Komunikaty PR

Gastronomia i usługi wracają do pełnego funkcjonowania w CH Osowa

2020-05-18  |  12:23
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 16 maja 2020, w ramach trzeciego etapu planu odmrażania gospodarki, z dniem 18 maja salon fryzjerski Hair Studio Robert Terefenko zostaje ponownie otwarty w CH Osowa.

Również od dnia 18 maja, w pełnym zakresie, przy stosowaniu ścisłych reguł sanitarnych, działać będą restauracje i kawiarnie – Cukiernia Raszczyk, Cukiernia Sowa, Zenthai oraz wyspa Minimelts, natomiast restauracja McDonalds wciąż działa z ofertą na wynos. Klienci będą mogli skorzystać z oferty gastronomicznej centrum na miejscu w lokalach i w strefie foodcourt.

Zarówno punkty gastronomiczne jak i usługi fryzjerskie działać będą zgodnie z wytycznymi sanitarnymi opracowanymi dla każdego z tych sektorów przez Ministerstwo Rozwoju i Głównego Inspektora Sanitarnego. 

W restauracjach i kawiarniach zmianie ulegnie układ przestrzeni - stoliki zostaną rozsunięte na odległość 2 metrów a między gośćmi obowiązywać będzie dystans 1,5 m. Wprowadzone zostanie ograniczenie liczby osób mogących przebywać jednocześnie w lokalu (1 osoba na 4 m2). Obsługa restauracji przestrzegać będzie ścisłych norm sanitarnych dezynfekując stoliki po każdym kliencie oraz stosując środki ochrony osobistej nosząc maseczkę oraz rękawiczki.

Analogiczne zasady sanitarne zostały wprowadzone w strefie gastronomicznej – foodcourt. Tu również usunięta zostanie część stolików i miejsc siedzących tak aby zachować wymagane 2-metrowe odległości pomiędzy nimi. Dystans 2 metrów obowiązywać będzie również osoby stojące w kolejce do poszczególnych punktów gastronomicznych. Dla ułatwienia na podłodze wyklejono specjalne oznaczenia regulujące odległości pomiędzy oczekującymi. Przy wejściu do strefy gastronomicznej ustawione zostały dozowniki z płynem dezynfekującym oraz informacje z zaleceniami przestrzegania zasad sanitarnych m.in. z ważną dla klientów informacją że zasłanianie nosa i ust przez klientów nie obowiązuje podczas oczekiwania przy stoliku i w trakcie konsumpcji.

Restauracje i punkty gastronomiczne stanowią istotny element oferty centrum. Ich powrót do funkcjonowania, nie tylko w trybie „na wynos”, zdecydowanie poprawi komfort wizyty dla klientów odwiedzających CH Osowa.

„Z optymizmem patrzymy na najbliższe tygodnie, które w perspektywie ostatnich miesięcy są sygnałem, że stopniowo wracamy do długo oczekiwanej normalności – mówi dyrektor centrum, Aleksandra Słowińska.
Wraz z naszymi najemcami ze strefy gastronomicznej – McDonalnd’s, Zenthai, Cukiernią Sowa i Cukiernią Raszczyk – czekamy na powrót klientów oraz zapewniamy o ciągłym stosowaniu maksymalnych procedur higienicznych. Cieszymy się, że kolejne sektory wracają do życia, co z pewnością doda otuchy klientom na zbliżające się lepsze i bezpieczniejsze dni.”

18 maja otworzy się również salon fryzjerski Hair Studio Robert Terefenko zlokalizowany w Galerii. Tu również obowiązywać będą ścisłe zasady bezpieczeństwa sanitarnego. Klienci przyjmowani będą zarówno po wcześniejszym umówieniu na konkretną godzinę, jak i spontanicznie, podczas wizyty w centrum, wyłącznie w przypadku wolnego miejsca w grafiku. Stanowiska obsługi będą dezynfekowane każdorazowo po wizycie każdego z Klientów. Obsługa przy wykonywaniu usługi zobowiązana została do stosowania środków ochrony osobistej - maseczek i rękawiczek. W salonach obowiązać będzie również zasada 2-metrowego dystansu pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy.

„Jak się okazuje, salony fryzjerskie dostarczają usługi, które stanowią jedną z podstawowych potrzeb większości ludzi, czego doświadczyliśmy podczas kwarantanny. W salonie zlokalizowanym w naszym centrum prowadzone są już zapisy tak, aby klienci czuli się bezpiecznie i spokojnie podczas korzystania z usług, gdy salon zostanie otworzony oficjalnie. Zarówno nam, jak i naszemu najemcy zależy na jak najlepszym zadbaniu o komfort i dobre samopoczucie wszystkich klientów” – dodaje dyrektor, Aleksandra Słowińska

 

Bezpieczeństwo wciąż na pierwszym miejscu

W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo klientów, personelu sklepów oraz obsługi centrum Centrum Handlowe Osowa nadal funkcjonuje w ścisłym reżimie sanitarnym. Na terenie centrum – przy wejściach głównych oraz w toaletach – rozstawione są dozowniki z płynem do dezynfekcji. Klienci informowani są o możliwości zakupu maseczki w wybranych punktach handlowych.

Regularnie odkażane są wszystkie elementy na pasażach – podłogi, kosze na śmieci, donice, klamki, poręcze, a także podłogi i ściany korytarzy wiodących do toalet. Dokładnej dezynfekcji poddawane są urządzenia i wyposażenie toalet. Ponadto pomieszczenia toalet oraz przestrzeni specjalnych, takich jak Pokój Rodzica z Dzieckiem, poddawane są regularnemu ozonowaniu. Wentylacja na terenie obiektu jest prowadzona w 100 proc. przy użyciu świeżego powietrza, bez rekuperacji.

W celu minimalizacji ryzyka zakażenia i aby przestrzegać zasad dystansu społecznego z pasaży zniknęły ławki i siedziska, a specjalne urządzenia, takie jak bujaki dziecięce oraz plac zabaw, są nadal wyłączone z użytkowania.

Opis wszystkich wdrożonych w centrum procedur bezpieczeństwa oraz pełna, regularnie aktualizowana, lista otwartych sklepów i punktów usługowych dostępna jest na stronie www.chosowa.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Handel Gadżety erotyczne z dostawą do domu – zamówienia rosną szybciej niż inflacja Biuro prasowe
2025-06-06 | 14:00

Gadżety erotyczne z dostawą do domu – zamówienia rosną szybciej niż inflacja

7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Seksu – to doskonały moment, aby przyjrzeć się temu, jak zmieniają się zwyczaje Polaków związane z zakupem produktów
Handel Komentarz rynkowy DPD Polska: sektor e-commerce – między presją cenową, a oczekiwaniami klientów
2025-05-29 | 16:25

Komentarz rynkowy DPD Polska: sektor e-commerce – między presją cenową, a oczekiwaniami klientów

Usługi premium w cieniu presji cenowej Choć dostawy tego samego dnia były niegdyś zapowiadane jako jeden z najważniejszych kierunków rozwoju e-commerce i symbol
Handel Marketplace MediaMarkt już dostępny w Polsce – nowa era zakupów i współpracy w branży elektroniki konsumenckiej
2025-05-23 | 06:00

Marketplace MediaMarkt już dostępny w Polsce – nowa era zakupów i współpracy w branży elektroniki konsumenckiej

MediaMarkt, lider rynku elektroniki konsumenckiej w Europie, wkracza w nową fazę rozwoju na polskim rynku. Właśnie uruchomiono nowoczesną platformę marketplace, która po

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.