Cargill przekazuje milion dolarów na rzecz Światowego Programu Żywnościowego
Światowy Program Żywnościowy otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla 2020 r. za działania na rzecz zwalczania głodu. Firma Cargill, która od 20 lat wspiera projekty ŚPŻ, postanowiła uhonorować jego wysiłki przekazując dodatkową darowiznę i podwajając kwotę, którą ŚPŻ otrzymał w ramach Nagrody Nobla.
Walka z głodem to jedno z największych wyzwań współczesnego świata. Według prognoz Światowego Programu Żywnościowego, do końca 2020 roku aż ćwierć miliarda osób może mieć ogromny problem z zaspokojeniem podstawowych potrzeb żywnościowych. Cargill i ŚPŻ od lat jako partnerzy prowadzą działania na rzecz rozwiązania problemu braku pożywienia i poprawy warunków życia rolników na całym świecie.
Razem w ważnej sprawie
Światowy Program Żywnościowy to największa organizacja humanitarna świata. Jest jedną z agend ONZ powołaną w 1963 roku z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Zgromadzenia Ogólnego ONZ. Program stawia sobie za cel pomoc ofiarom głodu. W te działania włącza się również Cargill, od wielu lat wspierając długoterminowe rozwiązania na rzecz dostarczania niezbędnego pożywienia.
„Komitet Noblowski nie mógł wybrać bardziej zasłużonej organizacji jako laureata Pokojowej Nagrody Nobla. Światowy Program Żywnościowy wkłada ogrom pracy i wysiłku, by położyć kres problemowi głodu. Ogromnie się cieszymy, że możemy wesprzeć ich działania i przekazać dodatkową darowiznę w wysokości 1 miliona dolarów, czyli równowartości Nagrody Nobla” – powiedziała Michelle Grogg, wiceprezeska ds. CSR w firmie Cargill.
Wsparcie w dobie pandemii
„Pokojowa Nagroda Nobla i hojna darowizna firmy Cargill to hołd dla pracowników Światowego Programu Żywnościowego ONZ, którzy każdego dnia narażają swoje życie, by dostarczać żywność i pomoc ponad 100 milionom głodnych dzieci, kobiet i mężczyzn na całym świecie” – powiedział prezydent i dyrektor generalny programu żywnościowego USA, Barron Segar. „To sprawa życia i śmierci – dosłownie – dla milionów ludzi zbliżających się do krawędzi głodu. Wsparcie firmy Cargill ma zasadnicze znaczenie dla ratowania życia milionów dotkniętych globalną pandemią COVID-19 oraz osób, które znalazły się w ogniu wojny” – dodaje Barron Segar.
Istotne działania lokalne w Polsce
Cargill od lat globalnie i lokalnie angażuje się w działania mające na celu pomoc potrzebującym, a od momentu rozpoczęcia pandemii COVID-19 aktywnie wspiera medyków walczących o życie i zdrowie ludzi w różnych rejonach świata.
W Polsce Cargill przeznacza środki finansowe oraz materialne, a także tysiące godzin w ramach wolontariatu pracowniczego na rzecz walki z koronawirusem. W ramach tych działań, firma regularnie przeznaczała fundusze na zakup specjalistycznego sprzętu do dezynfekcji szpitali i personelu medycznego, oraz środków ochrony osobistej do szpitali zlokalizowanych w pobliżu oddziałów firmy w całej Polsce. Oprócz tego, Cargill przekazał 100 000 zł na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Z kolei Konspol, należący do firmy Cargill, włączył się w pomoc, wysyłając gotowe do spożycia produkty m.in. do Pogotowia Ratunkowego w Nowym Sączu, Fundacji Serce dla Serc Centralnego Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Szpitala w Krynicy-Zdroju. Lista beneficjentów ciągle rośnie. Do tej pory, firma Cargill przeznaczyła 35 milionów dolarów na międzynarodową pomoc w zwalczaniu COVID-19 w ramach partnerstw oraz darowizn produktów.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.