Polska kuchnia kotletem stoi-czas z tym skończyć-alternatywa to kuchnia roślinna
Jemy zdecydowanie za dużo mięsa, a to nie jest dobre ani dla zdrowia, ani dla środowiska. Na szczęście coraz więcej osób świadomie podchodzi do tematu odżywania eliminując z menu kotlety schabowe czy dewolaje. Czym je zastąpić?
Alternatywą jest kuchnia roślinna, która bazuje na potrawach zrobionych tylko i wyłącznie z roślin, bez dodatku żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Co ciekawe do przygotowania dań nie wykorzystuje się nawet miodu. Wszystkie składniki są niskoprzetworzone, bliskie naturalnej formie. Dzięki temu posiłki są pełne mikroelementów, błonnika, witamin. Nie ma sztucznych poprawiaczy smaków, konserwantów, itp.
Kuchnia dedykowana (nie tylko!) roślinożercom
Kuchnia roślinna jest dowodem na to, że pożywny i smaczny posiłek bez mięsa, jajek, sera i cholesterolu jest możliwy i przede wszystkim zdrowy. Burger z soczewicy, kalafiora, kaszy z dodatkiem na przykład orzechów to doskonała alternatywa dla posiłków mięsnych. Właśnie takie dania znajdują się w menu sieci restauracji Mihiderka, która od lat specjalizuje się w kuchni roślinnej.
- Kuchnia roślinna w żadnym wypadku nie jest synonimem weganizmu, który jest filozofią zorientowaną na ograniczenie lub wyeliminowanie cierpienia zwierząt i zakłada odpowiednie dostosowanie całego stylu życia (czyli także odzieży i innych produktów) do swoich założeń – mówi Dorota Krysińska, współwłaścicielka sieci Mihiderka i dodaje, że kuchnia roślinna to jedzenie, które może zdziałać wiele dobrego dla naszej planety i naszego zdrowia.
Coraz więcej osób decyduje się na takie posiłki z przyczyn moralnych i pragmatycznych, a wybór roślinnego obiadu nie wiąże się z koniecznością przestrzegania diety eliminującej mięso i analogicznie takich wyborów przy innych czynnościach.
Kuchnia z misją
W Mihiderce wszystkie dania powstają na bazie własnych receptur. Nawet bułki wypiekane są w kuchni. Jak opowiadają właściciele, chodziło o to, żeby pieczywo nie było zbyt wysokie, tak by kanapkę zwyczajnie można było zjeść bez użycia sztućców. Co ciekawe, roślinnych kotletów nie smaży się na tłuszczu, a piecze się w piekarniku. Wszystko po to, żeby było zdrowiej.
- Chcemy pokazać jak największej ilości osób, że 100% roślinne jedzenie może być pyszne, sycące, apetyczne, kolorowe, dawać dużo energii. A dodatkowo każdy obiad wybrany u nas to malutki kroczek w stronę odciążenia planety – mówi Dorota Krysińska. - Myślę, że konsumenci stają się coraz bardziej świadomi w zakresie tego, co jedzą. Szukają informacji dotyczących wpływu jedzenia na zdrowie, środowisko, czy też choćby szeroko rozumianą gospodarkę zasobami. Część z nich akceptuje np. wyższe koszty opakowań na wynos w zamian za to, że są one biodegradowalne. To ważne, bo bez świadomych klientów trudno wprowadzać zmiany w sposobie korzystania z dóbr naszej planety.
Mihiderka® to polska sieć restauracji oferujących wyłącznie dania kuchni roślinnej, niskoprzetworzone, niesmażone. Istnieje od listopada 2015. Z obecnych dziesięciu lokali, 6 jest zlokalizowanych w centrach/galeriach handlowych (Arkady Wrocławskie, Galeria Jurajska, M1 Zabrze, Galeria Katowicka, Galeria Libero, Gemini Park Tychy), a 4 to lokalizacje przyuliczne (Gliwice, Wrocław, 2x Kraków)

Sanepid a deratyzacja – obowiązkowe akcje eliminacji szkodników

Costa Coffee startuje z franczyzą. Pierwszy lokal to współpraca z Klubem Fikołki

Wirtualny adres dla Twojej firmy - o co w tym chodzi?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Farmacja

Zbrojeniówka i farmacja kluczowe dla bezpieczeństwa kraju. Polskie firmy walczą o pozycję w obu tych sektorach
Polska gospodarka stoi przed wieloma wyzwaniami – od inflacji i zmian legislacyjnych po dynamiczny rozwój technologii. W tym kontekście kluczową rolę odgrywają przedsiębiorcy, którzy nie tylko napędzają wzrost gospodarczy, ale również inwestują w innowacje, cyfryzację i zrównoważony rozwój. Z punktu widzenia bezpieczeństwa kraju jednymi z najważniejszych są branże zbrojeniowa i farmaceutyczna.
Konsument
Konsumenci zwracają uwagę na klasę energetyczną sprzętu AGD. To ma wpływ na ich rachunki

Duże AGD ma spory potencjał oszczędności prądu w gospodarstwach domowych i w całym systemie elektroenergetycznym – ocenia APPLiA Polska, związek pracodawców tej branży. Ze względu na postęp technologiczny dziś produkowane urządzenia w najlepszych klasach energetycznych zużywają 10–20 proc. prądu w porównaniu do urządzeń dostępnych 25 lat temu. Do stałego postępu w tym obszarze motywują też wymogi unijne, które z roku na rok się zaostrzają.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.