Komunikaty PR

Kiszonki na zdrowie z Ewą Wachowicz i Appetitą! Autorskie przepisy ekspertki sma

2021-02-01  |  01:00
Biuro prasowe

Popularne od wieków kiszonki obecnie przeżywają prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo trudno o metody konserwacji żywności, które gwarantują uzyskanie równie zdrowego i pysznego jedzenia. Podczas procesu fermentacji cukry proste zostają zamienione na kwas mlekowy, co nie tylko przedłuża świeżość, ale także znacznie obniża kaloryczność produktu i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego.

 

W polskich domach kisi się już nie tylko ogórki czy kapustę, ale niemal wszystkie produkty spożywcze, które można znaleźć w kuchni – od warzyw i owoców poprzez orzechy aż po… ryż czy kaszę! Swoimi sprawdzonymi przepisami na nietypowe kiszonki dzieli się Ewa Wachowicz, ekspertka kulinarna oraz ikona dobrego smaku i stylu. Ambasadorka Appetity specjalnie dla marki przygotowała propozycje na kiszone cytryny i marchewki. Jej autorskie przepisy to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania oraz eksperymentów w kuchni, a także ciekawa alternatywa dla sałatek, dodatków do mięs czy samodzielnych przekąsek.

 

Kiszone cytryny

Składniki :

• sól

• 4 cytryny

• 4 Goździki Appetita

• 4 szczypty Cynamonu Appetita

• 2 Liście laurowe Appetita

 

Opis przygotowania:

Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie naciąć do połowy. W nacięcie włożyć goździk, szczyptę cynamonu i łyżeczkę soli. Na dno słoika dać liście laurowe, ułożyć cytryny i zasypać solą tak, aby przykryła owoce. Odstawić na 5-6 tygodni w chłodne, zacienione miejsce. Ukiszone cytryny przechowywać w lodówce. Podawać jako dodatek do mięs (również do pieczenia). Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.

 

Kiszone marchewki

Składniki:

• 2 kg marchewek

• 2 Liście laurowe Appetita

• 1 cebula

• kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita

• ½ łyżeczki Imbiru mielonego Appetita

Zalewa:

• 1 łyżka soli kamiennej na litr wody źródlanej

• 6 ząbków czosnku

 

Opis przygotowania:

Marchewkę pokroić w plasterki lub słupki, a cebulę w plasterki. Warzywa przełożyć do kamionki lub słoika, a następnie zalać przegotowaną i przestudzoną wodą z solą. Dodać przyprawy. Przykryć talerzykiem i obciążyć tak, by marchewki znajdowały się pod zalewą. Przykryć ściereczką i zostawić na 5-6 dni. Aby przyspieszyć proces kiszenia, można wlać trochę wody spod kiszonych ogórków i/lub kapusty. Spożywać jako przekąskę lub dodatek do dań.

 

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę www.smakistyl.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR Jak performance marketing pomaga rosnąć firmom? Biuro prasowe
2025-06-11 | 09:00

Jak performance marketing pomaga rosnąć firmom?

Cyfrowa inżynieria wzrostu, gdzie każda decyzja opiera się na danych, a wszystkie złotówki pracują na Twoje wyniki? Właśnie tak można określić performance marketing! Coraz
Media i PR 25. Kongres Public Relations – ćwierć wieku refleksji, wiedzy i inspiracji
2025-06-11 | 08:50

25. Kongres Public Relations – ćwierć wieku refleksji, wiedzy i inspiracji

25. Kongres Public Relations – ćwierć wieku refleksji, wiedzy i inspiracji   Blisko 500 godzin wykładów, w których uczestniczyło 6 349
Media i PR VOICE IMPACT AWARD – ogólnopolski konkurs grantowy dla dziennikarzy i studentów
2025-04-10 | 17:00

VOICE IMPACT AWARD – ogólnopolski konkurs grantowy dla dziennikarzy i studentów

Aż 87% Polaków jest zmęczonych polaryzacją społeczną i polityczną widoczną zarówno w przestrzeni publicznej, jak i prywatnej. Z kolei prawie 80% polskich

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Polityka

Unijne mechanizmy ułatwiają zwiększenie wydatków na obronność przez europejskie kraje NATO. Ważnym aspektem infrastruktura podwójnego zastosowania

Wydatki na obronność w krajach NATO mają wzrosnąć do 2035 roku do 5 proc. PKB. W dużej mierze będzie to możliwe dzięki Unii Europejskiej, która stworzyła ramy umożliwiające krajom członkowskim realizację celów NATO w zakresie obronności, nie tylko poprzez finansowanie i inwestycje, ale także poprzez elastyczność budżetową. – To pełna synergia, można powiedzieć, że Unia Europejska współfinansuje razem z państwami członkowskimi cele zdolnościowe NATO – ocenia Paweł Zalewski, sekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej.

Ochrona środowiska

Rusza budowa lądowej infrastruktury dla projektów Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Prąd z tych farm wiatrowych popłynie w 2027 roku

Ruszyła budowa lądowej infrastruktury dla morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3 rozwijanych przez Equinor i Grupę Polenergia. To przede wszystkim baza serwisowa w Łebie i dwie stacje elektroenergetyczne. Jednocześnie trwają przygotowania do rozpoczęcia prac na morzu. Pierwszy prąd z obu projektów popłynie w 2027 roku, a w kolejce czeka morska farma wiatrowa Bałtyk 1 – największy i najbardziej zaawansowany projekt II fazy rozwoju offshore.

Edukacja

Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.