Petycja wzywająca UE do włączenia mleka roślinnego do programu szkolnego

Barbara Rożyńska
ProVeg
ul. Dygata 2/3
01-748 Warszawa
barbara.rozynska|proveg.com| |barbara.rozynska|proveg.com
668448566
https://proveg.com/pl/
Petycja zainicjowana przez ProVeg International wzywa Komisję Europejską do promowania zdrowego, przyjaznego dla klimatu żywienia.
Petycja organizacji ProVeg International, wzywającej Komisję Europejską do dopuszczenia mleka roślinnego w ramach unijnego programu "Owoce, warzywa i mleko w szkole", przekroczyła w tym tygodniu liczbę 35 000 podpisów.
Petycja (schoolmilk.org), która w mediach społecznościowych wykorzystuje hashtag #schoolmilk, daje obywatelom Europy możliwość poparcia włączenia mleka roślinnego wzbogaconego wapniem do posiłków szkolnych jako opcji przyjaznej dla klimatu.
"Mleka roślinne wzbogacone w wapń to zrównoważona i zdrowa opcja, która powinna zostać włączona do programu szkolnego, ponieważ społeczeństwo europejskie przechodzi na dietę opartą w większym stopniu na roślinach" - mówi Jasmijn de Boo, wiceprezeska ProVeg. “Oferowanie mleka roślinnego pomoże UE w dekarbonizacji społeczeństwa, a jednocześnie pozwoli na większy wybór tym, którzy nie chcą pić mleka krowiego do posiłku w szkole,” kontynuuje de Boo.
Unijny program aktualnie nie obejmuje mleka roślinnego wzbogaconego w wapń, ale Komisja zaprasza właśnie opinię publiczną do udziału w procesie konsultacji, który zakończy się 28 lipca 2022 r.
ProVeg opowiada się za włączeniem do programu mleka roślinnego z następujących powodów:
-
Uwzględnienie mleka roślinnego wzbogaconego w wapń jest zgodne z uzasadnieniem Komisji dotyczącym przeglądu, a mianowicie "stworzenia sprzyjającego środowiska żywnościowego, które ułatwia wybór zdrowej i zrównoważonej diety" w ramach unijnej strategii "od pola do stołu".
-
Mleka roślinne mogą wspierać zrównoważoną i zdrową dietę.
-
Eksperci ds. żywienia twierdzą, że mleko sojowe wzbogacone w wapń może być stosowane jako odpowiednia pod względem odżywczym alternatywa dla mleka krowiego.
-
Na całym świecie około 68% ludzi nie toleruje laktozy. Chociaż w ramach programu "Mleko w szkole" dostępne jest mleko krowie bez laktozy, ważne jest, by w porze obiadowej zapewnić większy wybór tym, którzy nie tolerują laktozy i chcą pić mleko roślinne. Ponadto alergia na mleko krowie jest najczęstszą formą alergii pokarmowej u dzieci. Mleka roślinne stanowią pożywną alternatywę dla osób z takimi problemami zdrowotnymi.
-
Niektóre mleka roślinne mają ślad węglowy od 63% do 78% mniejszy niż mleko pochodzenia zwierzęcego.
-
Obawy o dobrostan zwierząt podczas transportu i produkcji mleka nie dotyczą mleka roślinnego.
-
Mleka roślinne przyczyniają się do włączenia społecznego, ponieważ dają szansę picia mleka wszystkim dzieciom, także tym, które nie spożywają produktów mlecznych.
“Zarówno unijna strategia "Farm to Fork", jak i plan "Beating Cancer" zalecają stosowanie diety opartej w większym stopniu na produktach roślinnych, co obejmuje roślinne alternatywy dla konwencjonalnych produktów mlecznych,” mówi de Boo .“Wzywamy Komisję, aby w ramach tego przeglądu skorzystała z możliwości zakwalifikowania do programu mleka roślinnego wzbogaconego wapniem, co zapewni dzieciom w całej Europie większy wybór napojów mlecznych,” dodaje.
Anna Spurek, COO Green REV Institute, operatora Future Food 4 Climate: Musimy dostosować każdy program, strategię, legislację do rzeczywistości - kryzysu klimatycznego, kryzysu zdrowotnego i wykorzystywania zwierząt tzw. hodowlanych. Każdego dnia to konsumenci i konsumentki podejmują świadome, przyjazne klimatycznie, zdrowotnie wybory żywieniowe. Zgodnie z informacjami od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach zakupu mleka w Programie Mleko w Szkole nie są stosowane kryteria środowiskowe i klimatyczne. To ogromna strata - dla uczniów, uczennic, ich przyszłości i przyszłości planety. Dlatego - czas na roślinne zamienniki mleka w szkołach.

UNICEF i rząd Korei łączą siły,aby wspierać dzieci i młodzież uchodźczą w Polsce

WYBORY PREZYDENCKIE W USA: CO CZEKA AMERYKĘ I ŚWIAT? KOLEKCJA FILMÓW OD ARTE.TV

Polska przyciąga obcokrajowców
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.