Świątecznie, choć bez mąki i cukru
Fit Cake już dawno udowodniło, że nie jest zwykłą kawiarnią. Idzie własną „bezukrową” drogą i co raz zaskakuje ofertą dla osób, które mają specjalne dietetyczne wymagania. W tym roku na święta przygotował nie tylko ciasta bez cukru i fikuśne fit desery, ale też bezglutenowe kluseczki, pierogi i paszteciki.
Szacuje się, że w Polsce około 20 proc. osób unika produktów z glutenem. Dla chorych np. na celiakię to dieta obowiązkowa, dla wielu ludzi to wybór zdrowszego stylu życia.
- Ponad miesiąc temu wprowadziliśmy do oferty mieszanki mąk dla osób na diecie bezglutenowej, keto i low fodmap. Przy obecnych cenach bezglutenowego pieczywa był to po prostu produkt bardzo pożądany. Z takiej mąki można mieć własne, zawsze świeże i tańsze bułki i chleb – mówi Rafał Kościuk, właściciel franczyzy Fit Cake. – Potem klienci zaczęli pytać, czy możemy coś w podobnym stylu przygotować na Boże Narodzenie. Jako to MY nie możemy??!! Voilà.
W tym roku w świątecznej ofercie sieci franczyzowej znajdują się więc także mączne dania wytrawne. Ci, którzy ufają Fit Cake (a wielu jest przekonanych tylko do tej marki) mogą na wigilijnym stole postawić wyprodukowane przez sieć: pierogi z kapustą i grzybami oraz paszteciki z kapustą i grzybami. Obydwa dania są dostępne w wersji vege, keto, bez cukru, laktozy, glutenu i orzechów.
Ze świątecznych słodkości Fit Cake proponuje wigilijną nowość: proteinowe kluseczki z makiem (też dostępne w opcji bezglutenowej i keto). W bożonarodzeniowym menu nie może też zabraknąć tradycyjnych, rozpoznawalnych smaków, ale jak to w Fit Cake, będą one przygotowane specjalnie z myślą o cukrzykach, alergikach, osobach na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej czy dbających o wagę. Z świątecznych klasyków, ale kategorycznie bezcukrowych, hitami sieci są: kutia (także w wersji keto), korzenny Marcinek czy makosernik. Lubiących nowinki na pewno zaintryguje zweganizowany piernik.
Już w 2018 roku dr hab. Piotr Dziechciarz z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego powiedział dla portalu „Nauka w Polsce”, że od 13 do 25 proc. osób w Polsce przestrzega diety bezglutenowej. Przez ostatnie cztery lata grupa ta na pewno urosła.
- Obserwujemy, że coraz więcej ludzi, dbając o własne zdrowie, przechodzi na różne diety. Ich nie odstręczają nawet wyższe, tegoroczne ceny. Choć obiektywnie ceny w tradycyjnych kawiarniach i specjalistycznych, jak nasza bardzo się w ostatnim roku wyrównały – dodaje Rafał Kościuk. - Fit Cake ma wielu naśladowców, ale ludzie chorzy muszą mieć 100-procentową pewność, że to co zaserwują na stole jest bezpieczne. Ostatnia kontrola UOKiK wykazała jak często nadużywa się etykietki „gluten free”. Fit Cake daje gwarancję jakości. Nie mogliśmy więc nie zaproponować na święta czegoś ekstra, bo ludzie tego od nas oczekiwali.
Fit Cake przyjmuje zamówienia na świąteczne dania w swoich 55 punktach w całym kraju (można je złożyć także telefonicznie czy internetowo) do 22 grudnia.
Pułapki unijnych dotacji – jak uniknąć błędów i skutecznie rozliczać projekty?
Nowe nabory na dofinansowania z UE. Eksperci wyjaśnią, jak złożyć wniosek
Jak zmieniła się polska przedsiębiorczość przez 20 lat w Unii Europejskiej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Bankowość
Dobre prognozy dla rynku kredytów mieszkaniowych. Mimo braku rządowego programu wsparcia
Rok 2025 powinien być dobrym okresem na rynku kredytów mieszkaniowych. – Zainteresowanie nadal będzie rosło i paradoksalnie przyczyni się do tego niedawna zapowiedź ministra rozwoju i technologii, że nie będzie Kredytu 0 proc. – ocenia dr Jacek Furga, prezes Centrum Procesów Bankowych i Informacji. Jak wskazuje, pomimo braku kolejnego programu wsparcia dla kredytów mieszkaniowych 2024 rok również zakończył się dobrym wynikiem, a jakość obsługi złotowych kredytów mieszkaniowych pozostaje na bardzo wysokim poziomie.
Prawo
W Polsce brakuje ośrodków interwencji kryzysowej. Rzecznik Praw Obywatelskich apeluje o zmiany w prawie i zwiększenie finansowania
W 2023 roku w Polsce funkcjonowało 170 ośrodków interwencji kryzysowej, ale w wielu powiatach tego typu wsparcie wciąż nie jest dostępne. NIK już w 2021 roku alarmował, że ponad połowa powiatów nie powołała takich ośrodków. Tylko część istniejących placówek świadczy całodobowo wsparcie dla osób doświadczających kryzysów, a zapotrzebowanie na takie usługi stale rośnie. Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich apeluje o zmiany w prawie dotyczącym interwencji kryzysowej oraz finansowaniu tych usług.
Finanse
Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania
Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.