Komunikaty PR

Tych noży nie może zabraknąć w Twojej kuchni

2021-06-28  |  14:00
Biuro prasowe

Niezbędnymi elementami wyposażenia kuchennego są noże. To one wpływają na tempo pracy oraz staranność, z jaką zostanie przygotowane danie. Nie tylko profesjonaliści i pasjonaci gotowania, powinni zaopatrzyć się w ostre
i precyzyjne noże. Warto, aby swój podręczny zestaw ostrzy miał każdy, niezależnie, czy na co dzień przygotowuje najprostsze, kilkuskładnikowe dania, czy bierze na warsztat wymagające, mięsne przysmaki.

Kto choć raz w trakcie swoich kulinarnych zmagań nie męczył się przy krojeniu miękkiego pomidora? Twardy ananas lub siekanie cebuli również potrafi uprzykrzyć życie. Przy krojeniu produktów ważna jest technika, ale równie wiele zależy od noża. W kuchni nie ma miejsca na tępe i źle wywarzone ostrza.

Warto również wiedzieć, że przy codziennym przygotowywaniu dań, nie wystarczy uniwersalny model do wszystkiego. Jednego noża powinniśmy użyć do marchewki, drugiego do siekania wołowiny, a jeszcze innego do równego pokrojenia świeżego chleba.

Dopasowanie rozmiaru ostrza do produktu

Duże warzywa wymagają proporcjonalnego noża – im większy produkt do pokrojenia, tym większe powinno być narzędzie. Dobranie odpowiedniej wielkości ostrza zmniejsza ryzyko jego ześlizgnięcia lub zablokowania, co z kolei minimalizuje ryzyko skaleczenia się nim. Przy pomocy małego noża ciężko jest przekroić jednym ruchem duże owoce, warzywa, mięso, a nawet pieczywo, przez co zwiększamy czas naszej pracy.

Jakie więc noże powinny znaleźć się w każdej kuchni, by usprawnić przygotowywanie smacznych potraw?

Nóż do warzyw i owoców

Efektywność tego małego ostrza tkwi w jego ząbkowanej krawędzi oraz zaokrąglonym czubku. Ten praktyczny i uniwersalny nóż codziennego użytku stanowi podstawę kuchennego wyposażenia. Jego głównym przeznaczeniem są pomidory oraz inne warzywa i owoce z twardą skórką i miękkim wnętrzem.

Falowane ostrze noża nadaje się nie tylko do krojenia, lecz również do rozsmarowania masła lub dżemu na świeżym pieczywie.

Nóż do porcjowania

Solidny nóż, który łączy w sobie idealne wyważenie i funkcjonalną budowę, gwarantując wygodę, a  także przyjemność użytkowania. Jest mistrzem w krojeniu większych porcji mięsa, na przykład udźca wołowego, łopatki jagnięcej czy indyka. To jedno z podstawowych narzędzi, w które warto zaopatrzyć każdą kuchnię.

Dzięki wyjątkowo szerokiemu ostrzu ten model zapewnia wystarczającą precyzję, aby poradzić sobie nawet z największym kulinarnym wyzwaniem. Wyśmienicie sprawdzi się np. przy krojeniu arbuza.

Nóż do chleba i ciast

Świeży chleb pszeniczny z masłem i solą, ciabatta z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym, chleb na zakwasie z wędliną i serem – jest tak wiele przepysznych odmian pieczywa… Warto więc zainwestować w nóż, dla którego krojenie każdego rodzaju wypieków to bułka z masłem. Dzięki solidnej budowie i  ząbkowanej krawędzi ostrza, poradzi sobie nawet z najtwardszą skórką.

Domeną tego typu noża jest pieczywo, można jednak wypróbować go również do krojenia dyni czy ciast.

Materiał prasowy Victorinox

https://www.victorinox.com/pl/pl/

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR VOICE IMPACT AWARD – ogólnopolski konkurs grantowy dla dziennikarzy i studentów Biuro prasowe
2025-04-10 | 17:00

VOICE IMPACT AWARD – ogólnopolski konkurs grantowy dla dziennikarzy i studentów

Aż 87% Polaków jest zmęczonych polaryzacją społeczną i polityczną widoczną zarówno w przestrzeni publicznej, jak i prywatnej. Z kolei prawie 80% polskich
Media i PR Komunikacja w czasach kryzysów i zmian geopolitycznych. Jubileuszowy Kongres Public Relations
2025-04-10 | 10:20

Komunikacja w czasach kryzysów i zmian geopolitycznych. Jubileuszowy Kongres Public Relations

W świecie fake newsów, dezinformacji oraz globalnych problemów profesjonalne zarządzanie komunikacją przestało być wyborem – stało się koniecznością. O tym, jak
Media i PR Jak skutecznie wykorzystać komunikację mobilną w biznesie?
2025-03-27 | 09:30

Jak skutecznie wykorzystać komunikację mobilną w biznesie?

Współczesne przedsiębiorstwa nie mogą pozwolić sobie na ignorowanie nowoczesnych narzędzi komunikacyjnych. Rozwój technologii mobilnych sprawił, że firmy mają dostęp do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Motoryzacja

Pożary pojazdów elektrycznych są rzadsze niż spalinowych. W powszechnym przekonaniu jest odwrotnie, bo brakuje edukacji

Trzydzieści pożarów aut elektrycznych i niemal 9,5 tys. pożarów aut spalinowych – to statystyki za ubiegły rok. Jak podkreślają eksperci, statystycznie pojazdy elektryczne płoną rzadziej niż spalinowe. W przeliczeniu na tysiąc zarejestrowanych pojazdów wskaźnik pożarów w przypadku elektryków wynosi 0,372, a w przypadku aut spalinowych 0,424. Specjaliści są zgodni co do tego, że w powszechnym obiegu brakuje rzetelnej wiedzy na temat samochodów elektrycznych i ich bezpieczeństwa pożarowego.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.