We wtorek 5 maja Muzeum Polskiej Wódki ponownie zostanie otwarte
Muzeum Polskiej Wódki to przestrzeń, w której prezentowana jest wyjątkowa historia narodowego trunku wpisanego na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych UE. We wtorek 5 maja, zgodnie z decyzją Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego o stopniowym wznawianiu działalności niektórych instytucji kultury, Muzeum ponownie otworzy swoje wnętrza dla zwiedzających, jednak w nieco zmienionej formule, zgodnie z obowiązującymi wytycznymi GIS.
Otwarte w czerwcu 2018 roku, na terenie zabytkowego Centrum Praskiego Koneser, Muzeum Polskiej Wódki to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Na zwiedzających Muzeum gości, w pięciu galeriach, czekają fascynujące ekspozycje, projekcje filmowe, unikatowe eksponaty historycznych butelek, a także wiele informacji i ciekawostek związanych z wpływem Polskiej Wódki na kształtowanie się polskiej kultury i tradycji oraz jej międzynarodową renomę. Wycieczka po Muzeum to również szansa na poznanie różnic w walorach smakowych poszczególnych rodzajów Polskiej Wódki, w specjalnej przestrzeni edukacyjnej Vodka Academy Bar.
W związku z decyzją Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w sprawie epidemii 2019-nCov, od 12 marca, Muzeum Polskiej Wódki było nieczynne dla zwiedzających. Od tego czasu, w budynku wdrożono szereg zmian, mających na celu umożliwienie wznowienia jego działalności w sposób zapewniający bezpieczeństwo zarówno gościom, jak i pracownikom. Dzięki wprowadzonym usprawnieniom, od 5 maja, drzwi Muzeum ponownie otworzą się dla wszystkich chętnych, którzy pragną zgłębić historię Polskiej Wódki. Nowe zasady funkcjonowania przewidują istotne, acz nieuciążliwe dla gości zasady poruszania się w przestrzeni muzealnej.
Ograniczono liczebność zwiedzających z 25 do maksymalnie 10 osób w grupie – przy takiej liczbie osób, wnętrza Muzeum pozwalają na zachowanie wymaganego dystansu pomiędzy uczestnikami. Wszyscy pracownicy Muzeum oraz każdy z gości zobowiązani są do przestrzegania ogólnych, bieżących zaleceń, jak na przykład obowiązek zakrywania nosa i ust. Aby ułatwić zwiedzającym utrzymanie bezpiecznego dystansu, w poszczególnych galeriach wydzielono i oznaczono miejsca, w których zwiedzający mogą się zatrzymać, zachowując odpowiednią odległość od siebie podczas oprowadzania grupy przez przewodnika. Wszystkie multimedia i urządzenia aktywowane dotykiem, które można spotkać w Muzeum, będą obsługiwane wyłącznie przez przypisanego grupie przewodnika.. Dodatkowo w budynku zapewniono środki ochrony dla zwiedzających w postaci ogólnodostępnych płynów dezynfekujących oraz opatrzono przestrzenie specjalnymi tablicami informacyjnymi. Zalecono również systematyczne odkażanie wszystkich wnętrz Muzeum oraz regularny serwis i przegląd sprzętu wentylacyjno-klimatyzacyjnego, a osoby utrzymujące czystość w obiekcie wyposażono w środki dezynfekujące do codziennego użytku.
Pracownicy Muzeum opracowali system niezbędnych adaptacji w taki sposób, aby z jednej strony , w dobie panującej epidemii, zapewnić zwiedzającym maksymalne bezpieczeństwo, a z drugiej – umożliwić im w pełni komfortowe zwiedzanie. Informacje o godzinach zwiedzania znajdują się pod linkiem: https://muzeumpolskiejwodki.pl/zaplanuj-wizyte/
Równolegle do udostępniania wnętrz, będą prowadzone działania on-line, mające na celu udostępnienie zasobów Muzeum Polskiej Wódki, szerszemu gronu odbiorców. Informacje na temat streamingów oraz terminów ich realizacji w Internecie będą publikowane na bieżąco na profilu Facebook Muzeum Polskiej Wódki.
Więcej informacji na stronie Muzeum Polskiej Wódki: https://muzeumpolskiejwodki.pl/
Polub nas na Facebooku: www.facebook.com/MuzeumPolskiejWodki
Definicja Polskiej Wódki precyzuje, że może być ona wytworzona jedynie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy jej wytwarzania muszą odbywać się
na terenie Polski.
Poza definicją tym, co wyróżnia Polską Wódkę, na tle innych tego typu trunków, jest droga od surowca z pola upraw do alkoholu dostępnego na sklepowych półkach. Produkcja przebiega w gorzelni, zakładzie rektyfikacji
i produkcji wódek, gdzie nad całym procesem czuwa człowiek.
O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczony na butelce napis Polska Wódka / Polish Vodka. Warto również wiedzieć, że Polska Wódka jest Chronionym Oznaczeniem Geograficznym, dlatego wódki stosujące
to oznaczenie, to gwarancja unikatowego charakteru oraz wielowiekowej tradycji związanej z polskimi ziemiami, jak również wysokiej jakości produktu.

Co 7. Polak na pewno kupi książkę pod choinkę

Świąteczny eko-prezent dla mieszkańców Szczecina

Startuje konkurs "Pulsu Biznesu" na Biznesową Książkę Roku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.