę

Wszystkie szkoły biorące udział w programie, tak jak w poprzednich edycjach, otrzymały zestawy edukacyjne. Uczniowie znaleźli tam specjalne materiały pobudzające kreatywność i skłaniające do myślenia o problemach związanych z odpadami. Dzięki atrakcyjnej zawartości pakietów, nauczyciele mogą łatwiej zainteresować uczniów tematem poprzez zabawę. Dla kadry także przewidziano materiały i wytyczne do efektywnej pracy z dziećmi.

Celem działań jest przekonanie młodego pokolenia, jak ważna jest troska o zasoby naszej planety, w tym pożywienie, a tym samym – jak wiele możemy zyskać, jeśli zwracanie większej uwagi na wykorzystywanie żywności stanie się stałym elementem naszej codzienności. Wiele pomocnych treści dydaktycznych, między innymi przewodników, gier czy ciekawostek idealnych do wykorzystania w czasie lekcji, można znaleźć na internetowej stronie projektu www.niemarnujmychwil.com. Witryna już zyskała dużą popularność wśród nauczycieli, zwłaszcza w okresie nauki zdalnej.

Sukces mimo pandemii

- W zakończonej właśnie edycji szkoły musiały zmierzyć się z całkowicie nieoczekiwaną i wyjątkową sytuacją, jaką była epidemia koronawirusa. Zajęcia w placówkach zostały zawieszone, z dnia na dzień, już w marcu. Wznowienie procesu nauczania w trybie zdalnym okazało się niezwykle trudne, a proces kształcenia online nadal się wydłuża. Dlatego tym bardziej każdej klasie i szkole, która dołączyła do naszego projektu mimo pandemii, należą się ogromne podziękowania. Gratulacje należą się przede wszystkim nauczycielom, którym w tych specyficznych warunkach udało się zainspirować uczniów i przekazać wiedzę na temat tak ważny społecznie, jakim jest marnowanie żywności – mówi Fabio Pommella, Prezes Zarządu Whirlpool Company Polska.

Jednym z elementów projektów był konkurs Kuchnia Talentów, który wymagał oryginalności i kreatywności. Należało opowiedzieć o „chwilach, które są ważne”, a spędzone w kuchni. Miały to być pomysły na zrównoważone spożycie żywności. Uczestnicy mogli wcielić się w rolę szefów kuchni, rolników, wynalazców, pisarzy czy reklamodawców. Mogli rysować, pisać, konstruować lub nagrywać – bez ograniczeń i narzucania schematów. W wielu nadesłanych pracach widać było zaangażowanie całych rodzin, a nawet lokalnych społeczności. W ramach zasad fair play każdy mógł podzielić się swoimi opiniami i pomysłami.

- W konkursie udział wzięło ponad 500 uczniów z 33 szkół, którzy przygotowali 54 kreatywne pomysły. Zadanie jury było bardzo trudne, ponieważ nadesłane materiały odznaczały się niezwykle wysoką jakością. We wszystkich widać było pracę twórczą, aby jak najlepiej zilustrować zrównoważoną, etyczną i wolną od odpadów kuchnię. Z tego powodu prócz trzech głównych nagród, postanowiliśmy także wyłonić trzech dodatkowych laureatów. Wierzymy, że konkurs w ramach projektu był jeszcze silniejszą motywacją do działania dla jego młodych uczestników – mówi Zygmunt Łopalewski, Dyrektor ds. Komunikacji Korporacyjnej Whirlpool Company Polska.

Zwycięskie szkoły otrzymały nagrody pieniężne w wysokości od 1 000 zł do 4 000 zł.

I miejsce - Publiczna Szkoła Podstawowa w Babinie im. Heleny Długoszewskiej - temat pracy konkursowej dotyczył sezonowych owoców i warzyw z lokalnych upraw, włączono do projektu lokalnych producentów żywności;

II miejsce (równorzędne) - Zespół Szkół nr 2 w Ludwikowicach Kłodzkich - praca konkursowa składała się z plakatu opisującego przemyślane zakupy, zawierającego hasła przeciw marnowaniu żywności, przepisów kulinarnych z wykorzystaniem resztek innych potraw, filmów przedstawiających przyrządzanie potraw oraz książkę kucharską wykonaną przez uczniów;

II miejsce (równorzędne) - Publiczna Szkoła Podstawowa im. Stefana Czarnieckiego w Ostrołęce
- pod opieką rodziców uczniowie przygotowali w domach potrawy z sezonowych produktów lokalnych, starając się wykorzystać każdą ich część i udokumentowali to na fotografiach.

Dodatkowo wyróżnione zostały:

• Szkoła Podstawowa im. Króla Jana III Sobieskiego z Puszczy Mariańskiej - w ramach projektu uczniowie poznawali warzywa używając wszystkich zmysłów;

• Szkoła Podstawowa nr 22 z Wrocławia – stworzono modele lodówek przyszłości, pomagających w niemarnowaniu jedzenia oraz książkę kucharską z przepisami na potrawy z resztek, ozdobioną rysunkami i fotografiami;

• Zespół Szkół Specjalnych z Radkowa – przygotowano książkę kucharską elektroniczną i tradycjonalną zawierającą przepisy kulinarne z różnych zakątków świata.

Razem dla dobra planety

- Whirlpool, jako producent sprzętu do przygotowywania i przechowywania jedzenia, zwraca szczególną uwagę na problem nieracjonalnej dystrybucji żywności. W okresie pandemii aspekt ten zyskał jeszcze większe znaczenie. Dlatego projekt „Nie marnujmy chwil” dotarł do Polski po raz czwarty, ale już wkrótce rozpoczyna się piąta edycja. Jest to znakomity sposób na łączenie istotnej idei z zabawą i edukacją. Niezmiennie uważamy, że duże, międzynarodowe firmy – ze względu na swoje oddziaływanie – powinny dbać o nasze wspólne zasoby w ramach działań CSR. Dlatego ta kampania wydaje nam się czymś jak najbardziej naturalnym. Dzięki swoim zasięgom i możliwościom możemy wpływać na społeczności, pokazywać korzystne zachowania i przede wszystkim do nich motywować. To jednocześnie nasz cel korporacyjny jak i ideowy – podsumowuje Zygmunt Łopalewski.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma PGE Baltica, CRIST, WIKE i Grupa Przemysłowa Baltic chcą współpracować przy budowie statków instalacyjnych i serwisowych Biuro prasowe
2025-06-24 | 11:45

PGE Baltica, CRIST, WIKE i Grupa Przemysłowa Baltic chcą współpracować przy budowie statków instalacyjnych i serwisowych

PGE Baltica – należąca do Grupy PGE spółka z największym portfelem projektów morskiej energetyki wiatrowej w Polsce – podpisała razem z CRIST
Firma Bausch Health nawiązuje współpracę z YUN, aby wprowadzić przełomową pielęgnację mikrobiomu skóry do Polski
2025-06-24 | 09:30

Bausch Health nawiązuje współpracę z YUN, aby wprowadzić przełomową pielęgnację mikrobiomu skóry do Polski

Ta strategiczna współpraca wprowadza na polski rynek nowe rozwiązania - z zakresu probioterapii do pielęgnacji skóry ze skłonnością do trądziku - z planami dalszej
Firma Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Handel

Komisja Europejska chce wprowadzić ujednolicone przepisy dotyczące wyrobów tytoniowych. Europosłowie mówią o kolejnej nadregulacji

Ministerstwo Zdrowia opracowało nowy projekt przepisów wprowadzających kolejne zakazy dotyczące wyrobów tytoniowych – całkowitą eliminację e-papierosów oraz zakaz aromatów w woreczkach nikotynowych. Najprawdopodobniej w ciągu kolejnych dwóch–trzech lat Polska będzie musiała implementować nową dyrektywę dotyczącą wszystkich produktów tytoniowych, nad którym niebawem ma rozpocząć prace Komisja Europejska. Europosłowie mówią o ryzyku chaosu legislacyjnego, nadregulacji i wskazują na zagrożenia związane z proponowaną podwyżką akcyzy.

Konsument

Za trzy miesiące ruszy w Polsce system kaucyjny. Wątpliwości budzą kwestie rozliczeń i podatków

Zaledwie trzy miesiące zostały do startu systemu kaucyjnego w Polsce. Kaucje obejmą szklane i plastikowe butelki oraz puszki z napojami. To duża zmiana dla producentów napojów, sklepów i konsumentów oraz pośredniczących w zbiórce operatorów systemów kaucyjnego. Na razie przepisy są na tyle niedoprecyzowane, że budzą wiele wątpliwości w kwestii rozliczania podatków czy rozliczeń z operatorami. Producenci będą musieli płacić podatek od niezwróconych butelek, co zwiększy ich koszty.

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.