Świątecznie, choć bez mąki i cukru
Fit Cake już dawno udowodniło, że nie jest zwykłą kawiarnią. Idzie własną „bezukrową” drogą i co raz zaskakuje ofertą dla osób, które mają specjalne dietetyczne wymagania. W tym roku na święta przygotował nie tylko ciasta bez cukru i fikuśne fit desery, ale też bezglutenowe kluseczki, pierogi i paszteciki.
Szacuje się, że w Polsce około 20 proc. osób unika produktów z glutenem. Dla chorych np. na celiakię to dieta obowiązkowa, dla wielu ludzi to wybór zdrowszego stylu życia.
- Ponad miesiąc temu wprowadziliśmy do oferty mieszanki mąk dla osób na diecie bezglutenowej, keto i low fodmap. Przy obecnych cenach bezglutenowego pieczywa był to po prostu produkt bardzo pożądany. Z takiej mąki można mieć własne, zawsze świeże i tańsze bułki i chleb – mówi Rafał Kościuk, właściciel franczyzy Fit Cake. – Potem klienci zaczęli pytać, czy możemy coś w podobnym stylu przygotować na Boże Narodzenie. Jako to MY nie możemy??!! Voilà.
W tym roku w świątecznej ofercie sieci franczyzowej znajdują się więc także mączne dania wytrawne. Ci, którzy ufają Fit Cake (a wielu jest przekonanych tylko do tej marki) mogą na wigilijnym stole postawić wyprodukowane przez sieć: pierogi z kapustą i grzybami oraz paszteciki z kapustą i grzybami. Obydwa dania są dostępne w wersji vege, keto, bez cukru, laktozy, glutenu i orzechów.
Ze świątecznych słodkości Fit Cake proponuje wigilijną nowość: proteinowe kluseczki z makiem (też dostępne w opcji bezglutenowej i keto). W bożonarodzeniowym menu nie może też zabraknąć tradycyjnych, rozpoznawalnych smaków, ale jak to w Fit Cake, będą one przygotowane specjalnie z myślą o cukrzykach, alergikach, osobach na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej czy dbających o wagę. Z świątecznych klasyków, ale kategorycznie bezcukrowych, hitami sieci są: kutia (także w wersji keto), korzenny Marcinek czy makosernik. Lubiących nowinki na pewno zaintryguje zweganizowany piernik.
Już w 2018 roku dr hab. Piotr Dziechciarz z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego powiedział dla portalu „Nauka w Polsce”, że od 13 do 25 proc. osób w Polsce przestrzega diety bezglutenowej. Przez ostatnie cztery lata grupa ta na pewno urosła.
- Obserwujemy, że coraz więcej ludzi, dbając o własne zdrowie, przechodzi na różne diety. Ich nie odstręczają nawet wyższe, tegoroczne ceny. Choć obiektywnie ceny w tradycyjnych kawiarniach i specjalistycznych, jak nasza bardzo się w ostatnim roku wyrównały – dodaje Rafał Kościuk. - Fit Cake ma wielu naśladowców, ale ludzie chorzy muszą mieć 100-procentową pewność, że to co zaserwują na stole jest bezpieczne. Ostatnia kontrola UOKiK wykazała jak często nadużywa się etykietki „gluten free”. Fit Cake daje gwarancję jakości. Nie mogliśmy więc nie zaproponować na święta czegoś ekstra, bo ludzie tego od nas oczekiwali.
Fit Cake przyjmuje zamówienia na świąteczne dania w swoich 55 punktach w całym kraju (można je złożyć także telefonicznie czy internetowo) do 22 grudnia.
Nowy Europejski Bauhaus znów rozkwita – Festiwal NEB wraca do Brukseli
Festiwal Nowego Europejskiego Bauhausu powraca do Brukseli
Cellnex Poland i czeska spółka CETIN rozpoczynają realizację projektu BALTCOR5G
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Bankowość
Ponad 70 proc. budynków w Polsce wymaga gruntownej modernizacji. 1 mln zł trafi na granty na innowacje w tym obszarze
Ograniczenie zużycia energii w budynkach to jeden z najbardziej efektywnych ekonomicznie sposobów redukcji emisji dwutlenku węgla. Tymczasem w Unii Europejskiej zdecydowana większość budynków mieszkalnych wymaga poprawy efektywności energetycznej. Innowacji, które mają w tym pomóc, poszukuje ING Bank Śląski w piątej edycji swojego Programu Grantowego dla start-upów i młodych naukowców. Najlepsi mogą liczyć na zastrzyk finansowania z przeznaczeniem na rozwój i komercjalizację swojego pomysłu. Budżet Programu Grantowego ING to 1 mln zł w każdej edycji.
Infrastruktura
Branża infrastrukturalna szykuje się na inwestycyjny boom. Projektanci i inżynierowie wskazują na szereg wyzwań w kolejnych latach
W kolejnych latach w polskiej gospodarce ma być odczuwalne przyspieszenie realizacji inwestycji infrastrukturalnych. Ma to związek z finansową perspektywą unijną na lata 2021–2027 i odblokowaniem środków z KPO. To inwestycje planowane na dziesiątki albo nawet na setki lat, a w dyskusji dotyczącej takich projektów często pomijana jest rola projektantów i inżynierów. Przedstawiciele tych zawodów wskazują na szereg wyzwań, które będą rzutować na planowanie i realizowanie wielkich projektów infrastrukturalnych. Do najważniejszych zaliczają się m.in. relacje z zamawiającymi, coraz mniejsza dostępność kadr, konieczność inwestowania w nowe, cyfrowe technologie oraz unijne regulacje dotyczące zrównoważonego rozwoju w branży budowlanej.
Konsument
Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi
Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.