Mocktail – wakacyjny drink bez alkoholu. 4 proste przepisy na lato
Gorące lato zachęca do częstszego sięgania po orzeźwiające napoje, które skutecznie gaszą pragnienie. Beztroski, wakacyjny czas to także idealny moment na testowanie nowych, smakowitych drinków. Nie każdy jednak może lub chce spożywać alkohol. W takiej sytuacji warto sięgnąć po mocktaile, bezalkoholowe drinki, idealne na upalne dni. Poznaj przepisy na kultowe koktajle w wersji virgin oraz niecodzienne drink z azjatyckim twistem!
Czym jest mocktail? To bezalkoholowa wersja klasycznego drinka, której popularność rozpoczęła się w Ameryce. Jego nazwa pochodzi z języka angielskiego i tłumaczy się ją jako „udawany koktajl”. Mocktaile powstają zazwyczaj na bazie soków, napojów gazowanych, toniku czy espresso. Dziś bezalkoholowe drinki to nie tylko domowa alternatywa na wieczór ze znajomymi, ale także stała pozycja w kartach wielu restauracji czy barów. Dziś prawie każda wersja popularnego drinka posiada swoją bezalkoholową alternatywę. Mojito, Aperol, Cuba Libre, Pina Colada – to tylko niektóre z koktajli, które występują również w wersji bez bąbelków. Dostępne są w wielu lokalach w Polsce, ale bez problemu można wykonać je także w domowym zaciszu.
Orzeźwiające Mojito Virgin
Składniki (na 2 porcje):
-
kilka listków mięty,
-
1 limonka,
-
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
-
300 ml wody gazowanej,
-
kilka kostek lodu.
Wykonanie: Do wysokiej szklanki dodaj kilka listków mięty. Limonkę pokrój na ćwiartki i z jednej wyciśnij sok. Dodaj cukier. Za pomocą widelca bądź łyżki uciskaj przez chwilę całość. Następnie dodaj lód i całość zalej wodą gazowaną. Do środka dołóż ćwiartkę limonki.
Król wakacji – Aperol Virgin
Składniki (na 2 porcje):
-
1 pomarańcza,
-
kilka kostek lodu,
-
40 ml syropu pomarańczowego,
-
300 ml toniku,
-
gazowana woda mineralna.
Wykonanie: Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plastry. Do szklanki wrzuć kawałek pomarańczy, dodaj kilka kostek lodu. Wlej 20 ml syropu pomarańczowego oraz trochę wody gazowanej. Wrzuć kilka kostek lodu i kilka kawałków pomarańczy.
Słodka Pina Colada Virgin
Składniki (na 2 porcje):
-
100 ml mleka kokosowego,
-
200 ml soku ananasowego,
-
kruszony lód,
-
kawałki świeżego ananasa.
Wykonanie: W blenderze umieścić mleko kokosowe, sok ananasowy oraz kruszony lód. Zblendować i przelać do wysokich szklanek. Świeżego ananasa pokroić i dodać do szklanki.
Klasyk – Cuba Libre Virgin
Składniki (na 2 porcje):
-
100 ml toniku,
-
200 ml Coca-Coli,
-
20 ml soku z limonki,
-
1 limonka,
-
kilka kostek lodu.
Wykonanie: Do wysokiej szklanki wlej tonik, colę oraz sok z limonki. Całość wymieszaj i dodaj kilka kostek lodu. Limonkę umyj i pokrój na plastry. Do szklanki dodaj 2 kawałki owocu i całość delikatnie wymieszaj.
Mocktaile z azjatyckim twistem
Poza tradycyjnymi smakami mocktaili wielu bartenderów opracowuje swoje autorskie przepisy, które wyróżnia oryginalny smak. Fanom kuchni azjatyckiej z pewnością do gustu przypadną wietnamsko-tajskie wariacje na temat bezalkoholowych drinków. Jedną z restauracji, która w swojej karcie posiada takie pozycje, jest warszawska restauracja Wi-Taj. W restauracyjnym menu znajdziemy takie propozycje jak PHU QUOC, czyli orzeźwiający mocktail na bazie trawy cytrynowej, syropu imbir-chilli, soku z limonki i sody imbirowej. Fanom nieco słodszych propozycji do gustu z pewnością przypadnie mocktail HANOI NIGHT, składający się z różowej guawy, soku z limonki oraz soku z żurawiny. Restauracja przygotowała także propozycję dla wielbicieli nieoczywistych smaków – KYOTO to połączenie syropu matcha, soku z cytryny, tajskiej bazylii oraz sody imbirowej. Jeśli mieszkacie w Warszawie lub macie w planach wakacyjną wycieczkę do stolicy, warto odwiedzić to miejsce i spróbować orzeźwiających propozycji z karty Wi-Taj.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Prof. Kołodko: Elon Musk stracił na roli doradcy Donalda Trumpa. Można mieć zastrzeżenia do rezultatów jego misji
Po pół roku szefowania Departamentowi Efektywności Rządowej (DOGE), którego celem było znalezienie oszczędności kosztem cięć personalnych w administracji federalnej, Elon Musk zdecydował się na rezygnację z politycznej kariery i powrót do świata biznesu. Jego Tesla nie może zaliczyć I kwartału br. do udanych. Zdaniem byłego ministra finansów prof. Grzegorza Kołodki do rezultatów pracy Muska można mieć wiele zastrzeżeń, choć część założeń udało mu się wykonać.
Farmacja
Polacy leczą samodzielnie ponad połowę lekkich dolegliwości zdrowotnych. Jesteśmy liderem UE

Szacuje się, że w Unii Europejskiej codziennie występuje ok. 3,3 mln przypadków lekkich dolegliwości. Gdyby każdy pacjent zgłaszał się z nimi do lekarza, potrzebnych byłoby dodatkowo 120 tys. lekarzy pierwszego kontaktu lub obecni lekarze musieliby pracować dodatkowe 144 minuty dziennie. Polska pod względem samoleczenia, ze wskaźnikiem na poziomie 55 proc., plasuje się w czołówce UE. – Samodzielne leczenie to nie tylko kwestia wygody pacjenta, ale przede wszystkim realne odciążenie systemu ochrony zdrowia – przekonuje Ewa Królikowska z PASMI.
Ochrona środowiska
Naukowcy wzywają do większej ochrony oceanów. Przestrzegają przed groźnym w skutkach przełowieniem stad

Bioróżnorodność oceanów jest zagrożona i musimy zrobić wszystko, aby ją chronić – biją na alarm naukowcy z całego świata. Badani przez organizację Marine Stewardship Council wskazują, że przyczyniają się do tego przede wszystkim zmiany klimatyczne i przełowienie. W związku z przypadającym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów eksperci MSC zachęcają do wspólnej edukacji na temat tego, jakie działania może podjąć każdy z nas na rzecz ochrony morskiego ekosystemu.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.