Komunikaty PR

Bottega Limoncino. Tradycyjny włoski likier cytrynowy na letnie upały

2021-08-16  |  11:00
Biuro prasowe

Kuchnia włoska to nie tylko dania kuchni śródziemnomorskiej, pyszne desery i kawa parzona na setki sposobów. Dumą Włochów są również napoje alkoholowe. Często wyrażają one styl słynnego "dolce vita". W letnie dni do posiłków lub deserów podaje się Limoncello - tradycyjny, pochodzący z końca XIX wieku orzeźwiający włoski likier, którego sam kolor przywodzi na myśl skąpane w słońcu włoskie krajobrazy.

Likier cytrynowy to słoneczna wizytówka Włoch. Jedną z najpopularniejszych odmian tego typu trunków jest Bottega Limoncello, zwana "Limoncino". Jego nazwa oddaje istotę smaku - jest to likier na bazie cytryn. Kolor likieru jest intensywnie żółty, a jego smak orzeźwiająco słodki i soczysty o lekko cytrusowym zapachu.

Sekret tkwi w cytrynach Femminello
Likier Bottega Limoncino produkowany jest według tradycyjnej receptury w laboratoriach Bottega w Veneto - największym włoskim regionie winiarskim rozciągającym się od podnóża Alp po wybrzeże Adriatyku. Bottega Limoncino powstał z pomysłu połączenia dwóch dusz - "weneckiej" i "sycylijskiej", w likierze cytrynowym: symbolu najgłębszej włoskiej tradycji i pasji do ziemi i jej owoców w idealnej drodze z północy na południe Włoch. Likier bazuje na cytrynach "Femminello", które są naturalnie uprawiane na Sycylii i zbierane w szczytowym momencie dojrzałości. Do produkcji likieru używa się tylko żółtej, delikatnej części owocu. Dzięki temu, uzyskuje się skórki o drobnych ziarnach oraz wysokiej koncentracji i jakości olejków eterycznych. Skórki cytryn poddawane są infuzji w alkoholu przez około 30 dni. Pozwala to na ekstrakcję substancji aromatycznych i barwiących. Następnie płyn jest oddzielany od skórki. Wyjątkowy smak i głęboki aromat są dodatkowo wzmocnione przez dodanie wysokiej jakości tradycyjnego destylatu z regionu Veneto, Grappa lub Prosecco, co sprawia, że Limoncino Bottega jest delikatna na podniebieniu, łatwa do picia i doskonała jako napój trawienny.

Sycylijski klimat przez cały rok, sztuka picia Bottega Limoncino
Bottega Limoncino to orzeźwiający napój, który już po pierwszym łyku przywołuje klimat wakacyjnych wspomnień, nawet jeśli delektujemy się nim siedząc wygodnie na balkonie lub w ogrodzie. Świeży, cytrusowy smak jest wręcz idealny na każdą okazję, zwłaszcza latem. Można go pić na wiele sposobów. Dobrze komponuje się sam, z jedzeniem, ale także z ciastami, lodami, sorbetami i sałatkami ze świeżych owoców. Likier ten jest częstym dodatkiem do aperitifów i koktajli. Słodki, intensywnie cytrynowy likier bywa stosowany jako składnik deserów, np. jako polewa do słodkich ciast lub lodów. Jednym z najpopularniejszych letnich specjałów są lody śmietankowe zatopione w Limoncino - podwójne orzeźwienie w gorące letnie popołudnia. Limoncino Bottega jest powszechnie pite bez żadnych dodatków, przede wszystkim jako napój wytrawny po kolacji.

Tradycyjnym włoskim sposobem picia Limoncino jest podawanie go mocno schłodzonego (- 18 stopni C.), w małych, najlepiej oszronionych kieliszkach do likieru. Innym proponowanym przez nas sposobem picia Limoncino jest koktajl idealny na letnie aperitify, Bottega Lemon Spritz. Oto przepis, który z łatwością można przygotować również w domu.

- 50 ml Bottega Limoncino
- 75 ml Bottega Gold Prosecco DOC
- 25 ml wody sodowej
- Kostka lodu
- Pół plasterka cytryny
- Gałązka mięty

Wypełnij duży kieliszek do wina z długą nóżką kostkami lodu. Wlać Bottega Gold Prosecco DOC, Bottega Limoncino, wodę sodową i dobrze wymieszać. Udekoruj plasterkiem cytryny i gałązką mięty. Jedno jest pewne - niezależnie od sposobu podania, zawsze smakuje wyśmienicie i jest bardzo orzeźwiający. Bottega Limoncino jest obecna w największych sieciach handlowych w Polsce: w celu uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt z dystrybutorem United Beverages S.A. (www.UnitedBeverages.pl )

- - -

O BOTTEGA: Bottega jest rodzinnym włoskim producentem typowych włoskich win, grappy i alkoholi wysokoprocentowych. Pozycja Bottegi na rynku jest określona przez trzecie pokolenie kierujące firmą, obecnie zarządzane przez Sandro, Barbarę i Stefano. Od 1977 roku Bottega jakości premium typowe włoskie wina, grappa i wódki zostały docenione na całym świecie, a sprzedawane dziś w ponad 140 krajach. Produkowane w prowincji Treviso, wina otrzymały blisko 350 nagród i wyróżnień. Od 2017 roku Bottega Gold Prosecco DOC jest drugim najlepiej sprzedającym się winem musującym w travel retail według rankingów IWSR. Nad produkcją autentycznych produktów skupionych wokół grappy czuwa Distilleria Bottega. Dzięki innowacyjnemu systemowi destylacji i obniżonej zawartości alkoholu w grappie, staje się ona łagodniejsza i delikatniejsza, dostarczając dalszych doznań smakowych. Mając na celu dostarczanie zdrowia, dobrego samopoczucia i przyjemności poprzez swoje produkty, Bottega opowiada się za jakością (włoski smak i autentyczność), designem (wyrażenie doskonałej estetyki bycia made in Italy) i odpowiedzialnością społeczną wobec środowiska i społeczności.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.