Komunikaty PR

Najnowsze inwestycje Podlaskich Zakładów Zbożowych – profesjonalne laboratorium

2020-02-25  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.06 MB )

Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że smak i aromat potraw w największym stopniu zależy od jakości wykorzystywanych składników. Jednym słowem – bez dobrej mąki nie będzie chleba… Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku w sposób szczególny dbają o jakość swoich produktów inwestując w profesjonalny sprzęt.  Dwie najnowsze inwestycje, które są gwarancją mąk najwyższej jakości, to nowoczesne laboratorium i piekarnia wypiekowa.

Podlaskie Zakłady Zbożowe to jeden z największych producentów mąk pszennych i żytnich w Polsce, który istnieje na rynku od 72 lat. To stąd do sprzedaży trafia najbardziej popularna Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką. Jest doskonale znana w każdym podlaskim domu. I nie tylko. Tradycja kupowania tej mąki przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Z racji doskonałej jakości kupowały ją nasze babcie, mamy, kupujemy ją także i my.  

Nowoczesne laboratorium – niezbędne narzędzie do wyprodukowania mąki odpowiedniej jakości

Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A. od niedawna mogą pochwalić się nowym i profesjonalnym laboratorium, wyposażonym w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. To tu z jeszcze większą precyzją wykwalifikowani laboranci dokonują badań jakościowych produkowanej mąki, aby mieć pewność, że nawet najbardziej wymagający Klient otrzyma produkt w pełni spełniający jego wymagania.

- Bardzo ważna jest dokładna analiza produkowanej i sprzedawanej mąki. Nasi pracownicy wiedzą, jak ważne jest zadowolenie Klientów, dlatego dokładnie dbają o każdy szczegół. Zainwestowaliśmy w bardzo nowoczesne laboratorium zakładowe wyposażone w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny – mówi Sylwia Majewicz, prezes PZZ.

W laboratorium sprawdzane są podstawowe parametry mąk, tj. zawartość glutenu, popiołu czy liczba opadania. Niezwykle istotne jest sprawdzenie parametrów reologicznych mąki, mających bezpośredni wpływ na jej przydatność do wypieków.

- Odbywa się to na takich urządzeniach jak alweograf, na którym można ocenić m.in. siłę wypiekową mąki i rozciągliwość powstałego z niej ciasta. Farinograf natomiast pozwala na ocenę wodochłonności mąki, czasu rozwoju ciasta oraz jego stabilności. Na amylografie z kolei jesteśmy w stanie określić maksymalną lepkość kleiku skrobiowego – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji w PZZ Białystok.

Piekarnia laboratoryjna na dobre zakończenie

Aby mieć absolutną pewność, że mąka jest odpowiedniej jakości, cały proces kontroli kończy się próbnym wypiekiem w nowej piekarni laboratoryjnej Podlaskich Zakładów Zbożowych. To tu z pieca wychodzi pieczywo pszenne, mieszane, żytnie oraz specjalistyczne, np. pizza czy ciastka.

- Piekarnia laboratoryjna to taka mała piekarnia, w pełni wyposażona w odpowiednie sprzęty do wypieku pieczywa. Dzięki temu wiemy, jak wyprodukowana przez nas mąka sprawdzi się w praktyce u piekarzy. Ocenie podlegają wówczas walory smakowo – zapachowe, wygląd oraz objętość wypieków. Po końcowej akceptacji gotowego produktu jesteśmy pewni, że mąka z czystym sumieniem może trafić do Odbiorców – kończy Sylwia Majewicz.

Pobierz jako

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Obowiązkowa deratyzacja
2025-03-06 | 10:30

Sanepid a deratyzacja – obowiązkowe akcje eliminacji szkodników

Szkodniki mogą pojawić się wszędzie – od pięciogwiazdkowych hoteli i eleganckich restauracji po domy jednorodzinne i miejskie parki. Wielu ludzi bagatelizuje problem gryzoni,
Firma Costa Coffee startuje z franczyzą. Pierwszy lokal to współpraca z Klubem Fikołki
2025-02-27 | 15:00

Costa Coffee startuje z franczyzą. Pierwszy lokal to współpraca z Klubem Fikołki

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Firma Wirtualny adres dla Twojej firmy - o co w tym chodzi?
2025-02-26 | 08:50

Wirtualny adres dla Twojej firmy - o co w tym chodzi?

Wirtualny adres stał się bardzo głośnym tematem w kontekście rejestracji firmy. Z takiej możliwości korzysta już masa przedsiębiorców, zwłaszcza freelancerów,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Farmacja

Konsument

Konsumenci zwracają uwagę na klasę energetyczną sprzętu AGD. To ma wpływ na ich rachunki

Duże AGD ma spory potencjał oszczędności prądu w gospodarstwach domowych i w całym systemie elektroenergetycznym – ocenia APPLiA Polska, związek pracodawców tej branży. Ze względu na postęp technologiczny dziś produkowane urządzenia w najlepszych klasach energetycznych zużywają 10–20 proc. prądu w porównaniu do urządzeń dostępnych 25 lat temu. Do stałego postępu w tym obszarze motywują też wymogi unijne, które z roku na rok się zaostrzają.

Prawo

Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.