Ukraińskie smaki w nowoczesnym wydaniu. Digital Barszcz w Białymstoku w formie
To wydarzenie będzie nie tylko pyszne, ale także niepowtarzalnie efektownie. Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się niezwykła kolacja degustacyjna z 7 dań wraz z show gastronomicznym o nazwie "Digital Barszcz", które zabierze wszystkich w kulinarną podróż przez smaki Ukrainy.
Inicjatorką tego niezwykłego wydarzenia jest Weronika Marczuk i jej Towarzystwo Przyjaciół Ukrainy we współpracy z najbardziej znanym na świecie ukraińskim kucharzem, co gwarantuje, unikalne doznania smakowe w nietuzinkowym towarzystwie i otoczeniu. Imprezę zaplanowano na 13 stycznia w białostockim hotelu Hilton, czyli w ważnym i symbolicznym dniu w tradycji wschodniej i zachodniej.
Choć smaki z Ukrainy są cenione na całym świecie, to niestety nie znamy nowoczesnej kuchni ukraińskiej. Właśnie to wydarzenie będzie wreszcie okazją by poznać ją bliżej.
- Wiadomo, że najpopularniejszą potrawą naszych sąsiadów jest - barszcz ukraiński. To danie, dzięki wysiłkom słynnego ukraińskiego szefa kuchni i restauratora Ievhena Klopotenko, zasłynęło na całym świecie i zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Niestety, w wyniku trwającej wojny, podróż do Ukrainy staje się niemożliwa. Dlatego właśnie tym wyjątkowym wydarzeniem chcemy przenieść smaki Ukrainy prosto do Białegostoku, prezentując je w niezwykle atrakcyjny sposób – mówi Weronika Marczuk.
Co niezwykłego nas czeka pod czas pokazu?
Podczas show "Digital Barszcz", szef kuchni Mykyta Silin zrobi mistrzowski pokaz kulinarno-technologiczny w towarzystwie słynnego MasterChefa, Ievhena Klopotenko, który będzie z nami w postaci holograficznej. Razem przygotują siedem kulinarnych zagadek, które pozwolą nam lepiej poznać Ukrainę poprzez jej dzisiejsze smaki. Tradycja zostanie połączona z nowoczesnością, a udział znanej wszystkim Weroniki Marczuk, która od lat łączy obydwa narody, wzbogaci naszą wiedzę o sąsiadach i uatrakcyjni wydarzenie. To jednak nie koniec kulinarnej i technologicznej przygody. Ostatnim, dodatkowym daniem, będzie właśnie słynny barszcz ukraiński, lecz zostanie on stworzony przy wykorzystaniu sztucznej inteligencji. Szef Silin przygotuje zmodyfikowany czerwony barszcz, wzbogacony o lokalne polskie składniki. Ponadto, poprowadzi mistrzowską lekcję gotowania tej tradycyjnej potrawy narodowej Ukrainy.
Co ważne w tej inicjatywie?
- Nasze wydarzenie ma także charytatywny aspekt. Kulinarne spotkanie ze smakami Ukrainy to nie tylko okazja do poznania kultury i kuchni, ale także bezpośrednie wsparcie dla ofiar wojny. Wszyscy uczestnicy i organizatorzy udzielają się charytatywnie, a zebrane z biletów środki zostaną przeznaczone do zakupienia racji żywnościowych dla poszkodowanych w najbardziej poszkodowanych regionach Ukrainy, gdzie brakuje wszystkiego, w tym jedzenia - mówi Weronika Marczuk.
Białostockie wydarzenie cieszy się wsparciem Ministerstwa Kultury i Polityki Informacyjnej Ukrainy oraz Ministerstwa Spraw Zagranicznych Ukrainy, jest organizowane w ramach inicjatywy "Jedność barszczu ukraińskiego". Celem tej inicjatywy jest nie tylko promowanie kuchni ukraińskiej, zwłaszcza barszczu, ale także organizacja akcji charytatywnych na rzecz pomocy Ukrainie.
Bilety na to wydarzenie, które odbędzie się 13 stycznia w białostockim hotelu Hilton, są dostępne na stronie:
https://evently.pl/events/2820-digital-barszcz-z-polskim-akcentem
Cena jednego biletu wynosi 300 złotych. Nie przegapcie okazji na niezapomniane doświadczenie kulinarne, spotkanie w dobrym gronie i wsparcie dla Ukrainy.

Co 7. Polak na pewno kupi książkę pod choinkę

Świąteczny eko-prezent dla mieszkańców Szczecina

Startuje konkurs "Pulsu Biznesu" na Biznesową Książkę Roku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Praca

Ogromna baza magazynowa zbóż w Wielkopolsce do likwidacji. Pracę może stracić kilkaset osób
Baza magazynowa zbóż w Witoldowie to obiekt zarządzany od 30 lat przez spółkę Top Farms Wielkopolska, która prowadzi działalność na gruntach dzierżawionych z Zasobów Skarbu Państwa. Teraz baza ma zostać rozebrana, a wydzierżawiona ziemia – trafić do Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa. Spółka Top Farms wnioskowała do KOWR-u o utworzenie ośrodków produkcji rolniczej, które umożliwiłyby dalsze funkcjonowanie wielu takich strategicznych obiektów rolniczych. Brak decyzji KOWR jest zagrożeniem dla stabilności dużych, nowoczesnych gospodarstw towarowych, a tym samym również dla bezpieczeństwa żywnościowego Polski.
Konsument
Eksperci apelują do Ministerstwa Zdrowia o zmianę w polityce nikotynowej. Powinna lepiej chronić dzieci i młodzież

Wprowadzanie kolejnych zakazów w ustawie tytoniowej nie przyniesie spodziewanego rezultatu – oceniają lekarze i terapeuci pracujący z osobami uzależnionymi. Według nich należy osobno rozpisać działania rozwiązujące problem na poziomie osób dorosłych, które już palą, i te, które będą nakierowane na ochronę dzieci i młodzieży przed dostępem do wyrobów nikotynowych. Stowarzyszenie Jump93 wraz z przedstawicielami środowisk psychiatrycznych i zdrowia publicznego zaapelowało o systemowe podejście do polityki nikotynowej, z uwzględnieniem potencjału strategii redukcji szkód.
Bankowość
Rynek oczekuje pierwszego cięcia stóp procentowych w Polsce w maju. Są ku temu przesłanki ekonomiczne

Na podstawie ostatnich wypowiedzi prof. Adama Glapińskiego, przewodniczącego Rady Polityki Pieniężnej, ekonomiści oczekują, że już na posiedzeniu 7 maja może zapaść pierwsza od ponad półtora roku decyzja o zmianie poziomu stóp procentowych w dół. RPP dostosuje się w ten sposób do polityki głównych banków centralnych oraz słabnącej presji inflacyjnej. Zdaniem prezesa Q Value będzie to działanie w dobrym kierunku, choć spóźnione i być może spowodowane czynnikami politycznymi.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.