Smak polskiej historii
„Tradycje kulinarne Polski” to już kolejny przewodnik po kuchni polskiej pióra Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Tym razem autorka snuje opowieść o historii, kulturze, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej. Jednym z partnerów publikacji zostało Muzeum Polskiej Wódki, które przy okazji wydania książki i przypadającego 13 stycznia Dnia Polskiej Wódki, zorganizowało konkurs, w którym zachęca do dzielenia się swoimi impresjami nt. polskiej kuchni.
Książka „Tradycje kulinarne Polski” prezentuje naszą rodzimą kuchnię od czasów dawnych Słowian poprzez kuchnię sarmacką i regionalną, po współczesność. Na czytelników czeka też seria anegdot, legend i opowieści a także odniesień do literatury i sztuki. Autorka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, inspiruje też do kulinarnych podróży oraz zachęca do przygotowania przynajmniej jednego z dziewiętnastu mniej znanych dań z różnych części Polski, na które przepisy przytacza w książce.
Publikację można pobrać bezpłatnie w formie ebooka na stronie https://bunkatura.pl/tradycje-kulinarne-polski. Niewielki nakład dostępny jest również w sprzedaży w formie drukowanego wydania, które można znaleźć m.in. w Muzeum Polskiej Wódki. Co więcej, książka była inspiracją do zorganizowania konkursu z okazji Dnia Polskiej Wódki, który nieformalnie obchodzimy 13 stycznia, w rocznicę wejścia w życia ustawy opisującej definicję Polskiej Wódki, jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Jak można dowiedzieć się w Muzeum, definicja Polskiej Wódki precyzuje, że może być ona wytworzona jedynie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy jej wytwarzania muszą odbywać się na terenie Polski. Poza definicją tym, co wyróżnia Polską Wódkę, na tle innych tego typu trunków, jest droga surowca z pola upraw po fabrykę, w której przygotowany i oczyszczony wcześniej spirytus łączony jest z wodą. Proces ten zobrazował ostatnio Tytus Brzozowski na jednym ze swoich kolorowych, nieco abstrakcyjnych murali, który można podziwiać w jednej z galerii Muzeum Polskiej Wódki.
„To już kolejna współpraca Muzeum Polskiej Wódki z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, która tak ciekawie pisze o polskiej kuchni kiedyś i dziś. Współpraca tym bardziej dla nas oczywista, że nasze muzeum także opowiada o polskiej historii, konkretnie o ponad 500-letniej historii rozpoznawalnego na całym świecie trunku znad Wisły, który swoje nieformalne święto obchodzi 13 stycznia. Przy okazji Dnia Polskiej Wódki i inspirowani książką „Tradycje Kulinarne Polski” postanowiliśmy w styczniu zorganizować konkurs. Mamy nadzieję, że zachęcimy nim uczestników do dzielenia się ich ulubionymi polskimi przysmakami i obyczajami kulinarnymi” – mówi Agnieszka Rynecka, dyrektor zarządzająca Muzeum.
Jak można przeczytać w poście konkursowym na fanpage’u Muzeum Polskiej Wódki:
„Wśród książek w naszym sklepie muzealnym znajdziecie „Tradycje kulinarne Polski”. Autorka Magdalena Tomaszewska-Bolałek napisała w niej: "Polski stół zmieniał się na przestrzeni wieków(...). Bez względu na czasy nie mogło zabraknąć na nim specjałów ulubionych przez domowników. Pachnące mięsa, ryby, chleb z chrupiącą skórką, sypkie kasze, zupy, słodkości, a także wyborne alkohole. Polski stół ma niejedno do zaoferowania". A my, z okazji Dnia Polskiej Wódki, który obchodzimy 13 stycznia, chcemy poznać Wasze skojarzenia związane z polską kuchnią! Opowiedzcie - jakie Wy znacie dania, smaki albo niezwykłe przepisy i tradycyjne potrawy, które przekazujecie sobie z pokolenia na pokolenie lub z których słynie Wasz region? Czy znacie źródło tych tradycji?”
Swoje pomysły można zgłaszać do 31 stycznia 2024 r. na stronie: https://www.facebook.com/photo/?fbid=778509910988000&set=a.643711767801149
Na zwycięzców czekają:
- podwójny voucher na warsztaty „Teoria połączeń smakowych, czyli foodpairing z Polską Wódką” z pysznymi przekąskami wg receptur szefa kuchni muzealnej restauracji Setki Powodów - Daniela Kamasza;
- podwójny voucher na zwiedzanie VIP Muzeum Polskiej Wódki, które umożliwia nie tylko poznanie historii naszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych podczas zwiedzania z przewodnikiem oraz uzyskanie dyplomu Konesera Polskiej Wódki, ale też wizytę w jednym z najlepszych koktajl barów w Warszawie: 3/4 Koneser Bar;
- podwójny voucher na zwiedzanie premium Muzeum Polskiej Wódki oraz drukowane wydanie książki „Tradycje kulinarne Polski” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek ze specjalną dedykacją okolicznościową.
Partnerami książki „Tradycje kulinarne Polski” obok Muzeum Polskiej Wódki są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, , Piekarnia Cukiernia Grzybki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce.
Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne, Smakosze.pl oraz Wydarzenia kulinarne.
Po więcej informacji zapraszamy na www.muzeumpolskiejwodki.pl oraz na profile społecznościowe:
Polub nas na Facebooku: www.facebook.com/MuzeumPolskiejWodki
Śledź nas na Instagramie: https://www.instagram.com/polishvodkamuseum/?hl=pl

Światowe wydarzenie znów w Polsce – Międzynarodowy (Ty)Dzień Archiwów w 37 miastach

Moda w natarciu… ma szansę zmienić nasz świat na lepsze – ciekawe spojrzenie na trendy na konferencji w Osace

Co 7. Polak na pewno kupi książkę pod choinkę
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Kraje dotknięte powodzią z 2024 roku z dodatkowym wsparciem finansowym. Europosłowie wzywają do budowy w UE lepszego systemu reagowania na kryzysy
W lipcu Parlament Europejski przyjął wniosek o uruchomienie 280,7 mln euro z Funduszu Solidarności UE na wsparcie sześciu krajów dotkniętych niszczycielskimi powodziami w 2024 roku. Polska otrzyma z tego 76 mln euro, a środki mają zostać przeznaczone na naprawę infrastruktury czy miejsc dziedzictwa kulturowego. Nastroje polskich europosłów związane z funduszem są podzielone m.in. w kwestii tempa unijnej interwencji oraz związanej z nią biurokracji. Ich zdaniem w UE potrzebny jest lepszy system reagowania na sytuacje kryzysowe.
Handel
Nestlé w Polsce podsumowuje wpływ na krajową gospodarkę. Firma wygenerowała 0,6 proc. polskiego PKB [DEPESZA]

Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys. miejsc pracy i wygenerowała 20,1 mld zł wartości dodanej dla krajowej gospodarki. Firma przyczyniła się do zasilenia budżetu państwa kwotą 1,7 mld zł – wynika z „Raportu Wpływu Nestlé” w Polsce przygotowanego przez PwC na podstawie danych za 2023 rok.
Polityka
M. Kobosko: Surowce dziś rządzą światem i zdecydują o tym, kto wygra w XXI wieku. Zasoby Grenlandii w centrum zainteresowania

Duńska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej rozpoczęła się 1 lipca pod hasłem „Silna Europa w zmieniającym się świecie”. Według zapowiedzi ma się ona skupiać m.in. na bezpieczeństwie militarnym i zielonej transformacji. Dla obu tych aspektów istotna jest kwestia niezależności w dostępie do surowców krytycznych. W tym kontekście coraz więcej mówi się o Grenlandii, autonomicznym terytorium zależnym Danii, bogatym w surowce naturalne i pierwiastki ziem rzadkich. Z tego właśnie powodu wyspa znalazła się w polu zainteresowania Donalda Trumpa.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.