Komunikaty PR

Ishida optymalizuje proces pakowania: Francep zyskał 20% wydajności

2023-03-28  |  13:00
Biuro prasowe

Naważarka wielogłowicowa Ishida umożliwiła wiodącemu francuskiemu dostawcy grzybów i warzyw zoptymalizowanie procesu pakowania nowego asortymentu produktów smażonych na patelni. Pozwoliło to znacząco zwiększyć produkcję przy jednoczesnym ograniczeniu strat produktowych, a to przełożyło się na atrakcyjny zwrot z inwestycji.

 

Francep, część grupy Gelpass, oferuje różnorodne produkty warzywne wysokiej jakości, kierowane do sektora detalicznego i gastronomicznego. Swoją reputację zawdzięcza przede wszystkim wyrobom z grzybów leśnych, a także ziemniakom i kasztanom. Niedawno firma rozszerzyła swoje portfolio o produkty przetworzone, takie jak grzyby smażone, smażone warzywa i gotowane puree ziemniaczane.

 

Wcześniej, firma Francep korzystała z naważarki wielogłowicowej innego producenta - na linii dedykowanej produkcji smażonych warzyw zawierających specjalistyczne składniki, w tym quinoę, kaszę bulgur i semolinę - maszyna osiągała jednak niską produktywność, a straty nadważeniowe były na zbyt wysokim poziomie. 

 

Jako rozwiązanie, Ishida zaproponowała 16-głowicową naważarkę wielogłowicową z serii CCW-RVE, dzięki której wydajność produkcji wzrosła o 20%, a straty nadważeniowe zmniejszyły się o 4%.

 

Nowa naważarka stanowi część inwestycji o wartości 3 milionów euro w fabryce Francep w Saint-Viance. Firma zdecydowała się na maszynę CCW-RVE-216 od Ishidy ze względu na wcześniejsze, bardzo pozytywne doświadczenia z technologią opracowaną przez producenta.  Sprzęt Ishida wykorzystywany był wcześniej na innej linii pakującej, a łatwość jego obsługi i wysoki poziom usług w zakresie wsparcia posprzedażowego i dostaw części zamiennych wpłynęły na decyzję o kolejnym zakupie.

 

"Byliśmy już dobrze zorientowani w możliwościach technologii Ishida i całkowicie zadowoleni z jej rozwiązań" - wyjaśnił Jérôme Prévost, dyrektor zakładu Francep, Saint-Viance. "Byliśmy zatem pewni, że i tym razem firma znajdzie najlepsze rozwiązanie dla naszych konkretnych wymagań" – dodał. 

 

16-głowicowy model Ishida RVE jest wyposażony w zestaw lejów wspomagających, montowanych bezpośrednio pod zbiornikami wagowymi. Pozwala to podwoić liczbę dostępnych zbiorników, z których wszystkie wykorzystują unikalne oprogramowanie Ishidy do obliczania potrójnej kombinacji. Oprogramowanie oblicza trzy optymalne kombinacje wagowe, następnie sprawdza je dwukrotnie, po to, by wybrać tę, która jest najbliższa ustalonej masie docelowej — wszystko w jednym cyklu. Produkt jest nakładany do opakowań za pomocą dwóch trzylitrowych zasobników czasowych. Wszystkie części kontaktowe pokryte są powłoką ze stali nierdzewnej z wypukłą powierzchnią, która zapobiega przywieraniu produktu i utrzymuje go w ruchu podczas przepływu przez wagę.

 

Ponadto, wytrzymała konstrukcja wagi i higieniczna konstrukcja zapobiegająca przedostawaniu się wody, pomagają zapewnić długotrwałą niezawodność maszyny.

 

W zakładzie Francep przez osiem miesięcy w roku maszyna pracuje w trybie dwóch siedmiogodzinnych zmian dziennych, a przez pozostałe cztery miesiące przez jedną siedmiogodzinną dzienną zmianę. Obecna wydajność 50 ważeń na minutę jest znacznie niższa od maksymalnej prędkości 100 opakowań na minutę. Daje to firmie Francep możliwość dalszego zwiększania mocy produkcyjnych - obecnie linia pracuje z wydajnością około 80 procent.

 

„Jesteśmy bardzo zadowoleni z inwestycji. Ishida spełnia swoje obietnice" - potwierdził Jérôme Prévost. "Obecnie przetwarzamy około 100 ton produktu miesięcznie i jesteśmy przekonani, że możemy zwiększyć tę ilość do około 140 do 160 ton" – zapewnił.

 

Źródło: ishidaeurope.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Prace nad unijnym budżetem po 2027 roku nabierają tempa. Projekt ma być gotowy w lipcu

W Parlamencie Europejskim głosowanie nad sprawozdaniem dotyczącym wieloletniego budżetu UE na lata 2028–2034. Uwzględnia ono stanowisko PE ws. priorytetów na kolejną perspektywę finansową, ale też struktury i zasobów budżetu. Priorytetem ma być m.in. kwestia obronności ze względu na globalne napięcia geopolityczne i wojnę w Ukrainie. Zdaniem europosła PiS w pracach nad wieloletnimi ramami finansowymi brakuje rzetelnej debaty o źródłach finansowania planowanych wydatków i konieczności szukania oszczędności. Obawia się przy tym niekorzystnych zmian w polityce spójności i polityce rolnej.

Handel

Rynek saszetek nikotynowych w Polsce będzie uregulowany. Osoby nieletnie nie będą mogły ich kupić

Siódmego maja sejmowa Komisja Zdrowia zajmie się nowelizacją ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, która w części reguluje rynek woreczków nikotynowych. Eksperci z Forum Prawo dla Rozwoju podkreślają pilną potrzebę objęcia tego rynku przepisami prawnymi. Podkreślają, że brak odpowiednich regulacji prawnych dotyczących tych produktów, obecnych na polskim rynku od pięciu lat, to realne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Niezbędne są kompleksowe przepisy, które uregulują kwestię saszetek i ograniczą do nich dostęp młodzieży.

Prawo

PE pracuje nad zmianą rozliczania redukcji emisji CO2 dla nowych aut. Producenci mogą uniknąć wysokich kar

Na wtorkowym posiedzeniu Parlamentu Europejskiego posłowie zgodzili się w trybie pilnym procedować kwestię zmiany dotyczącej redukcji emisji CO2 dla nowych aut osobowych i dostawczych. Głosowanie w tej sprawie odbędzie się w czwartek 8 maja. Dzięki zmianie podejścia do obowiązku corocznej redukcji dwutlenku węgla producenci samochodów mogą uniknąć grożących im kar, które pewnie przełożyłyby się na wzrost cen dla klienta końcowego oraz na dalsze pogorszenie kondycji branży.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.