Komunikaty PR

20 lat Plan SC - producenta konstrukcji ze stali nierdzewnej

2021-02-12  |  16:30
Biuro prasowe
Kontakt
Wojciech Więcko
mwpr.pl

mwpr.pl
15-950 Białystok
wojciech.wiecko|gmail.com| |wojciech.wiecko|gmail.com
668731534
mwpr.pl

W Polsce znają ich liczni producenci mięsa i drobiu, ale też budowniczowie aquaparków czy hoteli. Tajniki tworzenia skomplikowanych konstrukcji ze stali nierdzewnej i współgrającej z nimi automatyki przemysłowej opanowali do perfekcji. To nowosądecka firma „Plan” S.C. Właśnie świętuje swoje 20 urodziny.

Jej założyciele – dwaj Markowie: Kochaniec i Limanówka poznali się trochę ponad 20 lat temu, kiedy jeszcze wspólnie pracowali na etatach. Szybko okazało się, że nadają na wspólnych falach i uznali, że stworzą własną firmę. Jeden miał zmysł konstrukcyjny, drugi świetnie potrafił przekształcać projekty w gotowe realizacje. A że cały przemysł przetwórstwa spożywczego pracuje na nierdzewnych liniach produkcyjnych, klientów miało nie brakować.

- Umowę naszej spółki spisaliśmy odręcznie, w samochodzie. I w takiej wersji zanieśliśmy ją do urzędu skarbowego – wspomina ze śmiechem Marek Limanówka.

Pierwsze zapytanie pojawiło się dość szybko, bo już pod koniec stycznia 2001 r. Potem kolejne. Machina ruszyła. Pierwsze projekty  i zlecenia realizowane były w garażu. Marek Kochaniec rozrysowywał projekt w A-cadzie łącznie z każdym elementem wykonawczym, a Marek Limanówka je wykonywał z trzema pracownikami oraz zajmował się całą logistyką przedsięwzięcia. Tworzyli razem. Potem powstała pierwsza hala i biuro, a obok dom współwłaściciela firmy - Marka Limanówki.

- Ma to swoje plusy i minusy – śmieje się. - Do pracy mam na piechotę i cały czas mam oko na firmę. Z drugiej strony choć jestem prezesem, to też stróżem, malarzem, czy konserwatorem. Muszę odśnieżać, otwierać bramę i odbierać przesyłki przez 7 dni w tygodniu. Na nudę nie narzekam.

W firmie podział ról jest dość jasny. Marek Kochaniec spotyka się z kontrahentami, negocjuje kontrakty, przygotowuje projekt. Marek Limanówka odpowiada za produkcję oraz projekty związane z elektroniką i automatyką.

Jak wspominają panowie, choć przez 20 lat nazbierało się sporo realizacji, to żadna z nich nie jest podobna do siebie.

- Każda linia produkcyjna to inny projekt. Każdy projekt jest „szyty” na miarę, bo musi być dopasowany do hali, do specyfiki zakładu i do potrzeb klienta. Ostateczna wersja potrafi powstać w przeciągu paru godzin na spotkaniu u inwestora.  To nas wyróżnia na tle konkurencji – mówi Marek Kochaniec.

Firma zrealizowała zlecenia dla największych polskich producentów przemysłu mięsnego i drobiarskiego: Sokołowa, Biernackiego, McKeena. Przygotowywała linię produkcyjną dla producenta pierogów czy kabanosów. Były też inne projekty – wyposażenie galerii handlowych (m.in. Galeria Sandecja), parków wodnych (m.in. w Uniejowie i w Rudzie Śląskiej). Jednym z większych wyzwań było przygotowanie hotelu Czarny Potok Resort SPA w Krynicy Górskiej.

 - Robiliśmy tam wszystkie elementy ze stali nierdzewnej – wspomina Limanówka – Architekci mieli tam mega fantazje i zaprojektowali wiele nietypowych detali. Przygotowywaliśmy ze stali nierdzewnej balustrady, przejścia, windy, elementy basenów. Pracy było bardzo dużo, ale efekt był imponujący.

W ostatnim roku firma się rozrosła. Obecnie dysponuje trzema halami produkcyjnymi o wielkości około 300 mkw. Zatrudnia na produkcji 7 osób.

I tylko pojawia się pytanie skąd taka nazwa firmy?

- Zawsze mieliśmy jakiś plan na siebie, niezależnie od tego, co się działo w naszym życiu – przyznają prezesi. – Teraz też mamy plan. Chcielibyśmy naszą działalność rozszerzyć o kolejne rynki. Może spróbować podbić Zachód? Polski przemysł mięsny, w którym głównie działamy, jest na bardzo wysokim poziomie, więc nie mamy żadnych kompleksów.

Firma „Plan” może się poszczycić kilkoma certyfikatami. Ostatni otrzymany w  2020 roku – to tytuł „Solidnej firmy”.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: mwpr.pl
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.