Kuchenne ewolucje
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
W kuchni spotykają się smaki, zapachy i… kreatywność, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. To przestrzeń, w której możemy wyrazić pasję do gotowania, w pełni „doprawioną” naszą osobowością. Dlatego odpowiednia aranżacja kuchni to klucz, dzięki któremu to pomieszczenie staje się nie tylko wysoce funkcjonalne, ale i estetyczne oraz inspirujące. O tym, jak urządzić piękną oraz nowoczesną kuchnię oraz o jej historii opowiadają ekspertki Galerii Wnętrz DOMAR – Sylwia Gulewicz-Wysocka oraz Aldona Mioduszewska.
Aranżacja kuchni to proces, w którym zderzają się zarówno aspekty praktyczne, jak i artystyczne. Funkcjonalność jest tu także niezwykle istotna, gdyż dobrze zaprojektowana kuchnia ułatwia codzienne czynności, przyspiesza przygotowywanie posiłków i organizację pracy. Odpowiednio rozmieszczone urządzenia, ergonomiczne rozwiązania, wygodne miejsce do przechowywania - to tylko niektóre elementy, które mogą wpływać na efektywność i komfort użytkowania kuchni. Jednak gdzie to zamiłowanie do dobrze urządzonej przestrzeni kuchennej miało swój początek?
Historycznie o wygodniej kuchni
Jak mówi Aldona Mioduszewska, Dyrektor Marketingu Galerii Wnętrz DOMAR:
- Myśl ergonomicznej kuchni zrodziła się w Bauhausie, szkole sztuki i wzornictwa działającej w latach 1919-1933. Jednym z jej z kluczowych założeń było dążenie do funkcjonalności we wszystkich dziedzinach projektowania, a kuchnia nie była tu wyjątkiem. Idea polegała na tworzeniu przedmiotów i przestrzeni, które byłyby praktyczne, ergonomiczne i dostosowane do potrzeb użytkowników. W przypadku kuchni, Bauhaus wprowadził nowe podejście do projektowania, oparte na racjonalnym wykorzystaniu przestrzeni i zwiększeniu efektywności użytkowania. Wprowadzenie funkcjonalności oznaczało, że wszystkie elementy kuchni - od mebli po urządzenia - powinny być zaprojektowane tak, aby ułatwiały przygotowywanie posiłków i organizację pracy. Przykładem był Haus am Horn, czyli pierwszy, modelowy budynek Bauhausu, który wykorzystywał elementy ergonomii w architekturze kuchennej.
Ekspertka dodaje również, że z tamtych stron wywodzi się także kuchnia frankfurcka, którą stworzyła kobieta z myślą o innych kobietach. Margarete Schütte-Lihotzky była nie tylko protegowaną Gustawa Klimta, ale także pierwszą kobietą i dyplomowaną architektką, która studiowała na Uniwersytecie Sztuk Stosowanych w Wiedniu. To także w kuchni frankfurckiej wykorzystany został tzw. trójkąt ergonomiczny, który po dzisiejsze czasy stanowi złotą zasadę aranżacji kuchennych.
- Trójkąt ergonomiczny, znany również jako „kuchenny trójkąt pracy", odnosi się do koncepcji projektowania przestrzeni kuchennej w taki sposób, aby umożliwić wygodne i efektywne poruszanie się między trzema głównymi strefami: strefą gotowania, zlewu i lodówki. Jest to kluczowy element projektowania przestrzeni kuchennej, który ma na celu usprawnienie pracy w tym pomieszczeniu i minimalizowanie niepotrzebnych przemieszczających się czynności. Przy kreowaniu tej zasady, Margarete Schütte-Lihotzky sprawdzała odległości, jakie pokonywały kobiety w kuchniach i zmierzyła czas potrzebny do wykonywania konkretnych zadań. Po wielu pomiarach okazało się, że najbardziej efektywne jest rozpoczynanie czynności od lodówki, korzystania ze zlewu, a koniec gotowanie dania – wyjaśnia Sylwia Gulewicz-Wysocka, architekta Galerii Wnętrz DOMAR.
Z kolei Aldona Mioduszewska przypomina, że zadbała także o „ordynajzery”, czyli o ówczesne innowacje - np. składaną deskę do prasowania czy zminimalizowanie odległości między zlewozmywakiem a koszem na odpadki. Były to elementy, które współcześnie są dla nas już absolutnie naturalne.
Wygodna kuchnia dziś
W dzisiejszych czasach kuchnia odgrywa znacznie większą rolę, niż kiedykolwiek wcześniej. To nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, ale również centralny punkt spotkań, tworzenia wspomnień i eksplorowania pasji kulinarnej. Wraz z postępem technologicznym i zmieniającymi się stylami życia, aranżowanie nowoczesnej i wygodnej kuchni staje się coraz bardziej istotne. Dzięki rozwojowi technologii, możemy cieszyć się zaawansowanymi funkcjonalnościami, które ułatwiają i usprawniają nasze codzienne, kulinarne czynności.
- Innowacyjność widać przede wszystkim w coraz to nowocześniejszych sprzętach AGD. Dzisiejsze kuchenki mogą mieć aż 3 piekarniki, funkcje parowaru i nawet mikrofali - co sprawia, że w jednym momencie możemy upiec ciasto, kurczaka i dodatkowo przygotować pizzę. Co więcej, na płytach gazowych, które wyglądają identycznie jak indukcja, mamy specjalne miejsca na wok i dodatkowo grill, co ułatwia gotowanie – mówi Sylwia Gulewicz-Wysocka, dodając:
- Oczywiście nie bez znaczenia jest także nowoczesne wyposażenie meblowe oraz ergonomiczny podział przestrzeni kuchennej. Dzięki funkcjonalnym zabiegom możemy uzyskać dodatkową przestrzeń roboczą, np. w przypadku ruchomego blatu zintegrowanego ze zlewem: gdy nie korzystamy ze zlewozmywaka, przesuwany na nim blat służy jako dodatkowe miejsce do przygotowania posiłków lub dodatkową półkę. Jeśli wolimy typową zabudowę kuchenną, czyli lodówkę, piekarnik, mikrofalówkę utrzymaną w jednej płaszczyźnie, świetnym pomysłem staje się aranżacja w pionie lub poziomym kubiku na jednej ścianie, powyżej i poniżej uzyskujemy dużo miejsca do przechowywania. A taką zabudowę możemy wyposażyć w Wysuwane szuflady są już standardem w zabudowie kuchennej i bardzo ułatwiają utrzymywanie porządku. Możemy w nich zastosować także podświetlenie, szczególnie istotne w ciemnych przestrzeniach. Oprócz tego nie bójmy się umieszczać w szafkach dodatkowych elementów, które przyśpieszą i zorganizują codzienne przygotowywanie posiłków. Chodzi tu m.in. o różnego rodzaju organizery, chowane tace lub deski do krojenia, gniazdka ukryte w szufladach czy… wybudowane głośniki z funkcją bluetooth.
Kolor, oświetlenie i ozdoby aranżacji kuchennych
Trendy w kuchniach podążają za postępem – także pod względem kolorów oraz ornamentacji frontów. Architektka Galerii Wnętrz DOMAR wskazuje, że te najnowsze bazują na aranżacjach stawiających na fornir w ciemnym kolorze, np. orzechowym oraz ryflowane fronty w dopasowanym odcieniu:
- Modnym rozwiązaniem są również blaty ze spieków zintegrowane ze zlewem, który możemy dowolnie zaprojektować wykorzystując właściwości spieku. Jeżeli posiadamy małą kuchnię, bardzo popularnym trendem jest wzbogacanie jej o elementy lustrzane, które wieszamy powyżej strefy roboczej - tak, aby się nie brudziły a jednocześnie powiększały nam optycznie kuchnię, a co ważne – dodatkowo ją doświetlały.
Przy aranżacji kuchni warto pamiętać również o oświetleniu, gdyż jest to element, który wpływa nie tylko na pracę w tym miejscu, ale i na samopoczucie. Stąd oprócz światła górnego, powinniśmy rozważyć także światła podszafkowe. Ale efekt doświetlenia uzyskamy także rozjaśniając kolorystycznie kuchnię i stosując witryny z lustrzanym tyłem.
- Odpowiednio dobrane, jasne odcienie baterii oraz sprzętu AGD dodatkowo rozjaśniają kuchnię. Nawet blat z połyskiem odbije światło, doświetlając całą przestrzeń. Pomocne będą tu także witryny z lustrzanym tyłem. Wszystko to przyczyni się do stworzenia przyjaznej i komfortowej przestrzeni kuchennej – podpowiada Sylwia Gulewicz-Wysocka.
Aranżowanie nowoczesnej, wygodnej kuchni to nie tylko tworzenie pięknego pomieszczenia, ale także zapewnienie efektywności, funkcjonalności i komfortu w naszych codziennych czynnościach kulinarnych. Poprzez zastosowanie innowacyjnych technologii, nowoczesnych materiałów i inteligentnych rozwiązań, takich jak te dostępne w salonach zlokalizowanych we wrocławskiej Galerii Wnętrz DOMAR, możemy stworzyć kuchnię, która nie tylko odzwierciedla nasz styl życia, ale również ułatwia nam pracę i dostarcza niezwykłych doznań kulinarnej przyjemności.
Proste przyjemności na zimowe wieczory
Sylwester poza domem? Sprawdź, czy twój dom jest przygotowany na włamanie
Łazienka inspirowana kolorem roku 2025 – jak ją urządzić?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Bankowość
Dobre prognozy dla rynku kredytów mieszkaniowych. Mimo braku rządowego programu wsparcia
Rok 2025 powinien być dobrym okresem na rynku kredytów mieszkaniowych. – Zainteresowanie nadal będzie rosło i paradoksalnie przyczyni się do tego niedawna zapowiedź ministra rozwoju i technologii, że nie będzie Kredytu 0 proc. – ocenia dr Jacek Furga, prezes Centrum Procesów Bankowych i Informacji. Jak wskazuje, pomimo braku kolejnego programu wsparcia dla kredytów mieszkaniowych 2024 rok również zakończył się dobrym wynikiem, a jakość obsługi złotowych kredytów mieszkaniowych pozostaje na bardzo wysokim poziomie.
Prawo
W Polsce brakuje ośrodków interwencji kryzysowej. Rzecznik Praw Obywatelskich apeluje o zmiany w prawie i zwiększenie finansowania
W 2023 roku w Polsce funkcjonowało 170 ośrodków interwencji kryzysowej, ale w wielu powiatach tego typu wsparcie wciąż nie jest dostępne. NIK już w 2021 roku alarmował, że ponad połowa powiatów nie powołała takich ośrodków. Tylko część istniejących placówek świadczy całodobowo wsparcie dla osób doświadczających kryzysów, a zapotrzebowanie na takie usługi stale rośnie. Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich apeluje o zmiany w prawie dotyczącym interwencji kryzysowej oraz finansowaniu tych usług.
Finanse
Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania
Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.