Komunikaty PR

DANONE powołuje ekspercki think tank

2022-12-05  |  10:00

W 30-lecie działalności w Polsce, DANONE zapowiedział powstanie innowacyjnej platformy łączącej unikatową ekspertyzę naukową w zakresie zrównoważonego żywienia, czyli odpowiedniej i przyjaznej planecie diety. Ma to być kolejny krok spółek DANONE na rzecz poprawy żywienia milionów Polaków i przeciwdziałania skutkom kryzysu klimatycznego. Tylko w ostatnich 20 latach, DANONE przeznaczył na działania społeczne przeszło 111 mln złotych i zapowiada dalsze plany w tym obszarze.

Od 50 lat na świecie DANONE konsekwentnie realizuje podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego. W praktyce oznacza to, że firma, rozwijając swój biznes, wywiera pozytywny wpływ na zdrowie ludzi i planetę. Tylko w ciągu ostatnich 20 lat spółki DANONE w Polsce przeznaczyły na realizację projektów społecznych przeszło 111 milionów złotych. Środki te przełożyły się na poprawę żywienia milionów ludzi w Polsce, korzyści dla lokalnych społeczności oraz środowiska naturalnego. Wszystkie te aspekty ma połączyć innowacyjny think tank o roboczej nazwie ZDROWIE-PLANETA-PRZYSZŁOŚĆ, którego powstanie właśnie ogłosił Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE w Polsce – Paweł Piątek. Deklaracja padła na szczycie ekonomicznym Open Eyes w Krakowie.

 

Biznes i nauka razem połączy zdrową dietę z wpływem na środowisko

W kraju, w którym 12 mln osób cierpi na choroby dietozależne, a działania prośrodowiskowe dopiero nabierają rozpędu, unikatowa platforma ekspercka ZDROWIE-PLANETA-PRZYSZŁOŚĆ zajmie się m.in. kwestiami związanymi z kryzysem klimatycznym i wpływem żywienia na zdrowie człowieka. Think tank będzie stanowić zupełnie nową jakość w debacie publicznej, koncentrując się na interdyscyplinarnym spojrzeniu na trendy żywieniowe oraz zrównoważoną produkcję i konsumpcję. – Rozpoczynając ten projekt staliśmy się integratorem świata nauki związanego z żywnością i środowiskiem naturalnym, a także partnerem dostarczającym ekspertyzę biznesową. Dzięki unikatowemu połączeniu kompetencji chcemy tworzyć zrównoważone rozwiązania żywieniowe dla pokoleń i na pokolenia mówi Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE w Polsce.

Think tank będzie przestrzenią, w której spotkają się wiodący naukowcy i niekwestionowani eksperci w swoich dziedzinach. Do inicjatywy dołączyli już m.in. dr hab. inż. Zbigniew Karaczun specjalizujący się w tematyce ochrony środowiska, klimatu, sozologii, polityki ekologicznej; prof. dr hab. Ewelina Hallmann zajmująca się naukami rolniczymi, szczególnie w zakresie technologii żywności i żywienia, przede wszystkim żywności ekologicznej; dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka w zakresie żywności i żywienia oraz Monika Borycka, ceniona badaczka trendów, analityczka innowacji i specjalistka w zakresie studiów nad przyszłością.

 

Kolejne zobowiązania

Dyrektor Generalny Paweł Piątek, który od roku zarządza wszystkimi kategoriami produktowymi DANONE, poza projektem ZDROWIE-PLANETA-PRZYSZŁOŚĆ, zapowiada kolejne odważne plany, w tym budowę największego w DANONE centrum IT & Data oraz uzyskanie certyfikatu B Corp przez całą grupę. – W styczniu świętowaliśmy dołączenie naszej spółki Danone, która oferuje produkty mleczne i pochodzenia roślinnego, do ruchu firm lepszych dla świata, czyli Benefit Corporations (B Corp). W ciągu dwóch lat, proces certyfikacji obejmie kolejne dwie spółki – mówi Paweł Piątek.

Danone został pierwszą polską spółką tej skali i największą firmą FMCG w kraju, która pomyślnie przeszła złożony i restrykcyjny proces certyfikacji. Umożliwiły to wysokie standardy w zakresie: wpływu na klientów, społeczności, pracowników, środowisko i zarządzanie (ład korporacyjny).

 

Biznes innowacyjny i podwójnie odpowiedzialny

Grupa spółek DANONE w Polsce obejmuje produkty mleczne i roślinne (Danone), wodę i napoje (Żywiec Zdrój) i żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywienie medyczne (Nutricia). Łącznie zatrudnienie znajduje tu przeszło 3 tys. specjalistów, a pośrednio firma stwarza kolejne 16 tysięcy miejsc pracy w różnych sektorach. W 7 zakładach produkcyjnych grupy powstają produkty, które trafiają na stoły w ponad 100 krajach na 5 kontynentach. Jedna z fabryk grupy spółek DANONE, Zakłady Produkcyjne Nutricia w Opolu, otrzymała właśnie prestiżową nagrodę Światowego Forum Ekonomicznego za zrealizowaną transformację cyfrową. W Polsce powstaje też największy hub IT & Data w DANONE, który docelowo zatrudniać będzie ponad 215 entuzjastów technologii.

Rozwijając współpracę z lokalnymi dostawcami, produkcję w kraju i systematycznie wzmacniając eksport, DANONE od lat przyczynia się do rozwoju polskiej gospodarki – generując wartość dodaną na poziomie przeszło 3,5 mld zł[1]. – Od 30 lat stawiamy na Polskę, a realizowany tu rozwój biznesowy doprowadził nas do pozycji lidera w wielu kategoriach rynkowych. Jest to podstawa realizowanego przez nas podwójnego zobowiązania. Zakłada ono harmonijne łączenie dążenia do stabilnego wzrostu i działań na rzecz ludzi i planety  – dodaje Paweł Piątek.

Rozwój firmy przekłada się również na rozwój regionów, w których prowadzi ona działalność. W swojej trzydziestoletniej historii działalności w Polsce, spółki DANONE zrealizowały setki projektów, odpowiadających na kluczowe potrzeby lokalnych społeczności – w zakresie wpływu na zdrowie, żywienie, bezpieczeństwo i środowisko. Przykładem może być przekazanie całego zakładu produkcyjnego Żywiec Zdrój w Cięcinie na Żywiecczyźnie, na rzecz lokalnej Fundacji Górom, co miało miejsce wiosną bieżącego roku. Obiekt stanie się miejscem integrującym lokalną społeczność wokół tradycji góralskich i edukacji ekologicznej.

DANONE konsekwentnie dąży do tego, by minimalizować własny wpływ na środowisko promując dietę fleksitariańską i rolnictwo regeneratywne, aktywnie przeciwdziałając marnowaniu żywności oraz obniżając emisję gazów cieplarnianych – w latach 2015-2021 emisja gazów cieplarnianych w zakładach została obniżona o 74%. Obecnie 100% energii elektrycznej we wszystkich zakładach DANONE pochodzi z OZE.


[1] Za Raport Wpływu grupy spółek DANONE ,,Razem dla lepszego jutra” Raport wpływu Danone 2020 „Razem dla lepszego jutra”

Autor zdjęć: Materiały prasowe OEES, fot. Łukasz Świerczyna.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Problemy społeczne

Ślązacy wciąż nie są uznani za mniejszość etniczną. Temat języka śląskiego wraca do debaty publicznej i prac parlamentarnych

W Polsce 600 tys. osób deklaruje narodowość śląską, a 460 tys. mówi po śląsku. Kwestia uznania etnolektu śląskiego za język regionalny od lat wzbudza żywe dyskusje. Zwolennicy zmiany statusu języka śląskiego najbliżej celu byli w 2024 roku, ale nowelizację ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych zablokowało prezydenckie weto. Ostatnio problem wybrzmiał podczas debaty w Parlamencie Europejskim, ale zdaniem Łukasza Kohuta z PO na forum UE również trudna jest walka o prawa mniejszości etnicznych i językowych.

Transport

Polacy z niejednoznacznymi opiniami na temat autonomicznych pojazdów. Wiedzą o korzyściach, ale zgłaszają też obawy

Polacy widzą w pojazdach autonomicznych szansę na poprawę bezpieczeństwa na drogach i zwiększenie mobilności osób starszych czy z niepełnosprawnościami. Jednocześnie rozwojowi technologii AV towarzyszą obawy, m.in. o utratę kontroli nad pojazdem czy o większą awaryjność niż w przypadku tradycyjnych aut – wynika z prowadzonych przez Łukasiewicz – PIMOT badań na temat akceptacji społecznej dla AV. Te obawy wskazują, że rozwojowi technologii powinna także towarzyszyć edukacja, zarówno kierowców, jak i pasażerów. Eksperci mówią także o konieczności transparentnego informowania o możliwościach i ograniczeniach AV.

Prawo

70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.