Intensywny sezon zbioru owoców
Oznacza to czas niezwykle intensywnych prac przygotowawczych i organizacyjnych, a także tych związanych z samym skupem.
Świeże owoce są szeroko wykorzystywane w produkcji przez „Herbapol-Lublin” S.A. – Nasz asortyment produktów, które są wytwarzane z wykorzystaniem surowców owocowych, jest szeroki i różnorodny – podkreśla Paweł Ogorzałek, Dyrektor Operacyjny w „Herbapol-Lublin” S.A. – Z tego względu, nasze potrzeby w zakresie pozyskania owoców, są znaczące, a ich realizacja wymaga intensywnych i dobrze zaplanowanych działań.
Firma Herbapol otworzyła sezon skupu owoców jeszcze przed początkiem lata. W czerwcu główne działania w tym zakresie koncentrowały się na zbiorach truskawek, uprawianych przede wszystkim w okolicach północnego Mazowsza. Zakończyły się już zbiory czarnej porzeczki, która pochodzi głównie z rejonu wokół Lubawy, gdzie zlokalizowany jest oddział spółki odpowiedzialny za produkcję wyrobów dżemowych. W tym roku „Herbapol-Lublin” S.A. skupował też świeżą porzeczkę czerwoną. Od plantatorów z okolic Lubawy firma pozyskuje również aronię. Jak podkreśla Paweł Ogorzałek, owoce od tamtejszych dostawców wyróżnia bardzo dobra jakość. – Współpracę z pobliskimi dostawcami traktujemy priorytetowo – mówi Paweł Ogorzałek. - Dzięki lokalizacji upraw w niedalekiej odległości od naszego zakładu, możemy znacząco skrócić czas transportu oraz jako odpowiedzialna społecznie firma, wspieramy lokalne zatrudnienie.
Niezwykle ważnym dla firmy surowcem owocowym jest wiśnia. Co warte podkreślenia, dżemy i konfitury Herbapolu są wytwarzane z wiśni nadwiślanki. Odmiana ta jest mniejsza, ale ma bardziej intensywną barwę i przede wszystkim – smak. Co więcej, jest produktem zarejestrowanym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP). Firma Herbapol pozyskuje je wyłącznie od plantatorów posiadających stosowny certyfikat na świętokrzyskich terenach nadwiślańskich. Tegoroczne zbiory tych owoców zostały już ukończone.
Rozpoczęły się natomiast zbiory śliwek, które stanowią największy wolumen wśród pozyskiwanych przez „Herbapol-Lublin” S.A. świeżych owoców. Jest to przede wszystkim prawdziwa węgierka, która nadaje powidłom szczególne walory smakowe. Śliwki są skupowane od lokalnych sadowników, a ich zbiory potrwają do końca września.
Październik i listopad zaś to sezon na jabłka, które są pozyskiwane z mazowieckich sadów.
- Dobrze wiemy, że dobre surowce są podstawą wyśmienitego smaku naszych wyrobów – mówi Paweł Ogorzałek. – Dlatego od lat współpracujemy z naszymi zaufanymi dostawcami, dbając na każdym etapie produkcji o zachowanie najwyższych standardów jakości – począwszy od upraw, poprzez zbiory i transport, po obróbkę owoców.
Sezon zbiorów w „Herbapol-Lublin” S.A. będzie trwał jeszcze jesienią. Wtedy pozyskiwane będą owoce róży, głogu i bzu. Koniec prac jest planowany na połowę listopada.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Infrastruktura

Kolejne 9 mld zł trafi na budowę i modernizację sieci energetycznych. Inwestycje pomogą wyeliminować ryzyko blackoutu
Modernizacja i cyfryzacja sieci to dziś jeden z priorytetów spółek energetycznych w Polsce. Inwestycje te wzmacniają odporność systemu elektroenergetycznego i ograniczają ryzyko blackoutu, analogicznego do tego, który niedawno miał miejsce w Hiszpanii, ale też umożliwiają przyłączenie większej ilości zielonych źródeł energii. Enea pozyskała właśnie niskooprocentowaną pożyczkę w ramach KPO w wysokości 9 mld zł, które przeznaczy na budowę i modernizację sieci w północnej i zachodniej Polsce.
Rolnictwo
Gminne komisje szacują już straty w uprawach spowodowane przez majowe przymrozki. Najbardziej poszkodowani są sadownicy

W maju przygruntowe przymrozki pojawiły się na terenie niemal całego kraju. W niektórych miejscach temperatura obniżała się nawet do kilku stopni na minusie. Straty w rolnictwie i sadownictwie są bardzo duże, w niektórych regionach kraju sięgają nawet 90 proc. Ucierpiały nie tylko owoce i zboża, ale też część warzyw. Trwają już przygotowania naborów dla rolników, którzy ponieśli straty w wyniku przymrozków.
Polityka
Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.