Komunikaty PR

DANONE powołuje ekspercki think tank

2022-12-05  |  10:00

W 30-lecie działalności w Polsce, DANONE zapowiedział powstanie innowacyjnej platformy łączącej unikatową ekspertyzę naukową w zakresie zrównoważonego żywienia, czyli odpowiedniej i przyjaznej planecie diety. Ma to być kolejny krok spółek DANONE na rzecz poprawy żywienia milionów Polaków i przeciwdziałania skutkom kryzysu klimatycznego. Tylko w ostatnich 20 latach, DANONE przeznaczył na działania społeczne przeszło 111 mln złotych i zapowiada dalsze plany w tym obszarze.

Od 50 lat na świecie DANONE konsekwentnie realizuje podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego. W praktyce oznacza to, że firma, rozwijając swój biznes, wywiera pozytywny wpływ na zdrowie ludzi i planetę. Tylko w ciągu ostatnich 20 lat spółki DANONE w Polsce przeznaczyły na realizację projektów społecznych przeszło 111 milionów złotych. Środki te przełożyły się na poprawę żywienia milionów ludzi w Polsce, korzyści dla lokalnych społeczności oraz środowiska naturalnego. Wszystkie te aspekty ma połączyć innowacyjny think tank o roboczej nazwie ZDROWIE-PLANETA-PRZYSZŁOŚĆ, którego powstanie właśnie ogłosił Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE w Polsce – Paweł Piątek. Deklaracja padła na szczycie ekonomicznym Open Eyes w Krakowie.

 

Biznes i nauka razem połączy zdrową dietę z wpływem na środowisko

W kraju, w którym 12 mln osób cierpi na choroby dietozależne, a działania prośrodowiskowe dopiero nabierają rozpędu, unikatowa platforma ekspercka ZDROWIE-PLANETA-PRZYSZŁOŚĆ zajmie się m.in. kwestiami związanymi z kryzysem klimatycznym i wpływem żywienia na zdrowie człowieka. Think tank będzie stanowić zupełnie nową jakość w debacie publicznej, koncentrując się na interdyscyplinarnym spojrzeniu na trendy żywieniowe oraz zrównoważoną produkcję i konsumpcję. – Rozpoczynając ten projekt staliśmy się integratorem świata nauki związanego z żywnością i środowiskiem naturalnym, a także partnerem dostarczającym ekspertyzę biznesową. Dzięki unikatowemu połączeniu kompetencji chcemy tworzyć zrównoważone rozwiązania żywieniowe dla pokoleń i na pokolenia mówi Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE w Polsce.

Think tank będzie przestrzenią, w której spotkają się wiodący naukowcy i niekwestionowani eksperci w swoich dziedzinach. Do inicjatywy dołączyli już m.in. dr hab. inż. Zbigniew Karaczun specjalizujący się w tematyce ochrony środowiska, klimatu, sozologii, polityki ekologicznej; prof. dr hab. Ewelina Hallmann zajmująca się naukami rolniczymi, szczególnie w zakresie technologii żywności i żywienia, przede wszystkim żywności ekologicznej; dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka w zakresie żywności i żywienia oraz Monika Borycka, ceniona badaczka trendów, analityczka innowacji i specjalistka w zakresie studiów nad przyszłością.

 

Kolejne zobowiązania

Dyrektor Generalny Paweł Piątek, który od roku zarządza wszystkimi kategoriami produktowymi DANONE, poza projektem ZDROWIE-PLANETA-PRZYSZŁOŚĆ, zapowiada kolejne odważne plany, w tym budowę największego w DANONE centrum IT & Data oraz uzyskanie certyfikatu B Corp przez całą grupę. – W styczniu świętowaliśmy dołączenie naszej spółki Danone, która oferuje produkty mleczne i pochodzenia roślinnego, do ruchu firm lepszych dla świata, czyli Benefit Corporations (B Corp). W ciągu dwóch lat, proces certyfikacji obejmie kolejne dwie spółki – mówi Paweł Piątek.

Danone został pierwszą polską spółką tej skali i największą firmą FMCG w kraju, która pomyślnie przeszła złożony i restrykcyjny proces certyfikacji. Umożliwiły to wysokie standardy w zakresie: wpływu na klientów, społeczności, pracowników, środowisko i zarządzanie (ład korporacyjny).

 

Biznes innowacyjny i podwójnie odpowiedzialny

Grupa spółek DANONE w Polsce obejmuje produkty mleczne i roślinne (Danone), wodę i napoje (Żywiec Zdrój) i żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywienie medyczne (Nutricia). Łącznie zatrudnienie znajduje tu przeszło 3 tys. specjalistów, a pośrednio firma stwarza kolejne 16 tysięcy miejsc pracy w różnych sektorach. W 7 zakładach produkcyjnych grupy powstają produkty, które trafiają na stoły w ponad 100 krajach na 5 kontynentach. Jedna z fabryk grupy spółek DANONE, Zakłady Produkcyjne Nutricia w Opolu, otrzymała właśnie prestiżową nagrodę Światowego Forum Ekonomicznego za zrealizowaną transformację cyfrową. W Polsce powstaje też największy hub IT & Data w DANONE, który docelowo zatrudniać będzie ponad 215 entuzjastów technologii.

Rozwijając współpracę z lokalnymi dostawcami, produkcję w kraju i systematycznie wzmacniając eksport, DANONE od lat przyczynia się do rozwoju polskiej gospodarki – generując wartość dodaną na poziomie przeszło 3,5 mld zł[1]. – Od 30 lat stawiamy na Polskę, a realizowany tu rozwój biznesowy doprowadził nas do pozycji lidera w wielu kategoriach rynkowych. Jest to podstawa realizowanego przez nas podwójnego zobowiązania. Zakłada ono harmonijne łączenie dążenia do stabilnego wzrostu i działań na rzecz ludzi i planety  – dodaje Paweł Piątek.

Rozwój firmy przekłada się również na rozwój regionów, w których prowadzi ona działalność. W swojej trzydziestoletniej historii działalności w Polsce, spółki DANONE zrealizowały setki projektów, odpowiadających na kluczowe potrzeby lokalnych społeczności – w zakresie wpływu na zdrowie, żywienie, bezpieczeństwo i środowisko. Przykładem może być przekazanie całego zakładu produkcyjnego Żywiec Zdrój w Cięcinie na Żywiecczyźnie, na rzecz lokalnej Fundacji Górom, co miało miejsce wiosną bieżącego roku. Obiekt stanie się miejscem integrującym lokalną społeczność wokół tradycji góralskich i edukacji ekologicznej.

DANONE konsekwentnie dąży do tego, by minimalizować własny wpływ na środowisko promując dietę fleksitariańską i rolnictwo regeneratywne, aktywnie przeciwdziałając marnowaniu żywności oraz obniżając emisję gazów cieplarnianych – w latach 2015-2021 emisja gazów cieplarnianych w zakładach została obniżona o 74%. Obecnie 100% energii elektrycznej we wszystkich zakładach DANONE pochodzi z OZE.


[1] Za Raport Wpływu grupy spółek DANONE ,,Razem dla lepszego jutra” Raport wpływu Danone 2020 „Razem dla lepszego jutra”

Autor zdjęć: Materiały prasowe OEES, fot. Łukasz Świerczyna.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

Transport

Europejska motoryzacja gotowa do pełnej elektryfikacji. Możliwe zmiany w unijnym prawie dotyczące zeroemisyjności

Mimo coraz częściej pojawiających się prognoz dotyczących częściowego odejścia Europy od elektromobilności Bruksela nadal pozostaje przy stanowisku, że po 2035 roku motoryzacyjny rynek pierwotny będą stanowiły wyłącznie samochody zeroemisyjne. – Nie będzie całkowitego odwrotu od elektromobilności w Unii Europejskiej. W grę wchodzi jedynie pewne poluzowanie norm i przepisów – uważa Adam Holewa, członek zarządu oraz dyrektor ds. motoryzacji w spółce Boryszew SA. Jego zdaniem przemysł motoryzacyjny na Starym Kontynencie jest gotowy do pełnej elektryfikacji.

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.