Komunikaty PR

Dlaczego konsumenci sięgają po sezamki?

2021-10-07  |  12:06
Biuro prasowe
Kontakt
Komunikat prasowy
38 pr & content communication

Łódź
91-035 Łódź
38|pr.pl| |38|pr.pl
000000000
www.38pr.pl

Sezamki to przekąska po którą sięga niemal 60 proc. Polaków, a zdecydowana większość z nich kupuje je przynajmniej raz w miesiącu – wynika z raportu Omnibus. Sezamki to również produkt na którego zakup Polacy decydują się w dużej mierze impulsywnie, już przy kasach sklepowych. Jednak, co sprawia, że ten asortyment trafia do koszyków zakupowych konsumentów? Jakimi cechami powinien się wyróżniać? Odpowiada Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.

Kto sięga po sezamki?

Sezamki „przynajmniej od czasu do czasu” kupuje 58,1 proc. badanych. Produkt jest nieco bardziej popularny wśród rodzin z dziećmi – 64% wśród nich deklaruje zakup tego asortymentu. Zdecydowanie większą grupę konsumentów stanowią kobiety – 61,5 proc., przy 54,3 proc. wskazań wśród mężczyzn. Analiza danych z poprzednich lat pokazuje jednak, że różnica wśród przedstawicieli określonej płci sukcesywnie się zmniejsza. Ponadto w porównaniu do ubiegłego roku obserwujemy większy odsetek osób sięgających po sezamki w młodszej grupie wiekowej – 25-34 lata – 53 proc. (51,5 proc. w 2020 r.). Zakupu sezamków wciąż najczęściej dokonują osoby w wieku 45-55 lat (65,1 proc.) oraz 55+ (61,5 proc.).

Najważniejsze aspekty decyzji zakupowych w kategorii sezamków

Regularnie obserwujemy zmieniające się tendencje na rynku sezamków, a dzięki badaniom jesteśmy w stanie zdefiniować i określić główne elementy, które sprawiają, że konsumenci sięgają po produkty z tej kategorii produktowej. Głównym driverem zakupów sezamków jest ich smak – taką odpowiedź wskazało 54 proc. badanych. Niezwykle cieszy nas fakt, że konsumenci mają bardzo pozytywne skojarzenia z naszą marką Amki. Wśród określeń pojawiały się m.in. słowa „lubię”, „smaczne” „rozkosz”, „pyszne”, czy „rewelacyjne”. Do innych istotnych elementów na które konsumenci zwracają uwagę podczas kupowania sezamków należą – cena – taką odpowiedź wskazała co druga osoba, a także jakość produktu oraz jego chrupkość, skład, naturalność i stosowane dodatki. Znamy oczekiwania konsumentów i chcemy im sprostać, dlatego nasze sezamki cechują się wyjątkową chrupkością i smakiem. Wytworzone są z wysokiej jakości starannie wyselekcjonowanych ziaren sezamu z Afryki, charakteryzujących się wyjątkową słodkością. Dodatkowo przy produkcji prażymy ziarno, żeby osiągnąć ten wyjątkowy smak i chrupkość – komentuje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.

Warto również zwrócić uwagę na okazje i sytuacje podczas których konsumenci decydują się na zakup sezamków. Najczęściej kupujemy je dla swoich bliskich i członków rodziny – 88 proc. badanych wskazało to jako jedną z głównych okazji zakupu. Kolejny ważny powód to wyjazdy lub wycieczki, które wskazało 87 proc. badanych. Natomiast 79 proc. badanych zaznaczyło odpowiedź – „kupuję sezamki w biegu i od razu zjadam”. Co ciekawe, zdecydowana większość konsumentów sięgających po sezamki dokonuje zakupu „kilku małych paczek” lub większych opakowań, a zaledwie 18,7 proc. decyduje się na umieszczenie „jednej małej paczki” w swoim koszyku zakupowym.

Nowości od Unitop

Coraz większa grupa konsumentów zwraca uwagę na kwestie prozdrowotne spożywanych produktów, dlatego pojawia się coraz większe zainteresowanie produktami bez dodatku cukrów. Dotyczy to również kategorii słodyczy, w tym sezamków.

W badaniu Omnibus 16 proc. respondentów wskazało, że poszukuje sezamków, które charakteryzują się obniżoną zawartością cukru. To duża grupa, której również chcemy zapewnić dostęp do ulubionych przekąsek. Dlatego do naszej oferty wprowadziliśmy Amki TO GO bez dodatku cukrów. Zachowują one wszystkie cechy klasycznych sezamków – chrupkość, smak, nie zawierają glutenu i są źródłem błonnika. Co ważne, jest to produkt całkowicie wegański – dodaje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.

Ofertę Unitop w kategorii sezamków wzbogaciły również Amki TO GO w czekoladzie, Amki TO GO z kokosem oraz Amki TO GO w polewie jogurtowej. Cała oferta dostępna jest także w sklepie internetowym na stronie: https://www.unitop.com.pl/produkty/sezamki/.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 38 pr & content communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników

Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.

Konsument

35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.