Gastronomia i usługi wracają do pełnego funkcjonowania w CH Osowa

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 16 maja 2020, w ramach trzeciego etapu planu odmrażania gospodarki, z dniem 18 maja salon fryzjerski Hair Studio Robert Terefenko zostaje ponownie otwarty w CH Osowa.
Również od dnia 18 maja, w pełnym zakresie, przy stosowaniu ścisłych reguł sanitarnych, działać będą restauracje i kawiarnie – Cukiernia Raszczyk, Cukiernia Sowa, Zenthai oraz wyspa Minimelts, natomiast restauracja McDonalds wciąż działa z ofertą na wynos. Klienci będą mogli skorzystać z oferty gastronomicznej centrum na miejscu w lokalach i w strefie foodcourt.
Zarówno punkty gastronomiczne jak i usługi fryzjerskie działać będą zgodnie z wytycznymi sanitarnymi opracowanymi dla każdego z tych sektorów przez Ministerstwo Rozwoju i Głównego Inspektora Sanitarnego.
W restauracjach i kawiarniach zmianie ulegnie układ przestrzeni - stoliki zostaną rozsunięte na odległość 2 metrów a między gośćmi obowiązywać będzie dystans 1,5 m. Wprowadzone zostanie ograniczenie liczby osób mogących przebywać jednocześnie w lokalu (1 osoba na 4 m2). Obsługa restauracji przestrzegać będzie ścisłych norm sanitarnych dezynfekując stoliki po każdym kliencie oraz stosując środki ochrony osobistej nosząc maseczkę oraz rękawiczki.
Analogiczne zasady sanitarne zostały wprowadzone w strefie gastronomicznej – foodcourt. Tu również usunięta zostanie część stolików i miejsc siedzących tak aby zachować wymagane 2-metrowe odległości pomiędzy nimi. Dystans 2 metrów obowiązywać będzie również osoby stojące w kolejce do poszczególnych punktów gastronomicznych. Dla ułatwienia na podłodze wyklejono specjalne oznaczenia regulujące odległości pomiędzy oczekującymi. Przy wejściu do strefy gastronomicznej ustawione zostały dozowniki z płynem dezynfekującym oraz informacje z zaleceniami przestrzegania zasad sanitarnych m.in. z ważną dla klientów informacją że zasłanianie nosa i ust przez klientów nie obowiązuje podczas oczekiwania przy stoliku i w trakcie konsumpcji.
Restauracje i punkty gastronomiczne stanowią istotny element oferty centrum. Ich powrót do funkcjonowania, nie tylko w trybie „na wynos”, zdecydowanie poprawi komfort wizyty dla klientów odwiedzających CH Osowa.
„Z optymizmem patrzymy na najbliższe tygodnie, które w perspektywie ostatnich miesięcy są sygnałem, że stopniowo wracamy do długo oczekiwanej normalności – mówi dyrektor centrum, Aleksandra Słowińska.
Wraz z naszymi najemcami ze strefy gastronomicznej – McDonalnd’s, Zenthai, Cukiernią Sowa i Cukiernią Raszczyk – czekamy na powrót klientów oraz zapewniamy o ciągłym stosowaniu maksymalnych procedur higienicznych. Cieszymy się, że kolejne sektory wracają do życia, co z pewnością doda otuchy klientom na zbliżające się lepsze i bezpieczniejsze dni.”
18 maja otworzy się również salon fryzjerski Hair Studio Robert Terefenko zlokalizowany w Galerii. Tu również obowiązywać będą ścisłe zasady bezpieczeństwa sanitarnego. Klienci przyjmowani będą zarówno po wcześniejszym umówieniu na konkretną godzinę, jak i spontanicznie, podczas wizyty w centrum, wyłącznie w przypadku wolnego miejsca w grafiku. Stanowiska obsługi będą dezynfekowane każdorazowo po wizycie każdego z Klientów. Obsługa przy wykonywaniu usługi zobowiązana została do stosowania środków ochrony osobistej - maseczek i rękawiczek. W salonach obowiązać będzie również zasada 2-metrowego dystansu pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy.
„Jak się okazuje, salony fryzjerskie dostarczają usługi, które stanowią jedną z podstawowych potrzeb większości ludzi, czego doświadczyliśmy podczas kwarantanny. W salonie zlokalizowanym w naszym centrum prowadzone są już zapisy tak, aby klienci czuli się bezpiecznie i spokojnie podczas korzystania z usług, gdy salon zostanie otworzony oficjalnie. Zarówno nam, jak i naszemu najemcy zależy na jak najlepszym zadbaniu o komfort i dobre samopoczucie wszystkich klientów” – dodaje dyrektor, Aleksandra Słowińska
Bezpieczeństwo wciąż na pierwszym miejscu
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo klientów, personelu sklepów oraz obsługi centrum Centrum Handlowe Osowa nadal funkcjonuje w ścisłym reżimie sanitarnym. Na terenie centrum – przy wejściach głównych oraz w toaletach – rozstawione są dozowniki z płynem do dezynfekcji. Klienci informowani są o możliwości zakupu maseczki w wybranych punktach handlowych.
Regularnie odkażane są wszystkie elementy na pasażach – podłogi, kosze na śmieci, donice, klamki, poręcze, a także podłogi i ściany korytarzy wiodących do toalet. Dokładnej dezynfekcji poddawane są urządzenia i wyposażenie toalet. Ponadto pomieszczenia toalet oraz przestrzeni specjalnych, takich jak Pokój Rodzica z Dzieckiem, poddawane są regularnemu ozonowaniu. Wentylacja na terenie obiektu jest prowadzona w 100 proc. przy użyciu świeżego powietrza, bez rekuperacji.
W celu minimalizacji ryzyka zakażenia i aby przestrzegać zasad dystansu społecznego z pasaży zniknęły ławki i siedziska, a specjalne urządzenia, takie jak bujaki dziecięce oraz plac zabaw, są nadal wyłączone z użytkowania.
Opis wszystkich wdrożonych w centrum procedur bezpieczeństwa oraz pełna, regularnie aktualizowana, lista otwartych sklepów i punktów usługowych dostępna jest na stronie www.chosowa.pl.

Gadżety erotyczne z dostawą do domu – zamówienia rosną szybciej niż inflacja

Komentarz rynkowy DPD Polska: sektor e-commerce – między presją cenową, a oczekiwaniami klientów

Marketplace MediaMarkt już dostępny w Polsce – nowa era zakupów i współpracy w branży elektroniki konsumenckiej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.