Świątecznie, choć bez mąki i cukru
Fit Cake już dawno udowodniło, że nie jest zwykłą kawiarnią. Idzie własną „bezukrową” drogą i co raz zaskakuje ofertą dla osób, które mają specjalne dietetyczne wymagania. W tym roku na święta przygotował nie tylko ciasta bez cukru i fikuśne fit desery, ale też bezglutenowe kluseczki, pierogi i paszteciki.
Szacuje się, że w Polsce około 20 proc. osób unika produktów z glutenem. Dla chorych np. na celiakię to dieta obowiązkowa, dla wielu ludzi to wybór zdrowszego stylu życia.
- Ponad miesiąc temu wprowadziliśmy do oferty mieszanki mąk dla osób na diecie bezglutenowej, keto i low fodmap. Przy obecnych cenach bezglutenowego pieczywa był to po prostu produkt bardzo pożądany. Z takiej mąki można mieć własne, zawsze świeże i tańsze bułki i chleb – mówi Rafał Kościuk, właściciel franczyzy Fit Cake. – Potem klienci zaczęli pytać, czy możemy coś w podobnym stylu przygotować na Boże Narodzenie. Jako to MY nie możemy??!! Voilà.
W tym roku w świątecznej ofercie sieci franczyzowej znajdują się więc także mączne dania wytrawne. Ci, którzy ufają Fit Cake (a wielu jest przekonanych tylko do tej marki) mogą na wigilijnym stole postawić wyprodukowane przez sieć: pierogi z kapustą i grzybami oraz paszteciki z kapustą i grzybami. Obydwa dania są dostępne w wersji vege, keto, bez cukru, laktozy, glutenu i orzechów.
Ze świątecznych słodkości Fit Cake proponuje wigilijną nowość: proteinowe kluseczki z makiem (też dostępne w opcji bezglutenowej i keto). W bożonarodzeniowym menu nie może też zabraknąć tradycyjnych, rozpoznawalnych smaków, ale jak to w Fit Cake, będą one przygotowane specjalnie z myślą o cukrzykach, alergikach, osobach na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej czy dbających o wagę. Z świątecznych klasyków, ale kategorycznie bezcukrowych, hitami sieci są: kutia (także w wersji keto), korzenny Marcinek czy makosernik. Lubiących nowinki na pewno zaintryguje zweganizowany piernik.
Już w 2018 roku dr hab. Piotr Dziechciarz z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego powiedział dla portalu „Nauka w Polsce”, że od 13 do 25 proc. osób w Polsce przestrzega diety bezglutenowej. Przez ostatnie cztery lata grupa ta na pewno urosła.
- Obserwujemy, że coraz więcej ludzi, dbając o własne zdrowie, przechodzi na różne diety. Ich nie odstręczają nawet wyższe, tegoroczne ceny. Choć obiektywnie ceny w tradycyjnych kawiarniach i specjalistycznych, jak nasza bardzo się w ostatnim roku wyrównały – dodaje Rafał Kościuk. - Fit Cake ma wielu naśladowców, ale ludzie chorzy muszą mieć 100-procentową pewność, że to co zaserwują na stole jest bezpieczne. Ostatnia kontrola UOKiK wykazała jak często nadużywa się etykietki „gluten free”. Fit Cake daje gwarancję jakości. Nie mogliśmy więc nie zaproponować na święta czegoś ekstra, bo ludzie tego od nas oczekiwali.
Fit Cake przyjmuje zamówienia na świąteczne dania w swoich 55 punktach w całym kraju (można je złożyć także telefonicznie czy internetowo) do 22 grudnia.

Pułapki unijnych dotacji – jak uniknąć błędów i skutecznie rozliczać projekty?

Nowe nabory na dofinansowania z UE. Eksperci wyjaśnią, jak złożyć wniosek

Jak zmieniła się polska przedsiębiorczość przez 20 lat w Unii Europejskiej
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Proces deregulacji nie dotyczy branży tytoniowej. Jest propozycja kolejnej ustawy w ciągu kilku miesięcy
Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki nikotynowe, potem propozycja przepisów, które zmierzają do wycofania tych produktów z rynku – przedstawiciele środowisk biznesowych podkreślają, że przygotowywane przez resort zdrowia przepisy wprowadzają chaos legislacyjny w branży tytoniowej. To tym bardziej dziwi przedsiębiorców, że stoi w opozycji do prowadzonego przez rząd procesu deregulacji w gospodarce. W dodatku może mieć negatywne skutki dla budżetu państwa i doprowadzić do skokowego wzrostu szarej strefy.
Bankowość
Grzyby rozkładające tekstylia nagrodzone w konkursie ING. 1 mln zł trafi na innowacyjne projekty dla zrównoważonych miast

Firma Myco Renew, która opracowała technologię rozkładającą tekstylia za pomocą grzybów, została laureatem siódmej edycji Programu Grantowego ING. Motywem przewodnim konkursu skierowanego do start-upów i młodych naukowców był tym razem zrównoważony rozwój miast i społeczności. Łącznie na nagrodzone innowacyjne projekty trafił 1 mln zł. Wśród nich są także bezzałogowe statki powietrzne dostarczające defibrylatory czy system do zbierania deszczówki w blokach.
Prawo
Trwają próby wzmocnienia dialogu społecznego. Niespokojne czasy wymuszają większe zaangażowanie społeczeństwa w podejmowanie decyzji

Według zapowiedzi szefowej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen głos partnerów społecznych i dialog społeczny będą stały w centrum procesu decyzyjnego w Europie. Taki jest cel podpisanego w marcu Paktu na rzecz europejskiego dialogu społecznego. Potrzeba wzmocnienia głosu społeczeństwa jest również podkreślana na forum krajowym. Rząd planuje reformę Rady Dialogu Społecznego, by usprawnić pracę tej instytucji, a przedsiębiorcy wzywają do rzetelnego konsultowania ze stroną społeczną ustaw, które wychodzą z rządu.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.