Komunikaty PR

Najnowsze trendy na rynku sosów i przypraw: przegląd rynku

2023-11-15  |  06:30
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Kucia
Infomedia Group Sp. z o.o.

ul. Fredry 6
30-605 Kraków
kkucia|markethub.pl| |kkucia|markethub.pl
+48 503666166
https://markethub.pl/

W 2023 roku jedną z najbardziej zauważalnych tendencji na polskim rynku spożywczym jest dynamiczny wzrost cen dodatków spożywczych, zwłaszcza ketchupów, majonezów, musztard i przypraw. Analiza rynku sosów i przypraw wskazuje na znaczny wzrost cen w sklepach detalicznych, który w lipcu 2023 roku wyniósł imponujące 22,4% w porównaniu do roku poprzedniego. Dowiedz się więcej o rynku sosów i przypraw z przeglądu rynku firmy MarketHub.


Różnorodność sezonowych wzrostów sprzedaży

Rynek sosów i przypraw wykazuje znaczne zróżnicowanie w sprzedaży w poszczególnych okresach roku, a te sezonowe wzloty sprzedaży obejmują między innymi okresy wielkanocny, bożonarodzeniowy, grillowy i ogórkowy. Wzmożony popyt w przedświątecznym okresie jest szczególnie zauważalny w przypadku majonezu, który notuje wzrost sprzedaży nawet 3-4-krotnie w stosunku do innych miesięcy. Jednakże, mimo wzrostu popytu, cena majonezu w porównaniu z ubiegłym rokiem podrożała o 30-40%, w zależności od wielkości opakowania.

Popularność ketchupów i majonezu

Kategoria ketchupów stanowi duży rynek, gdzie dominują trzej główni producenci: Heinz, Maspex i Unilever. W lutym 2023 roku wartość sprzedaży ketchupu przekroczyła 685 mln zł, z rocznym wzrostem o 14,6%. Dyskonty odpowiadają za ponad 46% wartości sprzedaży ketchupów, co świadczy o rosnącym znaczeniu tego kanału dystrybucji.

Rynek majonezu w Polsce wart był w 2022 roku nawet 775 mln zł, z dominacją marek Nestle, WSP "Społem" i Unilever, które posiadają ponad 80% udziału. Musztarda, obok ketchupu i majonezu, jest jednym z najpopularniejszych sosów na polskich stołach, szczególnie podczas świąt.

Eksport i import: Polska na arenie międzynarodowej

W 2022 roku Polska była piątym największym eksporterem produktów z kategorii sosy, ketchupy i musztardy w UE. Głównymi odbiorcami były Wielka Brytania, Niemcy, Holandia i Czechy. Importowano głównie z Niemiec, Włoch i Holandii.

Jeśli chodzi o przyprawy (pieprz, papryka), Polska importowała głównie z Wietnamu i Chin, eksportując przede wszystkim do Rumunii, Niemiec i Czech.

Trendy: Zdrowe, wegańskie i orientalne

Ostatnie lata przyniosły zmiany w preferencjach konsumentów, co skłania producentów do dostosowywania oferty. Produkty niskotłuszczowe, wegańskie i bezglutenowe zdobywają coraz większą popularność. Dodatkowo, obserwuje się wzrost zainteresowania kuchnią orientalną, co skutkuje wprowadzaniem nowych linii sosów odpowiednich do tych potraw.

Rynek sosów i przypraw

Przegląd rynku sosów i przypraw w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany, z wyraźnym wzrostem cen, rosnącym znaczeniem marek i dostosowywaniem się do zmieniających się preferencji konsumentów. Producentom zależy na innowacyjnych rozwiązaniach i elastyczności, aby sprostać oczekiwaniom rynku spożywczego.

Więcej danych na temat rynku sosów i przypraw znajdziesz w przeglądzie rynkowym firmy MarketHub: www.markethub.pl/analiza-sosow-i-przypraw

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Infomedia Group Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają prace nad szczegółowymi wytycznymi dla schronów. Prowadzona jest też inwentaryzacja i ocena stanu istniejących obiektów

W MSWiA trwają prace nad rozporządzeniem, które określi m.in., jakie warunki powinny spełniać miejsca schronienia, oraz wprowadzi spójne standardy dotyczące ich organizacji i wyposażenia. Ich opracowanie wymagane jest przez ustawę o ochronie ludności i obronie cywilnej, która weszła w życie 1 stycznia br. Trwa także inwentaryzacja istniejących obiektów zbiorowej ochrony, w tym schronów. Jak podkreślają eksperci, mamy w tym obszarze wiele zaległości do nadrobienia. Problemem jest niedobór specjalistów od budowli schronowych, którzy mogliby ten proces wesprzeć i przyspieszyć.

Handel

Nowy rozdział we współpracy Wielka Brytania – Unia Europejska. Bezpieczeństwo jedną z kluczowych kwestii

19 maja odbędzie się w Londynie pierwszy od brexitu na tak wysokim szczeblu szczyt brytyjskich i unijnych przywódców. Zdaniem polskich europosłów obydwie strony dojrzały do ponownego zacieśnienia stosunków i są dla siebie kluczowymi partnerami. Rozmowy dotyczyć mają przede wszystkim zagadnień związanych z obronnością, ale także możliwości swobodnego przemieszczania się młodych ludzi. Wyzwaniem we wzajemnych relacjach wciąż są kwestie handlowe.

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.