IKEA Janki ma nowych lokatorów – na dachu sklepu zamieszkają pszczoły!
Wraz z początkiem czerwca sklep IKEA Janki zrobił kolejny krok w stronę zrównoważonego rozwoju – na dachu magazynu zewnętrznego powstała pasieka, składająca się z dwóch uli, w których zamieszkało ok. 100 tysięcy pszczół. Projekt ma informować jak ważne są dla ekosystemu te pracowite owady i budować świadomość ekologiczną.
Pszczoły – niewielkie owady, którym zawdzięczamy bardzo dużo. To właśnie one zapylają rośliny istotne dla rolnictwa i produkcji żywności. Dzięki ich pracy możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych dań. Jednak coraz szybszy postęp cywilizacyjny niesie ze sobą także tragiczne skutki dla tych latających przyjaciół. Unoszące się w powietrzu toksyczne pestycydy oraz ciągle narastające zmiany klimatu, zagrażają przetrwaniu tego gatunku. Gdyby nie pszczoły miodne, odpowiedzialne za ponad 88% pracy zapylaczy[1], na plantacjach mogłoby być nawet o 70-80% mniej plonów[2].
IKEA realizując swoją strategię People & Planet Positive postanowiła zadbać o pszczoły i jednocześnie planetę, dając owadom nowy dom na dachu magazynu zewnętrznego w IKEA Janki (Plac Szwedzki 1, Raszyn), co wpisuje się także w założenia Roku Zrównoważonego Rozwoju. Jest to pierwszy sklep IKEA w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej startujący z podobną inicjatywą. To rozwiązanie pozwoli przyczynić się do zwiększenia liczby pszczół w środowisku i lepszego zapylenia roślin znajdujących się do 5km od budynku.
Funkcjonowanie pasieki będzie miało pozytywny wpływ także na edukację ekologiczną i świadomość klientów. Wszyscy goście sklepu mogą zapoznać się z tym, jak żyją pszczoły oraz podejrzeć ich prace dzięki specjalnym kamerom. Już pod koniec czerwca fascynujący film przyrodniczy będzie streamowany NA ŻYWO w restauracji sklepu na pierwszym piętrze. To idealna okazja, aby przybliżyć obraz pszczół także dzieciom i od najmłodszych lat kształtować w nich ekologiczne wybory oraz szacunek do przyrody.
Inicjatywa ma miejsce lokalnie w warszawskim sklepie, ale związana jest z realizacją planu zrównoważonego rozwoju firmy w całym kraju. Każdy z oddziałów IKEA w Polsce robi to na swój własny sposób. W Jankach pomysł jest zasługą pracowników, wśród których jest wiele osób związanych prywatnie z tematem pszczelarstwa oraz zainteresowanych pogłębianiem wiedzy w tej dziedzinie. To oni zostali ambasadorami całego przedsięwzięcia i chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania klientów dotyczące uli. Co więcej, IKEA Janki to idealne miejsce również pod względem otaczającej przestrzeń zieleni, a co za tym idzie czystszego powietrza i mniejszej ilości toksycznych substancji. Dookoła sklepu posadzona została także miododajna odmiana drzewek, żeby pszczołom żyło się jeszcze lepiej.
IKEA w Jankach tworzą zafascynowani światem pszczół pracownicy, którzy rozumieją, jak ważną rolę odgrywają one w naszym ekosystemie i z całych sił próbują zmienić ich aktualną sytuację. Ważnym jest również to, że dookoła sklepu jest bardzo dużo drzew i kwiatów, więc owady będą mogły spokojnie się rozwijać i zapylać okoliczne rośliny – mówi Magdalena Dworak, Koordynatorka ds. Zrównoważonego Rozwoju z IKEA Janki.
Owady, zamieszkujące pasiekę, są otoczone profesjonalną, całoroczną opieką wyspecjalizowanej firmy Pszczelarium, dzięki czemu nie stanowią żadnego zagrożenia dla klientów ani pracowników.
Warto pamiętać, że pszczoła, odlatując kilka metrów od ula, traci instynkt obrony swojego gniazda, dlatego też nie ma ryzyka, że zaatakuje osobę postronną poza pasieką. Nawet na pasiece, bezpośrednio z tyłu lub boku ula, możemy najczęściej stać bez wzbudzania zainteresowania ze strony pszczół. Oczywiście trzeba pamiętać, że są to zwierzęta i nawet najłagodniejszy owad, jeśli zostanie przypadkowo przyciśnięty – użądli – mówi Kamil Baj z Pszczelarium.
Akcja w IKEA Janki to inicjatywa bardzo ważna nie tylko dla lokalnego otoczenia, ale także planety. W ramach przedsięwzięcia zaplanowany jest szereg edukujących aktywności, o których będziemy informować na bieżąco.
Odwiedź restaurację IKEA i przekonaj się sam, jak wygląda sekretne, fascynujące życie pszczół!
[1] https://miodkupujeszpszczolyratujesz.pl/dlaczego-tak-wazne-sa-pszczoly, dostęp: 01.06.2021 r.
[2] j.w.
Amazon uruchamia w Polsce program Climate Pledge Friendly
WIŚNIOWSKI wsparł podwodne badania Morskiego Oka
Zarządzanie odpadami w budownictwie nabiera więc coraz większego znaczenia
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Transport
Do 2050 roku lotnictwo ma być zeroemisyjne. Do osiągnięcia tego celu konieczna jest wymiana floty i przejście na ekologiczne paliwa
Lotnictwo odpowiada za ok. 4 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych w UE. Międzynarodowa Organizacja Lotnictwa Cywilnego (ICAO) prognozowała, że wraz z dynamicznym wzrostem ruchu lotniczego do 2050 roku emisje z lotnictwa mogą się potroić w porównaniu z 2015 rokiem. Dlatego dwa lata temu wszystkie państwa członkowskie tej organizacji przyjęły zobowiązanie, by w ciągu kolejnych 25 lat dążyć do zeroemisyjności. Eksperci oceniają, że do tego konieczne są co najmniej dwa warunki – przejście na ekologiczne paliwa lotnicze i modernizacja floty.
Prawo
Rośnie liczba wynalazków wykorzystujących sztuczną inteligencję. Za rozwojem technologii nie nadążają przepisy
W ciągu ostatnich 10 lat liczba patentów związanych z generatywną sztuczną inteligencją wzrosła z 733 w 2014 roku do ponad 14 tys. w 2023 roku – wynika z raportu Światowej Organizacji Własności Intelektualnej (WIPO). Łącznie w ciągu dekady przyznano niemal 54,5 tys. patentów dla tego typu wynalazków. Nie wszystkie kwestie związane z prawem własności intelektualnej, prawem autorskim, wykorzystaniem gen AI są uregulowane. – Potrzeba jeszcze trochę czasu, żeby znalazły się odpowiednie rozwiązania prawne, które pozwolą na ochronę rozwiązań wykorzystujących sztuczną inteligencję – ocenia Dorota Rzążewska, prezeska Polskiej Izby Rzeczników Patentowych.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.