Mistrzowski sernik! Ruszył konkurs dla restauracji w Warszawie
Konkurs na najsmaczniejszy sernik
Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Gości on na naszych stołach zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i bez okazji. W tym deserze na bazie twarogu najlepsze jest to, że można go przygotować na wiele sposobów: z kruchym spodem, po amerykańsku, po wiedeńsku, z mango czy czekoladą. Jednym słowem: ile serników, tyle przepisów.
Ciekawy pomysł na sernik to klucz do zwycięstwa w finale konkursu organizowanego przez Polską Izbę Mleka. Celem konkursu Mistrzowski sernik! jest wyłonienie najsmaczniejszego sernika w mieście. Każda warszawska restauracja może zgłosić swój przepis na specjalnie przygotowanej do tego stronie. Następnie internauci wybiorą najciekawsze propozycje, które będą walczyć o tytuł najlepszego sernika. Autorzy najpopularniejszych przepisów spotkają się, by przygotować swoje desery podczas finału. Konkurs odbywa w ramach kampanii „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka i organizowanej przez Polską Izbę Mleka.
Byliśmy na poprzednich edycjach
Dwie poprzednie edycje konkursu odbyły się we Wrocławiu i Gdańsku. We Wrocławiu zwyciężył Sernik gotowany z musem malinowo-borówkowym, a najlepszy w trójmieście okazał się UFO Faza Sernik. Główną nagrodą był kurs cukierniczy, natomiast za drugie i trzecie miejsce można było wygrać kolejno blender kielichowy i zestaw talerzy. Nagrodą publiczności również okazał się kurs cukierniczy. Jak widać, jest o co walczyć.
Jak wziąć udział w warszawskiej edycji i jak głosować?
Warszawskie restauracje mogą zgłaszać swoje serniki na stronie www.alesernik.pl do 19 sierpnia. Na tej samej stronie od 20 do 25 sierpnia odbywać się będzie głosowanie internautów. Najpopularniejsze propozycje będą konkurować ze sobą podczas finału 30 sierpnia.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.