Komunikaty PR

Mihiderka w ekostylu radzi sobie z kryzysem

2020-04-22  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.09 MB )

 Wegańskie restauracje Mihiderka można chyba nazwać najbardziej ekologiczną siecią w naszym kraju. Nie tylko dlatego, że serwuje ona dania kuchni roślinnej, ale także dostarcza je klientom samochodami elektrycznymi, do których prąd czerpie ze słońca! W Dniu Matki Ziemi pokazujemy, jak Mihiderka radzi sobie z kryzysem, który wywołała pandemia, a także dlaczego wegańska dieta może stać się sojusznikiem w walce z koronawirusem.
 
 Od wprowadzenia ograniczeń w funkcjonowaniu lokali gastronomicznych minął już ponad miesiąc. Właściciele wielu restauracji spodziewali się, że przerwa w pracy nie będzie trwała długo i wkrótce wszystko wróci do normy. Kiedy jednak okazało się, że data zdjęcia obostrzeń znacząco przesunie się w czasie, wszyscy zaczęli szukać sposobów na przetrwanie. Wśród nich była także Mihiderka, która zaproponowała klientom własną wersję dań na dowóz i wystartowała z koncepcją Mihiderka W Drodze.
 
 – Na początku musieliśmy improwizować, dlatego ruszyliśmy z dość nietypowymi zamówieniami online. Zamawiając coś dzisiaj, do godziny 22:00, posiłek otrzymuje się następnego dnia po południu. Dlaczego? Ponieważ gotujemy rano, zgodnie z ilością zamówień – wszystko po to, aby nie marnować jedzenia – mówi Dorota Krysińska , Dyrektor Kreatywny i współwłaścicielka Mihiderki.
 
 Obecnie ofertę na czas pandemii poszerzyły zestawy ZTS “zrób to sam”, w ramach których można kupić komponenty do samodzielnego przygotowania roślinnego burgera. Wszystkie dania dostarczane są bezkontaktowo – prosto pod drzwi klientów albo... wysyła się je kurierem  na terenie całej Polski. Właśnie w tym trybie działa bowiem oferta Domowy Grill Majówkowy, także oparta na koncepcji ZTS.
 
 Oczywiście, potrawy serwowane przez Mihiderkę nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jak przekonują przedstawiciele sieci, w kontekście zdrowia człowieka i budowania odporności, jest to kwestia, o której należy mówić szczególnie głośno. Właśnie teraz.
 
 Roślinne jedzenie jako sojusznik w walce z koronawirusem?
 
 Ostatnie badania naukowe jednoznacznie dowodzą, że kuchnie wegańskie są dla nas najkorzystniejsze, ponieważ nadmierne spożywanie mięsa (szczególnie tego przetworzonego) prowadzi do wielu chorób. Eksperci przewidują nawet, że dieta przyszłości będzie w całości oparta na roślinach.
 Nie brak także dowodów na to, że to właśnie włączenie do jadłospisu konkretnych produktów pochodzenia roślinnego jest naszym największym sprzymierzeńcem w budowaniu sprawnego systemu immunologicznego. Wystarczy wymienić tu wszelkiego rodzaju kiszonki, zakwasy warzywne czy dobrej jakości oleje roślinne, które pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit – centrum ludzkiej odporności.  
 
 – Naszą misją od zawsze było propagowanie prawdziwej, zdrowej kuchni, która służy człowiekowi. Paradoksalnie epidemia koronawirusa może uświadomić wielu osobom, jak ważne jest to, co jemy. Może to więc jakiś znak, w którym kierunku powinny pójść nawyki żywieniowe ludzi na całym świecie? Cieszymy się, że Mihiderka stała się niespodziewanym sojusznikiem w walce z pandemią – mówi Dorota Krysińska.
 
 MihiderkoBusy w trosce o środowisko
 
 Mihiderka nie poprzestaje jednak na tym i udowadnia, że nawet gdy “wszyscy mają ważniejsze sprawy na głowie”, nie można zapominać o środowisku naturalnym. Wprowadzenie szerszej oferty dań z dowozem spowodowało, że sieć właśnie teraz zaopatrzyła się w dwa kolejne samochody elektryczne.
 
 – Chcemy systematycznie wymieniać naszą flotę samochodów spalinowych na auta elektryczne, które nazywamy MihiderkoBusami. Ich wprowadzenie jest naturalną konsekwencją prośrodowiskowej polityki, którą prowadzimy – przekonuje Marcin Krysiński, współwłaściciel sieci Mihiderka.
 
 Sama kuchnia roślinna radykalnie ogranicza zużycie wody oraz emisję CO2 i metanu do atmosfery. A jeśli dodać do tego własną mikroelektrownię fotowoltaiczną o mocy prawie 42 kWp (wkrótce będzie to 50 kWp), produkującą czysty, bezemisyjny prąd, biodegradowalne słomki i opakowania, a także pojemniki wielorazowego użytku, obraz działalności Mihiderki zaczyna robić naprawdę duże wrażenie.  
 
 - Mihiderka stała się  prawdopodobnie pierwszą firmą, która jednocześnie:  oferuje dania wyłącznie kuchni roślinnej (wegańskie), dostarcza je klientom samochodami elektrycznymi,  prąd do tych samochodów czerpie ze słońca (OZE) – podsumowuje Marcin Krysiński.
 
 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Finał III edycji akcji „Dom z Serca” Biuro prasowe
2024-12-20 | 13:20

Finał III edycji akcji „Dom z Serca”

Budowa kolejnego już „Domu z Serca” dobiegła końca! 19 grudnia br. Grupa Budimex wraz z partnerami oddała do użytku nowoczesny, modułowy dom dla Pani Teresy z Wołomina –
Firma Dynamiczny rozwój i inwestycja w przyszłość: podsumowanie roku 2024 w sieci fran
2024-12-19 | 15:00

Dynamiczny rozwój i inwestycja w przyszłość: podsumowanie roku 2024 w sieci fran

Miniony rok okazał się przełomowym okresem dla sieci sklepów Komfort, eksperta w branży wykończenia wnętrz w Polsce. Firma znacząco rozwinęła swoją działalność w segmencie
Firma DDW podsumowuje rok 2024 branży wodorowej
2024-12-19 | 12:15

DDW podsumowuje rok 2024 branży wodorowej

2024 rok był pod wieloma względami ważny dla rozwoju gospodarki wodorowej w Polsce.   Eksperci Stowarzyszenia Dolnośląska Dolina Wodorowa przygotowali syntetyczne podsumowanie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Przemysł spożywczy

Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa

Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.

Ochrona środowiska

Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania

Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.

Regionalne – Mazowieckie

Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku

Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.