Komunikaty PR

RESTAURACJA NUTA UHONOROWANA STATUETKĄ LUKSUSOWA MARKA ROKU 2023

2023-11-30  |  14:30

Luksusowa Marka Roku to prestiżowe wydarzenie, które gromadzi liderów biznesowych sektora premium z Polski i całego świata. Podczas dorocznej gali nagradzane są wyjątkowe marki – w poprzednich edycjach wśród laureatów znaleźli się m.in.: Wittchen, Ferrari czy MontBlanc. W tym roku statuetkę Luksusowej Marki Roku otrzymała nagrodzona gwiazdką Michelin restauracja NUTA, prowadzona przez wirtuoza sztuki kulinarnej Chefa Andreę Camastrę. Kuchnia Nuty to połączenie nowoczesnych technik z tradycyjnym rzemiosłem, które tworzą synestezje doznań kulinarnych, zapachowych i wizualnych. To miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a smaki stają się dziełem sztuki.

W tym roku warszawska restauracja NUTA, jako jedyna w stolicy, została nagrodzona Oscarem świata kulinariów – gwiazdką Michelin. Uchodzi ona za najważniejsze wyróżnienie i możemy być pewni, że restauracje, które są nią uhonorowane, oferują niezapomniane doświadczenie kulinarne. NUTA, której kulinarnym repertuarem dyryguje mistrz smaku Andrea Camastra, 27 listopada, podczas uroczystej gali otrzymała statuetkę Luksusowej Marki Roku. Wśród nagrodzonych znaleźli się także: Tubądzin, Party & Wedding by Izabela Janachowska, Eva Minge, Biuro Podróży ITAKA czy Isadora Jewellery. Statuetkę odebrał współwłaściciel restauracji - Marcin Zawadzki, który podkreślił, że ta nagroda stanowi potwierdzenie geniuszu Chefa Camastry, który z gracją zmienia polską kuchnię w sztukę, bawiąc się formą i smakiem.

- Kapituła nagrody wyróżniła firmy, marki, produkty oraz twórców dóbr za kreowanie luksusowych usług i produktów, a także za ich unikatowość i najwyższą jakość. Otrzymanie statuetki Luksusowa Marka Roku zawsze odzwierciedla wysoką pozycję na rynku premium w Polsce – mówi o idei wydarzenia pomysłodawca i inicjator nagród Mariusz Pujszo.

Andrea Camastra z pasją tworzy swoje menu, łącząc znane wszystkim z dzieciństwa polskie smaki z włoskimi akcentami i azjatyckim twistem. Chef w swojej restauracji proponuje dwa menu degustacyjne, Maestro oraz Virtuoso, serwując swoim klientom między innymi polski ramen, pieroga ruskiego z kawiorem z jesiotra czy wyglądającą w pierwszej chwili jak cappuccino aromatyczną zupę grzybową z boczkiem. Zdaje się, że dla światowej sławy kucharza nic nie jest niemożliwe. Jak sam mówi: patelnie, garnki, chochle i noże to nasze instrumenty, a najlepszej jakości składniki to nuty, które, właściwie skomponowane, tworzą dania. Dzięki swojej długoletniej pracy i szczypcie talentu, Andrea Camastra został uznany za jednego ze stu najwybitniejszych kucharzy świata przez magazyn „Le Chef”.

- Zarówno gwiazdka Michelin, jak i kolejne wyróżnienia, takie jak Luksusowa Marka Roku, to motywacja dla całego Zespołu i potwierdzenie, że obrany przez nas kierunek jest właściwy. Nie spoczywamy jednak na laurach, niedawno wprowadziliśmy nowe jesienne menu, aby po raz kolejny zaskoczyć i zachwycić naszych gości – opowiada Chef Camastra. I dodaje, że najważniejsi są ludzie: mój Zespół to zgrana orkiestra, ale przeszliśmy długą drogę, żeby dojść do tego etapu, bo kuchnia to rzemiosło, to proces twórczy, który się nigdy nie kończy i potrzeba lat, aby zbliżyć się do doskonałości. Andrea Camastra i Marcin Zawadzki wierzą w młode talenty i wartość kultury, dlatego w listopadzie restauracja NUTA została partnerem wydarzenia „Anioły Rzemiosła”, współfinansując stypendia dla laureatów konkursu na dalsze kształcenie i rozwój. Jest to inicjatywa mająca na celu wspieranie utalentowanych artystów rękodzieła artystycznego, specjalizujących się w takich kategoriach jak koronkarstwo, złotnictwo czy ceramika. Kapituła jury konkursu to cenione osobistości, między innymi rzeźbiarz Tomasz Górnicki, projektantka Izabela Łapińska czy fotograf Marek Straszewski.

--

Andrea Camastra - jeden z najbardziej utalentowanych i uhonorowanych szefów kuchni w Polsce i na świecie. Były właściciel restauracji Senses, pięciokrotnie uhonorowanej gwiazdką Michelin za sprawą autorskiego polsko-włoskiego menu. Senses jako pierwsza restauracja w Polsce znalazła się także na prestiżowej liście 50 Best Discovery. Od 2015 roku członek „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej” – tytuł przyznany mu za całokształt dotychczasowych osiągnięć w dziedzinie kulinarnej, a obecnie również magister Uniwersytetu Oxford. Propagator nowatorskiej techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), która sięga po czyste związki, ekstrakty oraz pojedyncze cząstki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących w przyrodzie składników. Prof. Hervé This, twórca kuchni molekularnej, uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. W 2015 r. uznany przez przewodnik Gault&Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. Andrea Camastra znalazł się również na liście 100 Best Chefs in the World 2019 wg. prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Kultura Wernisaż twórczości Pawła Adamowskiego Biuro prasowe
2024-07-11 | 01:00

Wernisaż twórczości Pawła Adamowskiego

Ośrodek „Instytut Konfucjusza w Krakowie” serdecznie zaprasza w poniedziałek 15 lipca o godzinie 16:00 na wernisaż twórczości Pawła Adamowskiego pt. „Ulotne piękno
Kultura Momentum Leisure otwiera trzeci park tematyczny w Polsce!
2024-07-02 | 10:00

Momentum Leisure otwiera trzeci park tematyczny w Polsce!

Momentum Leisure świętuje wielkie otwarcie już trzeciego parku tematycznego w Polsce, Majaland Gdańsk, które odbyło się 29 czerwca 2024 r. Po udanych otwarciach parków Majaland
Kultura „Matsuri - Piknik z Kulturą Japońską” już w ten weekend!
2024-06-20 | 09:00

„Matsuri - Piknik z Kulturą Japońską” już w ten weekend!

To niezwykłe wydarzenie stanowi doskonałą okazję do poznania ponadczasowych tradycji, jak i również współczesnych aspektów Japonii.  W trakcie pikniku mieszkańcy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Przedsiębiorcy czekają na doprecyzowanie przepisów dotyczących Małego ZUS-u Plus. W sądach toczy się ponad 600 spraw z ZUS-em

Oddziały Biura Rzecznika MŚP prowadzą już ponad 600 spraw dotyczących Małego ZUS-u Plus. Przedmiotem sporu z ZUS-em jest interpretacja, jak długo – dwa czy trzy lata – powinna trwać przerwa, po upływie której przedsiębiorca może ponownie skorzystać z niższych składek. Pod koniec czerwca Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim wydał pierwszy wyrok, w którym podzielił korzystną dla przedsiębiorców argumentację Rzecznika MŚP. – Nie stanowi on jeszcze o linii interpretacyjnej. Czekamy na wejście w życie ustawy deregulacyjnej, która ułatwi od stycznia przedsiębiorcom przechodzenie na Mały ZUS Plus – mówi Agnieszka Majewska, Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców.

Problemy społeczne

Awaria CrowdStrike’a miała podobne skutki jak potencjalny cyberatak. Uzależnienie od technologii to ryzyko wyłączenia całych gałęzi gospodarki

Ogromna awaria systemu Windows, wywołanego błędem w aktualizacji oprogramowania CrowdStrike, doprowadziła do globalnego paraliżu. Przestały działać systemy istotne z perspektywy codziennego życia milionów ludzi. Tylko w piątek odwołano kilka tysięcy lotów na całym świecie,  a w części regionów w USA nie działał numer alarmowy. – To pokazuje, że im bardziej jesteśmy uzależnieni od technologii, tym łatwiej wykluczyć wręcz całe gałęzie gospodarki, a podobne skutki mógłby mieć cyberatak – ocenia Krzysztof Izdebski z Fundacji im. Stefana Batorego. Jego zdaniem tego typu incydenty są nie do uniknięcia i trzeba się na nie lepiej przygotować.

Ochrona środowiska

Nowelizacja przepisów ma przyspieszyć rozwój farm wiatrowych. Do 2040 roku Polska może mieć zainstalowane w nich ponad 40 GW mocy

Jeszcze w tym kwartale ma zostać przyjęty przez rząd projekt zmian w ustawie o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych. Nowelizacja zmniejsza minimalną odległość turbin wiatrowych od zabudowań do 500 m. Polskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej ocenia, że zmiana odległości zwiększy potencjał energetyki wiatrowej do 2040 roku nawet dwukrotnie, do poziomu 41,1 GW. – Branża czeka też na przyspieszenie procedur, przede wszystkim procedury środowiskowej i całego procesu zmiany przeznaczenia gruntów – mówi Anna Kosińska, członkini zarządu Res Global Investment.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.