Komunikaty PR

Ishida optymalizuje proces pakowania: Francep zyskał 20% wydajności

2023-03-28  |  13:00
Biuro prasowe

Naważarka wielogłowicowa Ishida umożliwiła wiodącemu francuskiemu dostawcy grzybów i warzyw zoptymalizowanie procesu pakowania nowego asortymentu produktów smażonych na patelni. Pozwoliło to znacząco zwiększyć produkcję przy jednoczesnym ograniczeniu strat produktowych, a to przełożyło się na atrakcyjny zwrot z inwestycji.

 

Francep, część grupy Gelpass, oferuje różnorodne produkty warzywne wysokiej jakości, kierowane do sektora detalicznego i gastronomicznego. Swoją reputację zawdzięcza przede wszystkim wyrobom z grzybów leśnych, a także ziemniakom i kasztanom. Niedawno firma rozszerzyła swoje portfolio o produkty przetworzone, takie jak grzyby smażone, smażone warzywa i gotowane puree ziemniaczane.

 

Wcześniej, firma Francep korzystała z naważarki wielogłowicowej innego producenta - na linii dedykowanej produkcji smażonych warzyw zawierających specjalistyczne składniki, w tym quinoę, kaszę bulgur i semolinę - maszyna osiągała jednak niską produktywność, a straty nadważeniowe były na zbyt wysokim poziomie. 

 

Jako rozwiązanie, Ishida zaproponowała 16-głowicową naważarkę wielogłowicową z serii CCW-RVE, dzięki której wydajność produkcji wzrosła o 20%, a straty nadważeniowe zmniejszyły się o 4%.

 

Nowa naważarka stanowi część inwestycji o wartości 3 milionów euro w fabryce Francep w Saint-Viance. Firma zdecydowała się na maszynę CCW-RVE-216 od Ishidy ze względu na wcześniejsze, bardzo pozytywne doświadczenia z technologią opracowaną przez producenta.  Sprzęt Ishida wykorzystywany był wcześniej na innej linii pakującej, a łatwość jego obsługi i wysoki poziom usług w zakresie wsparcia posprzedażowego i dostaw części zamiennych wpłynęły na decyzję o kolejnym zakupie.

 

"Byliśmy już dobrze zorientowani w możliwościach technologii Ishida i całkowicie zadowoleni z jej rozwiązań" - wyjaśnił Jérôme Prévost, dyrektor zakładu Francep, Saint-Viance. "Byliśmy zatem pewni, że i tym razem firma znajdzie najlepsze rozwiązanie dla naszych konkretnych wymagań" – dodał. 

 

16-głowicowy model Ishida RVE jest wyposażony w zestaw lejów wspomagających, montowanych bezpośrednio pod zbiornikami wagowymi. Pozwala to podwoić liczbę dostępnych zbiorników, z których wszystkie wykorzystują unikalne oprogramowanie Ishidy do obliczania potrójnej kombinacji. Oprogramowanie oblicza trzy optymalne kombinacje wagowe, następnie sprawdza je dwukrotnie, po to, by wybrać tę, która jest najbliższa ustalonej masie docelowej — wszystko w jednym cyklu. Produkt jest nakładany do opakowań za pomocą dwóch trzylitrowych zasobników czasowych. Wszystkie części kontaktowe pokryte są powłoką ze stali nierdzewnej z wypukłą powierzchnią, która zapobiega przywieraniu produktu i utrzymuje go w ruchu podczas przepływu przez wagę.

 

Ponadto, wytrzymała konstrukcja wagi i higieniczna konstrukcja zapobiegająca przedostawaniu się wody, pomagają zapewnić długotrwałą niezawodność maszyny.

 

W zakładzie Francep przez osiem miesięcy w roku maszyna pracuje w trybie dwóch siedmiogodzinnych zmian dziennych, a przez pozostałe cztery miesiące przez jedną siedmiogodzinną dzienną zmianę. Obecna wydajność 50 ważeń na minutę jest znacznie niższa od maksymalnej prędkości 100 opakowań na minutę. Daje to firmie Francep możliwość dalszego zwiększania mocy produkcyjnych - obecnie linia pracuje z wydajnością około 80 procent.

 

„Jesteśmy bardzo zadowoleni z inwestycji. Ishida spełnia swoje obietnice" - potwierdził Jérôme Prévost. "Obecnie przetwarzamy około 100 ton produktu miesięcznie i jesteśmy przekonani, że możemy zwiększyć tę ilość do około 140 do 160 ton" – zapewnił.

 

Źródło: ishidaeurope.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

BCC Gala Liderów

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Nowe inicjatywy KE będą odpowiedzią na kryzys konkurencyjności. Pomóc ma przemysł zielonych technologii

Instytucje unijne szukają pomysłów na to, jak odbudowywać konkurencyjność europejskiego przemysłu. Wśród kluczowych działań eksperci wymieniają m.in. uproszczenie regulacji oraz większe inwestycje w cyfryzację i zielone technologie. Na tych założeniach opiera się opublikowany niedawno Kompas Konkurencyjności, czyli jedna z pierwszych inicjatyw nowej KE, który ma wyznaczyć strategiczne kierunki działań na nadchodzące lata. Niedługo Komisja zaprezentuje też kolejną inicjatywę – Clean Industrial Deal, mającą wspierać europejskie firmy w osiąganiu neutralności klimatycznej bez osłabiania ich pozycji na globalnym rynku.

Prawo

Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców chciałby zyskać nowe kompetencje. Wśród nich mediacje między przedsiębiorcami

W resorcie rozwoju trwają prace nad nowelizacją ustawy o Rzeczniku Małych i Średnich Przedsiębiorców. Agnieszka Majewska, która piastuje to stanowisko od połowy 2024 roku, podkreśla, że rzecznikowi potrzebna jest inicjatywa ustawodawcza, a nie tylko możliwość opiniowania procedowanych ustaw. Chciałaby także zajmować się prawami rolników oraz mediacjami między przedsiębiorcami.

Edukacja

Idea STEM zmienia podejście do edukacji dzieci na całym świecie. Doświadczanie i współpraca zamiast wykładów

Odejście od wykładowej metody prowadzenia zajęć na rzecz doświadczeń, współpracy i partnerskich relacji z nauczycielem to podstawowe założenia idei edukacyjnej STEM. Ma ona wspierać rozwój dzieci i młodzieży w kierunkach, jakie wytycza zmieniająca się rzeczywistość i na jakie nastawiony będzie rynek pracy za kilka lat. Globalnie rynek edukacji STEM do końca dekady podwoi swoje przychody. Ten światowy trend jest obserwowany i rozwijany również w Polsce, m.in. poprzez projekt STEM Kindloteka.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.