Najmłodsi pokochali smaki Mlekpolu - Smakuje Dzieciom 2020
Zwycięzcami okazali się: mleko czekoladowe Łaciate, jogurt pitny Milko FUN truskawka-kiwi oraz mleko Łaciate Junior 3,8%. Wyniki konkursu zostały ogłoszone podczas gali Polskiego Kongresu Serowarskiego 2020, która odbyła się 21 września w Lublinie.
Mlekpol zdobył uznanie młodych ekspertów, a tym samym złoty medal w trzech kategoriach konkursu Smakuje Dzieciom 2020. Mleko czekoladowe Łaciate, zostało wybrane najsmaczniejszym i triumfowało w grupie produktów idealnych jako przekąska na szkolną przerwę, czyli w kategorii „Do Plecaka”. Drugie złoto za „Mleczne orzeźwienie” dla jogurtu pitnego Milko FUN truskawka-kiwi. Natomiast trzecia nagroda, tym razem za „Czystą etykietę”, została przyznana dla mleka Łaciate Junior 3,8%, które stworzono specjalnie z myślą o dzieciach i ich zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze.
„Dzieci to bardzo wymagająca, ale także szczera grupa odbiorców. Nie kryją, jeśli coś im nie smakuje. Tym bardziej cieszy nas, że produkty SM Mlekpol zdobyły uznanie młodych, niezależnych sędziów w aż trzech z pięciu kategorii organizowanego konkursu. Bardzo zależy nam na zdrowiu najmłodszych konsumentów, dlatego niezmiernie ważne jest dla nas, że nasze mleczne propozycje stanowią idealną porcję zdrowej, pełnowartościowej i dobrze przyswajalnej energii, niezbędnej do prawidłowego rozwoju, a przy tym pysznie smakują” – komentuje Dorota Grabowska, Kierownik Działu Marketingu SM Mlekpol.
Smakuje Dzieciom to konkurs, w którym produkty mleczarskie oceniane są przez najbardziej wymagające jury, czyli przez dzieci. Przed uczniami ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Żorach stało duże wyzwanie – wybór faworytów w konkursie na najsmaczniejsze produkty przeznaczone dla najmłodszych. Podczas testowania dzieci otrzymały wyroby w jednorazowych kubeczkach, nie znając ich nazw i producentów. Wybierając swoich faworytów, kierowały się przede wszystkim smakiem, który najbardziej im odpowiadał.
MIASTO ZGORZELEC DOCZEKAŁO SIĘ NOWEGO SALONU OPTYCZNEGO! ZIKO OPTYK JUŻ OTWARTY
DIVE PRO W GOTOWOŚCI NA KAŻDĄ PRZYGODĘ
Dojrzeli do długów – Polacy w średnim wieku z największymi problemami
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Bankowość
Ponad 70 proc. budynków w Polsce wymaga gruntownej modernizacji. 1 mln zł trafi na granty na innowacje w tym obszarze
Ograniczenie zużycia energii w budynkach to jeden z najbardziej efektywnych ekonomicznie sposobów redukcji emisji dwutlenku węgla. Tymczasem w Unii Europejskiej zdecydowana większość budynków mieszkalnych wymaga poprawy efektywności energetycznej. Innowacji, które mają w tym pomóc, poszukuje ING Bank Śląski w piątej edycji swojego Programu Grantowego dla start-upów i młodych naukowców. Najlepsi mogą liczyć na zastrzyk finansowania z przeznaczeniem na rozwój i komercjalizację swojego pomysłu. Budżet Programu Grantowego ING to 1 mln zł w każdej edycji.
Infrastruktura
Branża infrastrukturalna szykuje się na inwestycyjny boom. Projektanci i inżynierowie wskazują na szereg wyzwań w kolejnych latach
W kolejnych latach w polskiej gospodarce ma być odczuwalne przyspieszenie realizacji inwestycji infrastrukturalnych. Ma to związek z finansową perspektywą unijną na lata 2021–2027 i odblokowaniem środków z KPO. To inwestycje planowane na dziesiątki albo nawet na setki lat, a w dyskusji dotyczącej takich projektów często pomijana jest rola projektantów i inżynierów. Przedstawiciele tych zawodów wskazują na szereg wyzwań, które będą rzutować na planowanie i realizowanie wielkich projektów infrastrukturalnych. Do najważniejszych zaliczają się m.in. relacje z zamawiającymi, coraz mniejsza dostępność kadr, konieczność inwestowania w nowe, cyfrowe technologie oraz unijne regulacje dotyczące zrównoważonego rozwoju w branży budowlanej.
Konsument
Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi
Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.