Gastronomia i usługi wracają do pełnego funkcjonowania w CH Osowa
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 16 maja 2020, w ramach trzeciego etapu planu odmrażania gospodarki, z dniem 18 maja salon fryzjerski Hair Studio Robert Terefenko zostaje ponownie otwarty w CH Osowa.
Również od dnia 18 maja, w pełnym zakresie, przy stosowaniu ścisłych reguł sanitarnych, działać będą restauracje i kawiarnie – Cukiernia Raszczyk, Cukiernia Sowa, Zenthai oraz wyspa Minimelts, natomiast restauracja McDonalds wciąż działa z ofertą na wynos. Klienci będą mogli skorzystać z oferty gastronomicznej centrum na miejscu w lokalach i w strefie foodcourt.
Zarówno punkty gastronomiczne jak i usługi fryzjerskie działać będą zgodnie z wytycznymi sanitarnymi opracowanymi dla każdego z tych sektorów przez Ministerstwo Rozwoju i Głównego Inspektora Sanitarnego.
W restauracjach i kawiarniach zmianie ulegnie układ przestrzeni - stoliki zostaną rozsunięte na odległość 2 metrów a między gośćmi obowiązywać będzie dystans 1,5 m. Wprowadzone zostanie ograniczenie liczby osób mogących przebywać jednocześnie w lokalu (1 osoba na 4 m2). Obsługa restauracji przestrzegać będzie ścisłych norm sanitarnych dezynfekując stoliki po każdym kliencie oraz stosując środki ochrony osobistej nosząc maseczkę oraz rękawiczki.
Analogiczne zasady sanitarne zostały wprowadzone w strefie gastronomicznej – foodcourt. Tu również usunięta zostanie część stolików i miejsc siedzących tak aby zachować wymagane 2-metrowe odległości pomiędzy nimi. Dystans 2 metrów obowiązywać będzie również osoby stojące w kolejce do poszczególnych punktów gastronomicznych. Dla ułatwienia na podłodze wyklejono specjalne oznaczenia regulujące odległości pomiędzy oczekującymi. Przy wejściu do strefy gastronomicznej ustawione zostały dozowniki z płynem dezynfekującym oraz informacje z zaleceniami przestrzegania zasad sanitarnych m.in. z ważną dla klientów informacją że zasłanianie nosa i ust przez klientów nie obowiązuje podczas oczekiwania przy stoliku i w trakcie konsumpcji.
Restauracje i punkty gastronomiczne stanowią istotny element oferty centrum. Ich powrót do funkcjonowania, nie tylko w trybie „na wynos”, zdecydowanie poprawi komfort wizyty dla klientów odwiedzających CH Osowa.
„Z optymizmem patrzymy na najbliższe tygodnie, które w perspektywie ostatnich miesięcy są sygnałem, że stopniowo wracamy do długo oczekiwanej normalności – mówi dyrektor centrum, Aleksandra Słowińska.
Wraz z naszymi najemcami ze strefy gastronomicznej – McDonalnd’s, Zenthai, Cukiernią Sowa i Cukiernią Raszczyk – czekamy na powrót klientów oraz zapewniamy o ciągłym stosowaniu maksymalnych procedur higienicznych. Cieszymy się, że kolejne sektory wracają do życia, co z pewnością doda otuchy klientom na zbliżające się lepsze i bezpieczniejsze dni.”
18 maja otworzy się również salon fryzjerski Hair Studio Robert Terefenko zlokalizowany w Galerii. Tu również obowiązywać będą ścisłe zasady bezpieczeństwa sanitarnego. Klienci przyjmowani będą zarówno po wcześniejszym umówieniu na konkretną godzinę, jak i spontanicznie, podczas wizyty w centrum, wyłącznie w przypadku wolnego miejsca w grafiku. Stanowiska obsługi będą dezynfekowane każdorazowo po wizycie każdego z Klientów. Obsługa przy wykonywaniu usługi zobowiązana została do stosowania środków ochrony osobistej - maseczek i rękawiczek. W salonach obowiązać będzie również zasada 2-metrowego dystansu pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy.
„Jak się okazuje, salony fryzjerskie dostarczają usługi, które stanowią jedną z podstawowych potrzeb większości ludzi, czego doświadczyliśmy podczas kwarantanny. W salonie zlokalizowanym w naszym centrum prowadzone są już zapisy tak, aby klienci czuli się bezpiecznie i spokojnie podczas korzystania z usług, gdy salon zostanie otworzony oficjalnie. Zarówno nam, jak i naszemu najemcy zależy na jak najlepszym zadbaniu o komfort i dobre samopoczucie wszystkich klientów” – dodaje dyrektor, Aleksandra Słowińska
Bezpieczeństwo wciąż na pierwszym miejscu
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo klientów, personelu sklepów oraz obsługi centrum Centrum Handlowe Osowa nadal funkcjonuje w ścisłym reżimie sanitarnym. Na terenie centrum – przy wejściach głównych oraz w toaletach – rozstawione są dozowniki z płynem do dezynfekcji. Klienci informowani są o możliwości zakupu maseczki w wybranych punktach handlowych.
Regularnie odkażane są wszystkie elementy na pasażach – podłogi, kosze na śmieci, donice, klamki, poręcze, a także podłogi i ściany korytarzy wiodących do toalet. Dokładnej dezynfekcji poddawane są urządzenia i wyposażenie toalet. Ponadto pomieszczenia toalet oraz przestrzeni specjalnych, takich jak Pokój Rodzica z Dzieckiem, poddawane są regularnemu ozonowaniu. Wentylacja na terenie obiektu jest prowadzona w 100 proc. przy użyciu świeżego powietrza, bez rekuperacji.
W celu minimalizacji ryzyka zakażenia i aby przestrzegać zasad dystansu społecznego z pasaży zniknęły ławki i siedziska, a specjalne urządzenia, takie jak bujaki dziecięce oraz plac zabaw, są nadal wyłączone z użytkowania.
Opis wszystkich wdrożonych w centrum procedur bezpieczeństwa oraz pełna, regularnie aktualizowana, lista otwartych sklepów i punktów usługowych dostępna jest na stronie www.chosowa.pl.
E-commerce 2025 – Trendy, które zrewolucjonizują handel online
Zaczynają się zimowe wyprzedaże. Polakom towarzyszy na nich ROPO, ale też FOMO
Reduta jedynym centrum w stolicy z dwoma marketami spożywczymi!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Przemysł spożywczy
Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa
Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.
Ochrona środowiska
Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania
Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.
Regionalne – Mazowieckie
Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku
Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.