Komunikaty PR

Koniec ery plastikowych sztućców i talerzy?

2020-11-02  |  12:00
Biuro prasowe
Do pobrania inf.pras. ( 0.08 MB )

Już wkrótce stosowanie ekologicznych opakowań przestanie być wyłącznie traktowane w kategoriach trendu czy chwilowej fanaberii. Zgodnie z dyrektywą Komisji Europejskiej, rok 2021 ma być końcem ery plastikowych sztućców i talerzy. Jest to efekt walki o ochronę wód morskich, w których ponad 80% zanieczyszczeń stanowi plastik. Główne konsekwencje nowych przepisów dotkną m.in. branże FMCG i cateringu. Czy Polskie firmy są na to gotowe? Jakie rozwiązania w tej kwestii zastosuje branża cateringu dietetycznego komentuje Bartłomiej Foszer, inwestor i założyciel Pomelo Catering, jednego z pionierów tego rynku.

Do tej pory, stosowanie ekologicznych opakowań było traktowane, jako odpowiedz na panującą modę, ciekawostka lub chwyt marketingowy, mający przyciągnąć konsumentów chcących żyć w duchu eco. Nowe unijne przepisy sprawiają, że już wkrótce w wielu firmach pro-ekologiczna postawa nie będzie już wyłącznie kwestią wyboru, a koniecznością wynikającą z przepisów prawnych. Plastikowe produkty jednorazowego użytku, takie jak patyczki higieniczne, widelce, noże, łyżki, talerze, słomki, pojemniki do żywności i styropianowe kubeczki będą musiały być zastąpione alternatywnymi wyrobami.

Co jeśli nie plastik?

Nie tylko unijne wymogi wymuszają na firmach ekologiczne postawy. Również konsumenci oczekują zmian w tej materii, coraz częściej uzależniając swoje decyzje zakupowe od odpowiedzialności społecznej marki. Dlatego wielu producentów i właścicieli firm zadaje sobie pytanie: czym zastąpić plastik?  Alternatyw jest wiele – bambus, papier, metal, szkło. Nie wszystkie jednak rozwiązania są możliwe do natychmiastowego wprowadzenia ze względu na kwestie logistyczne i restrykcyjne przepisy. Szczególne znaczenie ma to np. w przypadku cateringu dietetycznego, gdzie pudełko musi cechować się bardzo dużą wytrzymałością w transporcie, nie może wchodzić w reakcję ze znajdującą się wewnątrz żywnością oraz negatywnie wpływać na jej smak, czy wygląd. Jednak zdając sobie sprawę ze swojego znacznego udziału w produkcji plastikowych odpadów, liderzy branży diet pudełkowych już dawno rozpoczęli starania o wprowadzenie do swojej oferty możliwości dostarczania jedzenia w ekologicznych opakowaniach. 

Catering dietetyczny vs. plastik

Jednym z pomysłów mających na celu ograniczenie zużycia plastiku było wprowadzenie opakowań plastikowych, wielokrotnego użytku. Rozwiązanie to z jednej strony jest wykonalne, z drugiej jednak niesie ze sobą pewne ryzyko. Posiłek zjedzony ze źle lub niedokładnie umytego pojemnika może spowodować zatrucie. Efektem tego byłaby interwencja sanepidu, która mogłaby oznaczać zamknięcie całej firmy. Inny kierunek stanowią opakowania wielokrotnego użytku wykonane ze szkła. Są one jednak ciężkie i wymagają czasochłonnego mycia i sterylizacji, a samo przygotowanie specjalnej przestrzeni to duże wyzwanie logistyczne dla wielu właścicieli firm cateringowych. Do tego dochodzi również kwestia ilości zużytej wody oraz samych detergentów wykorzystywanych do mycia.

Opakowania biodegradowalne

Wiele firmy cateringowych nadal szuka rozwiązania, które będzie zarówno korzystne dla środowiska naturalnego, jak i bezpieczne dla samej żywności. Wyjście z problemu mogą stanowić opakowania biodegradowalne. Jednak tego typu produkt również wymaga dokładnej weryfikacji. Na rynku jest bowiem bardzo wiele pseudo-ekologicznych opakowań, chociażby takich, które stanowią miks z PLA, czyli biodegradowalnym poliestrem. Niestety, jak się okazuje mieszanka materiału bio z tworzywem sztucznym jest dużo gorsza od czegoś, co jest jednorodne. – Po długich poszukiwaniach w 2018 roku znaleźliśmy satysfakcjonujące nas rozwiązanie. Postawiliśmy na eko pudełka, które są wykonane w całości z odnawialnych surowców roślinnych, m.in. trzciny cukrowej i w pełni kompostowalne. To oznacza, że w odpowiednich warunkach rozłożą się bez śladu w ciągu zaledwie 12 tygodni. Po tym czasie mogą być powtórnie wykorzystane jako naturalny nawóz. Gwarancja ich jakości oraz bezpieczeństwa potwierdzona jest również międzynarodowymi certyfikatami BPI i TUV – mówi Bartłomiej Foszer, właściciel cateringu Pomelo.

Eco postawa to jak na razie kwestia wyboru

Warto podkreślić, że tego typu opakowania, w trwałości niczym nie ustępują tym plastikowym – są w 100% szczelne i bezpieczne. Co więcej można je spokojnie schładzać, czy podgrzewać w mikrofalówce. A po skończonym posiłku, wystarczy wrzucić je do pojemnika z odpadami organicznymi lub zmieszanymi. Pomimo tak wielu plusów, jakie niesie za sobą korzystanie z ekologicznych opakowań w większości dostępnych na rynku ofertach firm cateringowych, decyzja o otrzymaniu jedzenia zapakowanego w biodegradowalny pojemnik nadal leży po stronie klienta. – Niestety opakowania bio są znacznie droższe niż plastikowe. Wynika to przede wszystkim z dużo bardziej skomplikowanej technologii produkcji oraz ceny surowca. Ponadto popyt na tego typu pudełka znacznie przewyższa podaż, co sprawia, że producenci windują ceny mocno w górę. Obecnie około 15% naszych Klientów decyduje się na zakup cateringu w opcji z eco opakowaniem. Liczymy jednak, że ten odsetek będzie stale rósł – tłumaczy Bartłomiej Foszer.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Ochrona środowiska Białka alternatywne pozwolą zwiększyć udział gruntów na uprawy ekologiczne Biuro prasowe
2024-03-28 | 11:30

Białka alternatywne pozwolą zwiększyć udział gruntów na uprawy ekologiczne

Wspieranie rolników w rozszerzaniu alternatywnej produkcji białka mogłoby pomóc Polsce osiągnąć samowystarczalność żywnościową i zmniejszyć swój ślad węglowy,
Ochrona środowiska Firma STILL uzyskała certyfikat EcoVadis Platinum 2024
2024-03-28 | 10:05

Firma STILL uzyskała certyfikat EcoVadis Platinum 2024

Kolejny raz z rzędu firma STILL otrzymała certyfikat zrównoważonego rozwoju EcoVadis na poziomie Platinum. Oznacza to, że pod kątem sustainability przedsiębiorstwo plasuje się
Ochrona środowiska Endress+Hauser fundatorem pierwszego lasu kieszonkowego
2024-03-25 | 01:00

Endress+Hauser fundatorem pierwszego lasu kieszonkowego

Niemal 200 metrów kwadratowych terenu, 600 sadzonek, ponad 30 różnych gatunków drzew i krzewów – centrum Wrocławia zyska nową zieloną przestrzeń, czyli

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Kongres MOVE

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Infrastruktura

Zorganizowane grupy cyberprzestępcze sięgają po coraz bardziej zaawansowane narzędzia sztucznej inteligencji. Często celem ataków jest infrastruktura krytyczna

Rozwój cyberprzestępczości postępuje w kierunku budowania powiązań o charakterze mafijnym i wykorzystywania zaawansowanych technologicznie rozwiązań, po jakie sięgają służby specjalne. Coraz częściej służy do tego także sztuczna inteligencja, która przyniosła ze sobą szereg nowych zagrożeń. Choć w ślad za technologicznym zaawansowaniem cyberprzestępców rozwijają się też narzędzia zapobiegające atakom, to wciąż najsłabszym ogniwem jest człowiek. Atrakcyjnym celem ataków dla hakerów są jednostki publiczne, infrastruktura krytyczna i samorządy, również te małe, którym brakuje zasobów finansowych i kadrowych, by zapewnić wystarczającą ochronę. 

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.

Problemy społeczne

Docenianie przez szefa jest równie ważne dla pracowników, co atrakcyjne wynagrodzenie i obowiązki. Kluczową rolę odgrywa komunikacja między liderem a zespołem

Niemal co czwarty pracownik chciałby, by jego przełożony częściej go doceniał. Blisko połowa jest gotowa odejść z pracy z powodu szefa, nawet mimo zadowolenia z firmy i zarobków – wynika z badania „Lider w oczach pracowników” zrealizowanego dla Pluxee. – Liderzy pełnią kluczową rolę w budowaniu zespołu – są też coraz lepsi w rozumieniu tego, że niezbędna jest wizja i cel, do którego można angażować ludzi – ocenia Monika Reszko, psycholożka biznesu.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.