Komunikaty PR

Czy produkcja owadów będzie rozwiązaniem na głód na świecie?

2023-01-11  |  12:04
Biuro prasowe

W kontekście szybkiego przyrostu liczby ludności - do 9 mld w 2050 r. - ludzkość stoi przed dramatycznymi wyborami. Luka żywnościowa wyniesie wtedy 70% w stosunku do obecnej produkcji. Kurczą się areały potrzebne na uprawy, wysychają źródła wody, spożywamy coraz więcej chemicznego pożywienia. Wykładniczo rosnące zapotrzebowanie na białko oraz niemal całkowicie wyczerpane zasoby naszej planety sprawiają, że potrzebne są komplementarne technologie produkcji, w tym z produktów roślinnych, mięsa hodowanego w laboratoriach czy farm owadów. Te ostatnie są doskonale zbilansowanym, dietetycznym i ekologicznym źródłem białka zwierzęcego.

System łańcucha żywnościowego, jaki ludzkość przyjęła w ciągu ostatnich stu lat, musi zostać przebudowany. Wynika to nie tylko z zanikających zasobów naszej planety, rosnącej liczby ludności, ale również zmian klimatycznych. Owady są jednym z kluczowych elementów tego łańcucha, a na pewno jednym z najbardziej efektywnych. Pozbawione antybiotyków, hodowane w warunkach laboratoryjnych i karmione zdrową paszą roślinną, już dziś stają się prawdziwym BIO pożywieniem i “białkiem nowego tysiąclecia”. Ich hodowla i przetwórstwo są w pełni ekologiczne i etyczne.

Naszą ideą nie jest przekonywanie konsumentów do spożywania nieprzetworzonych owadów, ale produkcja ich komponentów do wykorzystania na rynku odżywek, nutraceutyków, wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Czyste białko, tłuszcz i chitozan są nie tylko zdrowym, smacznym i w pełni organicznym produktem, ale przede wszystkim mogą przyczynić się do zastąpienia destrukcyjnych dla planety, stosowanych dotychczas metod produkcji białka zwierzęcego czy oleju palmowego – mówi Konrad Włodarczyk, Founder&CEO Protein Resources.

Proteine Resources wykorzystuje 25-letnie doświadczenie w chowie i hodowli owadów. Łączy wiedzę z unikalnych dziedzin entomologii, zootechniki i biotechnologii.

Przez ostatnie lata nasz zespół ciężko pracował, aby stworzyć najbardziej wydajny system chowu, hodowli i przetwórstwa na skalę przemysłową gatunku o największym potencjale w  branży - A. diaperinus. Stworzyliśmy projekt autonomicznych, w pełni skalowalnych fabryk przetwarzających niskoenergetyczną biomasę w najwyższej jakości białko, tłuszcz i nawóz owadzi - frass, gotowych do wdrożenia w dowolnym miejscu na świecie. Co więcej, dzięki unikalnej technologii, oprócz powszechnie znanych benefitów, nadaliśmy produktom z owadów również dodatkowy walor w postaci właściwości dietetycznych i leczniczych. Mięso z owadów produkowanych w naszej autorskiej technologii jest najwartościowszym ze wszystkich znanych białek pochodzenia zwierzęcego, a dzięki obniżeniu kosztów produkcji o połowę, wkrótce będzie również najtańszym. Wszystko to w niskoemisyjnym procesie. To nowa era w rozwoju żywienia ludzkości - “lecznicze mięso”. Naszą ideą jest produkcja owadów w systemie rozproszonym, czyli nie w pojedynczych mega fabrykach, ale w wielu najbardziej zaawansowanych technologicznie, autonomicznych modułach farmowych, dostosowanych wielkością do zapotrzebowania, zlokalizowanych dokładnie w miejscu waloryzacji produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego, co ograniczy koszty ekonomiczne i ekologiczne transportu dodaje Konrad Włodarczyk.

Razem pracujemy dla lepszej przyszłości. Proteine Resources posiada najbardziej zaawansowaną na świecie technologię obserwacji niewidocznych gołym okiem owadów i ich procesów życiowych. Dane przekazywane na bieżąco do centralnego systemu zarządzania umożliwiają implementację algorytmów sztucznej inteligencji w procesie produkcji na skalę przemysłową. Dlatego jesteśmy dumni, że możemy uczestniczyć w każdym etapie rozwoju firmy, w szczególności konsultacji technologii oraz rozmów z klientami i inwestorami. Wspieramy też działania operacyjne i świadczymy pomoc prawną przy negocjowaniu umów - mówi Andrzej Targosz, Partner Bitspiration Booster. 

Nie tylko pożywienie

Fabryka owadów może mieć wiele zastosowań. Dzięki innowacyjnym metodom produkcji można wytwarzać w niej np. mączkę owadzią, która pod względem jakościowym i kosztowym będzie konkurencyjna w stosunku do mączki rybnej czy soi. Mączka owadzia jest lepiej przyswajalna i bogatsza w składniki odżywcze. Zastąpienie nią mączki rybnej w paszach daje lepsze przyrosty masy, a dzięki zawartości peptydów antychorobotwórczych minimalizuje zachorowalność. Poprawia dobrostan zwierząt i umożliwia eliminację antybiotyków w przemysłowej hodowli.

Z kolei odchody owadów, pozyskane w innowacyjnym sposobie produkcji, stanowią znakomity, w 100% naturalny nawóz nazywany frassem, będący pod względem ilości i jakości składników odżywczych alternatywą dla obornika. Bezzapachowy granulat lub roztwór wodny poprawia strukturę gleby, zwiększa plenność i można stosować go na każdym etapie wegetacji. Dzięki wysokiej zawartości chityny jest naturalnym “pestycydem”, indukującym odpowiedź autoimmunologiczną roślin i odstraszającym szkodniki. Przyjazny dla owadów zapylających, znajdzie szerokie zastosowanie w uprawach ekologicznych, w których wykluczone jest użycie chemicznych środków ochrony roślin.

Możliwości wykorzystania owadów w przemyśle zdają się niemal nieograniczone. Dotychczas pozyskano z nich ponad 400 rodzajów substancji antybakteryjnych, zwalczających m.in. Helicobacter pylori, chityna stosowana jest jako bioplastik w drukarkach 3D i do oczyszczania wody, a melanina jako bio półprzewodnik. A to dopiero początek rewolucji. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

Transport

Europejska motoryzacja gotowa do pełnej elektryfikacji. Możliwe zmiany w unijnym prawie dotyczące zeroemisyjności

Mimo coraz częściej pojawiających się prognoz dotyczących częściowego odejścia Europy od elektromobilności Bruksela nadal pozostaje przy stanowisku, że po 2035 roku motoryzacyjny rynek pierwotny będą stanowiły wyłącznie samochody zeroemisyjne. – Nie będzie całkowitego odwrotu od elektromobilności w Unii Europejskiej. W grę wchodzi jedynie pewne poluzowanie norm i przepisów – uważa Adam Holewa, członek zarządu oraz dyrektor ds. motoryzacji w spółce Boryszew SA. Jego zdaniem przemysł motoryzacyjny na Starym Kontynencie jest gotowy do pełnej elektryfikacji.

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.