Komunikaty PR

Pierwsza broszura zrównoważonego rozwoju Lajkonik Snacks

2023-10-30  |  12:00
Biuro prasowe

Redukcja plastiku w opakowaniach jednostkowych, ograniczenie soli w produktach, zmiana oznaczeń na opakowaniach, a także odpowiedzialność za pracowników, lokalną społeczność i środowisko – to główne tematy, które porusza broszura zrównoważonego rozwoju Lajkonik Snacks Sp. z o.o. Broszura „W trosce o Ludzi i Planetę” podsumowuje działania podjęte w latach 2020-2022. W ramach polityki odpowiedzialności firma m.in. ograniczyła zużycie plastiku o 48 t i osiągnęła wysoki wskaźnik satysfakcji pracowników (69%). 

– Czujemy się odpowiedzialni za naszą planetę i wiemy, że mamy wpływ na jej losy. Dlatego nieustannie testujemy nowe rozwiązania, wprowadzamy innowacje w procesie produkcyjnym. Robimy to z myślą o planecie i ludziach – naszych klientach i pracownikach. Opublikowana broszura zrównoważonego rozwoju naszej firmy jest dokumentem, który nie tylko opisuje podjęte przez nas działania. To także konkretna deklaracja, co zamierzamy jeszcze zrobić w przyszłości – mówi Marek Sala, Prezes Lajkonik Snacks Sp. z o.o.

Strategia zrównoważonego rozwoju Lajkonik Snacks Sp. z o.o. jest zgodna ze strategią i celami Grupy Lorenz, do której producent przekąsek ze Skawiny należy od 1993 r.

Mniej plastiku w opakowaniach jednostkowych

Lajkonik przeprojektował opakowania jednostkowe produktów zgodnie ze strategicznym założeniem redukcji plastiku w opakowaniach jednostkowych o 15% procent w porównaniu z 2019 r. Do produkcji opakowań przekąsek wykorzystywana jest cieńsza folia, a zgrzewy paczek zostały zmniejszone. Wdrożenie tych zmian pozwoliło zredukować zużycie plastiku aż o 48 ton w 2022 r. (w odniesieniu do roku 2019).

Aby pomóc konsumentom w prawidłowej segregacji odpadów, na opakowaniach produktów jednostkowych marki Lajkonik zamieszczana jest ikona informująca, że opakowanie należy wrzucić do żółtego kosza. 

Lajkonik podejmuje również działania wewnętrzne, które mają na celu zmniejszenie zużycia tworzyw sztucznych. Dlatego też w 2022 r. firma dołączyła do Polskiego Paktu Plastikowego – inicjatywy skierowanej do sieci handlowych, sklepów oraz producentów żywności i opakowań. Jej misją jest zmiana sposobu wykorzystania plastiku na polskim rynku.

- Jako firma dążymy do zamknięcia obiegu surowca w produkcji opakowań naszych przekąsek. Już teraz część z naszych odpadów plastikowych z procesu pakowania przekazujemy do recyklingu, dzięki czemu umożliwiamy przetworzenie ich w nowe produkty. Nasze działania doceniono w 2022 roku, przyznając nam świadectwo Packaging Circular Economy. To  wyróżnienie, którym ML Polyolefins nagradza rozwiązania dotyczące zrównoważonej gospodarki odpadami z tworzyw sztucznych - informuje Marek Sala.

Zmiany dotyczą także kartonów. Już od 2017 roku Lajkonik korzysta z tektury certyfikowanej FSC® Mix (FSC-C136325), do produkcji której używane są wyłącznie materiały pochodzące z recyklingu i z dobrze zarządzanych lasów z certyfikowanej FSC® W 2021 roku marka podjęła decyzję o zmniejszeniu pola nadruku na kartonie i ograniczeniu się do jednego koloru farby, co ułatwia ponowne wykorzystanie surowców.

Z uwzględnieniem potrzeb ludzi

W trosce o zdrowie i sposób odżywiania konsumentów strategia CSR Lajkonik Snacks Sp. z o.o. zakłada m. in.  zmniejszenie zawartości soli w całym asortymencie o 15% w porównaniu z 2019 rokiem. Ponadto na opakowaniach produktów marki Lajkonik umieszczono różne ikony odpowiedzialności. Komunikują one m.in. brak dodatku wzmacniaczy smaku, barwników czy konserwantów lub informują, czy dany produkt jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.

Broszura „W trosce o Ludzi i Planetę” omawia też kwestie związane z zatrudnieniem w zakładzie Lajkonik w Skawinie, dotyczące m.in. bezpieczeństwa, celów, benefitów i możliwości rozwoju. Firma może pochwalić się niskimi wskaźnikami rotacji pracowników (np. w przypadku pracowników produkcyjnych jest to tylko 4%) oraz poszerzaniem ich wiedzy i rozwojem umiejętności – łączna liczba godzin szkoleniowych wyniosła w raportowanych latach ponad 16 tys. Podkreślono także, jak ważne są różnorodność i szacunek. Wdrożono Kodeks Postępowania – dokument ze zobowiązaniem etycznym, prawnym i ekonomicznym – oraz specjalny portal do zgłaszania nieprawidłowości przez pracowników.

W 2022 r. firma pozytywnie przeszła audyt SMETA, którego celem jest ocena warunków, bezpieczeństwa i higieny pracy. Ponadto, z badań satysfakcji przeprowadzonych wśród pracowników wynika, że aż 69% ankietowanych dobrze ocenia Lajkonika jako pracodawcę – to wynik trzykrotnie lepszy niż średnia krajowa. 

Zobowiązania na lata

Chcemy produkować bardziej ekologicznie, być jeszcze lepszym sąsiadem dla lokalnych społeczności, a jednocześnie udoskonalać receptury naszych wyrobów przy zachowaniu ich Legendarnego Smaku. Będziemy dążyć do systematycznej redukcji emisji gazów cieplarnianych w naszym łańcuchu wartości, by przyczyniać się do realizacji globalnych postanowień Celów Zrównoważonego Rozwoju, Europejskiego Zielonego Ładu i      strategii „Od pola do stołu” – podsumowuje Marek Sala.

Z pełną treścią broszury zrównoważonego rozwoju Lajkonik Snacks Sp. z o.o. za lata 2020-2022 można zapoznać się tutaj: https://lajkonik.pl/wp-content/uploads/2023/10/Lajkonik-raport.pdf 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają prace nad szczegółowymi wytycznymi dla schronów. Prowadzona jest też inwentaryzacja i ocena stanu istniejących obiektów

W MSWiA trwają prace nad rozporządzeniem, które określi m.in., jakie warunki powinny spełniać miejsca schronienia, oraz wprowadzi spójne standardy dotyczące ich organizacji i wyposażenia. Ich opracowanie wymagane jest przez ustawę o ochronie ludności i obronie cywilnej, która weszła w życie 1 stycznia br. Trwa także inwentaryzacja istniejących obiektów zbiorowej ochrony, w tym schronów. Jak podkreślają eksperci, mamy w tym obszarze wiele zaległości do nadrobienia. Problemem jest niedobór specjalistów od budowli schronowych, którzy mogliby ten proces wesprzeć i przyspieszyć.

Handel

Nowy rozdział we współpracy Wielka Brytania – Unia Europejska. Bezpieczeństwo jedną z kluczowych kwestii

19 maja odbędzie się w Londynie pierwszy od brexitu na tak wysokim szczeblu szczyt brytyjskich i unijnych przywódców. Zdaniem polskich europosłów obydwie strony dojrzały do ponownego zacieśnienia stosunków i są dla siebie kluczowymi partnerami. Rozmowy dotyczyć mają przede wszystkim zagadnień związanych z obronnością, ale także możliwości swobodnego przemieszczania się młodych ludzi. Wyzwaniem we wzajemnych relacjach wciąż są kwestie handlowe.

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.