Komunikaty PR

Jak dobrać wino do potrawy? Najważniejsze zasady wine pairingu

2022-06-22  |  13:00
Biuro prasowe

Wino jest nieodłącznym elementem romantycznej kolacji we dwoje czy uroczystego obiadu w gronie bliskich. Jednak nie każdy jego rodzaj komponuje się z konkretną potrawą. Z pomocą przychodzi wine pairing, czyli sztuka doboru wina do określonego dania. Przybliżamy kilka podstawowych zasad, jakimi należy się kierować, aby podkreślić smak kaczki, wołowiny, skorupiaków czy czekolady. 

 

Mięso, ryby, warzywa czy desery smakują jeszcze lepiej w towarzystwie kieliszka wybornego wina. Dobranie odpowiedniego jego rodzaju wymaga nieco wiedzy na temat zasad wine pairingu. Jak podkreślić smak dania za pomocą odpowiedniego trunku? Podpowiadamy! 

 

Ryby, owoce morza i skorupiaki 

Większość ryb idealnie komponuje się z białym winem – półwytrawnym oraz wytrawnym. Świetnym wyborem będzie tutaj szczep Torrontes, charakteryzujący się słomkową barwą oraz kwiatowo-owocowym aromatem. Dobierając rodzaj wina do posiłku z rybą, należy kierować się zarówno sposobem przyrządzania, jak i rodzajem dodatków. Niektóre gatunki ryb – głównie te bardziej tłuste, jak tuńczyk – możemy podawać z winem czerwonym. Podobna zasada dotyczy skorupiaków oraz owoców morza. W tym przypadku – poza białym winem – można postawić także na delikatne wino różowe z lekkim, owocowym finiszem. Do skorupiaków świetnie pasować będzie wytrawne białe wino musujące, szampan czy lekki riesling. Połączenie ryby ze słodkim winem może wywołać problemy żołądkowe.

Drób oraz kaczka

Kluczem w dopasowaniu odpowiedniego wina do potraw z drobiu jest sposób, w jaki je przygotowujemy. Świetnie sprawdzi się tu zasada, że im cięższe danie, tym bardziej wyrazisty trunek. Do lekkich sałat z kurczakiem serwuje się delikatne wino, jak prosecco czy białe wino półwytrawne. Z kolei do potrawy bardziej wyrazistej, np. pieczonego czy marynowanego i grillowanego kurczaka, pasować będzie lekkie wino czerwone lub intensywne i wyraziste białe wino wytrawne. 

Dania z kaczki zdecydowanie najlepiej komponują się z winem czerwonym. Mięso z kaczki jest wyjątkowo tłuste i charakteryzuje się intensywnym smakiem. W tym przypadku znakomicie sprawdzą się wina z mocniejszym aromatem, wyczuwalną kwasowością lub owocami. Takie połączenie pozwoli zachować harmonię smaku i podkreślić charakter mięsa. 

Mięso czerwone: wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina i dziczyzna 

Większość gatunków mięsa czerwonego idealnie komponuje się z winem czerwonym. Jednak jego rodzaj zależy w dużej mierze od rodzaju mięsa i sposobu jego przyrządzania. Smak smażonej, pieczonej bądź grillowanej wołowiny wspaniale podkreśli intensywne, wytrawne wino czerwone. Serwując wołowego steka, warto postawić na charakterne, argentyńskie wino ze szczepu Malbec, które urzeka aromatem czerwonym jagód z dodatkiem śliwek, wiśni i rodzynek.

Delikatniejsze mięsa, takie jak jagnięcina czy cielęcina, wymagają jednak nieco mniej wyrazistego anturażu. Z pewnością świetnie sprawdzą się tu lekkie wina czerwone, które nie przytłumią smaku potrawy. Do dań z wieprzowiny zazwyczaj serwujemy z kolei delikatne wino białe lub różowe. Jaką zasadą kierować się w przypadku potraw z dziczyzną? Tutaj odpowiednie będzie wino ciężkie, z dużą ilością tanin o intensywnym aromacie. 

 

Potrawy wegetariańskie i warzywa 

Warzywa oraz dania bezmięsne idealnie komponują się z lekkimi winami białymi, musującymi i różowymi. Czerwone wino będzie odpowiednie jedynie wtedy, kiedy w potrawie dominować będą intensywne smaki oraz mocne przyprawy. Do warzywnych sałatek z dodatkiem owoców, takich jak truskawki, granat czy maliny, odpowiednim wyborem będzie delikatne wino półsłodkie, które doskonale podbije słodsze akcenty w daniu. 

Wino do deseru 

W przypadku deserów najlepiej kierować się zasadą mówiącą, że białe wino podajemy do jasnych słodkości, a czerwone do ciemnych. Wino słodkie, białe poleca się do bezy, kremów, serników, bitej śmietany i owoców. Intensywne desery, jak brownie, pierniki, ciasta korzenne i czekoladowe, warto podawać z cięższym winem czerwonym. W obu przypadkach doskonale sprawdzi się także wino różowe, pełne delikatnych nut owocowych, jak Nampe Rosado De Malbec. 

Wina prosto z Argentyny 

Dobierając odpowiednie wino do rodzaju potrawy, należy zwrócić uwagę także na jego jakość oraz pochodzenie. Jednym z najpopularniejszych krajów winiarskich, który słynie z doskonałej jakości win ze wspomnianych szczepów Malbec oraz Torrontes, jest Argentyna. To właśnie tam w ciągu roku produkuje się nawet 15 mln litrów wina rocznie! Wyjątkowy smak regionalnych trunków pokochali nie tylko Argentyńczycy, ale także koneserzy z całego świata. Świetnej jakości wina pochodzące z Mendozy, słynnego regionu winiarskiego, znajdziemy także w polskich sklepach. Za popularyzację winnej, argentyńskiej kultury w Polsce odpowiada projekt Winna Argentyna, który zrzesza dwie marki win – Nampe oraz Los Haroldos. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników

Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.

Konsument

35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.