Komunikaty PR

Czy produkcja owadów będzie rozwiązaniem na głód na świecie?

2023-01-11  |  12:04
Biuro prasowe

W kontekście szybkiego przyrostu liczby ludności - do 9 mld w 2050 r. - ludzkość stoi przed dramatycznymi wyborami. Luka żywnościowa wyniesie wtedy 70% w stosunku do obecnej produkcji. Kurczą się areały potrzebne na uprawy, wysychają źródła wody, spożywamy coraz więcej chemicznego pożywienia. Wykładniczo rosnące zapotrzebowanie na białko oraz niemal całkowicie wyczerpane zasoby naszej planety sprawiają, że potrzebne są komplementarne technologie produkcji, w tym z produktów roślinnych, mięsa hodowanego w laboratoriach czy farm owadów. Te ostatnie są doskonale zbilansowanym, dietetycznym i ekologicznym źródłem białka zwierzęcego.

System łańcucha żywnościowego, jaki ludzkość przyjęła w ciągu ostatnich stu lat, musi zostać przebudowany. Wynika to nie tylko z zanikających zasobów naszej planety, rosnącej liczby ludności, ale również zmian klimatycznych. Owady są jednym z kluczowych elementów tego łańcucha, a na pewno jednym z najbardziej efektywnych. Pozbawione antybiotyków, hodowane w warunkach laboratoryjnych i karmione zdrową paszą roślinną, już dziś stają się prawdziwym BIO pożywieniem i “białkiem nowego tysiąclecia”. Ich hodowla i przetwórstwo są w pełni ekologiczne i etyczne.

Naszą ideą nie jest przekonywanie konsumentów do spożywania nieprzetworzonych owadów, ale produkcja ich komponentów do wykorzystania na rynku odżywek, nutraceutyków, wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Czyste białko, tłuszcz i chitozan są nie tylko zdrowym, smacznym i w pełni organicznym produktem, ale przede wszystkim mogą przyczynić się do zastąpienia destrukcyjnych dla planety, stosowanych dotychczas metod produkcji białka zwierzęcego czy oleju palmowego – mówi Konrad Włodarczyk, Founder&CEO Protein Resources.

Proteine Resources wykorzystuje 25-letnie doświadczenie w chowie i hodowli owadów. Łączy wiedzę z unikalnych dziedzin entomologii, zootechniki i biotechnologii.

Przez ostatnie lata nasz zespół ciężko pracował, aby stworzyć najbardziej wydajny system chowu, hodowli i przetwórstwa na skalę przemysłową gatunku o największym potencjale w  branży - A. diaperinus. Stworzyliśmy projekt autonomicznych, w pełni skalowalnych fabryk przetwarzających niskoenergetyczną biomasę w najwyższej jakości białko, tłuszcz i nawóz owadzi - frass, gotowych do wdrożenia w dowolnym miejscu na świecie. Co więcej, dzięki unikalnej technologii, oprócz powszechnie znanych benefitów, nadaliśmy produktom z owadów również dodatkowy walor w postaci właściwości dietetycznych i leczniczych. Mięso z owadów produkowanych w naszej autorskiej technologii jest najwartościowszym ze wszystkich znanych białek pochodzenia zwierzęcego, a dzięki obniżeniu kosztów produkcji o połowę, wkrótce będzie również najtańszym. Wszystko to w niskoemisyjnym procesie. To nowa era w rozwoju żywienia ludzkości - “lecznicze mięso”. Naszą ideą jest produkcja owadów w systemie rozproszonym, czyli nie w pojedynczych mega fabrykach, ale w wielu najbardziej zaawansowanych technologicznie, autonomicznych modułach farmowych, dostosowanych wielkością do zapotrzebowania, zlokalizowanych dokładnie w miejscu waloryzacji produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego, co ograniczy koszty ekonomiczne i ekologiczne transportu dodaje Konrad Włodarczyk.

Razem pracujemy dla lepszej przyszłości. Proteine Resources posiada najbardziej zaawansowaną na świecie technologię obserwacji niewidocznych gołym okiem owadów i ich procesów życiowych. Dane przekazywane na bieżąco do centralnego systemu zarządzania umożliwiają implementację algorytmów sztucznej inteligencji w procesie produkcji na skalę przemysłową. Dlatego jesteśmy dumni, że możemy uczestniczyć w każdym etapie rozwoju firmy, w szczególności konsultacji technologii oraz rozmów z klientami i inwestorami. Wspieramy też działania operacyjne i świadczymy pomoc prawną przy negocjowaniu umów - mówi Andrzej Targosz, Partner Bitspiration Booster. 

Nie tylko pożywienie

Fabryka owadów może mieć wiele zastosowań. Dzięki innowacyjnym metodom produkcji można wytwarzać w niej np. mączkę owadzią, która pod względem jakościowym i kosztowym będzie konkurencyjna w stosunku do mączki rybnej czy soi. Mączka owadzia jest lepiej przyswajalna i bogatsza w składniki odżywcze. Zastąpienie nią mączki rybnej w paszach daje lepsze przyrosty masy, a dzięki zawartości peptydów antychorobotwórczych minimalizuje zachorowalność. Poprawia dobrostan zwierząt i umożliwia eliminację antybiotyków w przemysłowej hodowli.

Z kolei odchody owadów, pozyskane w innowacyjnym sposobie produkcji, stanowią znakomity, w 100% naturalny nawóz nazywany frassem, będący pod względem ilości i jakości składników odżywczych alternatywą dla obornika. Bezzapachowy granulat lub roztwór wodny poprawia strukturę gleby, zwiększa plenność i można stosować go na każdym etapie wegetacji. Dzięki wysokiej zawartości chityny jest naturalnym “pestycydem”, indukującym odpowiedź autoimmunologiczną roślin i odstraszającym szkodniki. Przyjazny dla owadów zapylających, znajdzie szerokie zastosowanie w uprawach ekologicznych, w których wykluczone jest użycie chemicznych środków ochrony roślin.

Możliwości wykorzystania owadów w przemyśle zdają się niemal nieograniczone. Dotychczas pozyskano z nich ponad 400 rodzajów substancji antybakteryjnych, zwalczających m.in. Helicobacter pylori, chityna stosowana jest jako bioplastik w drukarkach 3D i do oczyszczania wody, a melanina jako bio półprzewodnik. A to dopiero początek rewolucji. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Think tank Żywność dla Przyszłości prezentuje wnioski z raportu „Talerz Polaka Biuro prasowe
2024-04-24 | 16:00

Think tank Żywność dla Przyszłości prezentuje wnioski z raportu „Talerz Polaka"

Obchody Dnia Ziemi, jak co roku, są okazją do refleksji na temat naszego wpływu na kondycję planety. W kwietniu br. mija rok od utworzenia Interdyscyplinarnego Centrum Analiz
Przemysł spożywczy DANONE wprowadza programy wspierające ograniczenie emisji gazów cieplarnianych
2024-04-23 | 14:05

DANONE wprowadza programy wspierające ograniczenie emisji gazów cieplarnianych

DANONE zobowiązał się globalnie do redukcji emisji gazów cieplarnianych do 2030 roku. Określone przez organizację cele zostały pozytywnie zweryfikowane zgodnie z metodyką SBTI. W ich
Przemysł spożywczy Witaminy na wiosnę - czego nam brakuje i jak je uzupełnić?
2024-04-23 | 13:00

Witaminy na wiosnę - czego nam brakuje i jak je uzupełnić?

Wiosna to niełatwy czas dla naszego organizmu. Po długiej zimie, ze względu na ograniczony dostęp do światła słonecznego i utrudniony dostęp do świeżych warzyw i owoców, jesteśmy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Finanse

Zmiany klimatu i dezinformacja wśród największych globalnych zagrożeń. Potrzeba nowego podejścia do zarządzania ryzykiem

Niestabilność polityczna i gospodarcza, coraz większa polaryzacja społeczeństwa, kryzys kosztów utrzymania, rosnąca liczba konfliktów zbrojnych i ryzyka cybernetyczne związane z rozwojem sztucznej inteligencji – to największe zagrożenia dla biznesu wskazywane w tegorocznym „Global Risks Report 2024”. Z raportu wynika, że obawy o bliską i dalszą przyszłość wciąż są zdominowane przez ryzyka klimatyczne i środowiskowe. Jednak w tym roku przykryły je niebezpieczeństwa związane z dezinformacją, wspieraną przez AI, która może wywoływać coraz większe niepokoje społeczne. – W tym roku na świecie 3 mld ludzi weźmie udział w wyborach, więc konieczność zaradzenia temu ryzyku staje się coraz pilniejsza – podkreśla Christos Adamantiadis, CEO Marsh McLennan w Europie.

Ochrona środowiska

Ciech od czerwca będzie działać jako Qemetica. Chemiczny gigant ma globalne aspiracje i nową strategię na sześć lat

Globalizacja biznesu, w tym możliwe akwizycje w Europie i poza nią – to jeden z głównych celów nowej strategii Grupy Ciech. Przedstawione plany na sześć lat zakładają także m.in. większe wykorzystanie patentów, współpracę ze start-upami w obszarze czystych technologii i przestawienie biznesu na zielone tory. – Mamy ambitny cel obniżenia emisji CO2 o 45 proc. do 2029 roku – zapowiada prezes spółki Kamil Majczak. Nowej strategii towarzyszy zmiana nazwy, która ma podsumować prowadzoną w ostatnich latach transformację i lepiej podkreślać globalne aspiracje spółki. Ciech oficjalnie zacznie działać jako Qemetica od czerwca br.

Finanse

72 proc. firm IT planuje podwyżki. W branży wciąż ogromna jest różnica w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn

W ubiegłym roku rynek pracy IT był znacznie mniej dynamiczny niż w poprzednich latach – wynika z „Raportu płacowego branży IT w 2024” Organizacji Pracodawców Usług IT. Przy wysokim poziomie podwyżek specjaliści rzadziej zmieniali pracę, ale niektórych zmusiły do tego cięcia w zatrudnieniu wynoszące w zależności od wielkości firmy od 12 do 26 proc. Ten rok zapowiada się bardziej optymistycznie: 61 proc. przedsiębiorstw planuje zwiększać zatrudnienie, a 72 proc. – pensje. Eksperci zwracają uwagę na wciąż duży rozstrzał między wynagrodzeniami kobiet i mężczyzn w tej branży.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.