Komunikaty PR

Ekologiczna hodowla gęsi kluczem do wysokiej jakości wyrobów

2022-03-22  |  12:00
Biuro prasowe

Ekologia w kontekście zmian klimatycznych oraz zdrowego stylu życia jest dziś na ustach wielu aktywistów, publicystów czy blogerów. Polacy stają się świadomymi konsumentami, a na znaczeniu zyskują produkty oparte o tradycyjne czy nawet regionalne receptury. Wpływ prośrodowiskowego podejścia zauważamy również w branży wyrobów mięsnych. O tym, jakie znaczenie ma ekologia w sektorze wędliniarskim, opowiada Witold Bednarski, twórca marki Złota Gęś.

Ekologia uważana była jeszcze nie tak dawno za sezonowy trend. Jednak popularność produktów „bio” i „eko” nie słabnie, a Polacy zwracają coraz większą uwagę na skład i pochodzenie produktów, które lądują na naszych talerzach. Dlaczego tak jest? Jak wynika z badania IMAS International ,,Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021”, Polacy sięgają po takie produkty przede wszystkim ze względów zdrowotnych lub z chęci zmiany nawyków żywieniowych. Niewątpliwie wpływ na to miała pandemia, ponieważ zmieniła nasze podejście do odżywiania, które jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także dobrego samopoczucia. Wybierając produkty ekologiczne, mamy przekonanie, że są one pozbawione niekorzystnych substancji i posiadają więcej wartości odżywczych oraz witamin.

Odpowiedzialne podejście w branży mięsnej

Różnice między żywnością ekologiczną a konwencjonalną to przede wszystkim podejście prośrodowiskowe, które opiera się na minimalizowaniu lub wykluczeniu szkodliwych substancji i pestycydów w całym procesie produkcji. Dotyczy to nie tylko uprawy roślin, ale również hodowli zwierząt. Ekologiczne podejście do produkcji  i troska o środowisko to podstawa do uzyskiwania dobrej jakości produktów spożywczych, takich jak mleko, wędliny czy jaja. Osoby specjalizujące się w wytwarzaniu naturalnych produktów podkreślają, że jest to kwestia priorytetowa dla konsumentów.

Z mojego doświadczenia wynika, że jakość wyrobów mięsnych producenci zapewniają tym, jak dbają o zwierzęta i gdzie je hodują. My możemy pochwalić się tym, że sami zajmujemy się gęśmi od wylęgu do uboju, dzięki czemu mamy pełną kontrolę nad ich chowem. Sprzeciwiamy się hodowli klatkowej drobiu, która jest nieetyczna i zupełnie odbiega od naszych standardów. Dbamy także o to, aby gęsi karmione były zdrowo, bez zbędnych antybiotyków i w sposób naturalny – komentuje Witold Bednarski, pomysłodawca i twórca marki Złota Gęś.

Z wypowiedzi eksperta wynika, że kluczem do wysokiej jakości wyrobów mięsnych jest odpowiedzialne, zrównoważone podejście firm. Proekologiczne wartości towarzyszą dziś wielu producentom. Liczba ich rośnie, co także dobrze wróży przyszłości branży.

Ekologiczna gęsina z Wielkopolski

Gęsina to mięso, które w Polsce uznawane jest za mięso niszowe, chociaż w sklepach zaczyna pojawiać się coraz częściej. Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, jednak istnieją regiony w Polsce, które słyną z doskonałej jakości tradycyjnych wyrobów z gęsiny. Należy do nich z pewnością Wielkopolska. 

Szczególny nacisk od początku istnienia naszego zakładu produkcyjnego kładliśmy na jakość i tradycyjny, naturalny smak gęsiny. Każdy z naszych wyrobów zawiera ponad 90% mięsa, w tym 100% mięsa z gęsi. W składach znajdziemy wyłącznie mięso gęsie, wodę i przyprawy znane w kuchni polskiej od lat, takie jak czosnek, majeranek, czy jałowiec. Prosty, krótki skład to dla naszych klientów gwarancja jakości produktów, które nie potrzebują zbędnych ulepszaczy – dodaje Witold Bednarski.

Jesteś tym, co jesz 

Jak się okazuje, unikanie „chemii” w żywności, czyli konserwantów i polepszaczy to obecnie jedna z głównych definicji zdrowego odżywiania według Polaków (wskazuje to 40% badanych), o czym mówią najnowsze dane z raportu ,,Zdrowe odżywianie: postawy Polaków”, zrealizowanego przez firmę Inquiry. Mamy coraz większą wiedzę na temat żywności, chętniej wybieramy produkty, które nie tylko są apetyczne, ale także jakościowe.

Uważam, że jako producenci żywności musimy odpowiadać aktualnym potrzebom naszych klientów. Myślę, że zmiany dotyczące jasnego informowania konsumentów, skąd pochodzi dany produkt oraz z jakiej jakości składników został wykonany, są wartościowe i będą coraz bardziej pożądane w Polsce i na świecie – zauważa Witold Bednarski.

W obliczu tak silnego trendu konsumenckiego, zorientowanego na ekologiczną produkcję żywności, mamy nadzieję, że kolejne lata na rynku spożywczym będą niewątpliwie czasem pozytywnych zmian w naszym sposobie odżywiania i dokonywania wyborów konsumenckich, które będą miały pozytywny wpływ na środowisko.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Monster Munch z loterią - Rower Dobry Dla Ducha! Biuro prasowe
2024-07-02 | 08:00

Monster Munch z loterią - Rower Dobry Dla Ducha!

Monster Munch ogłasza start wyjątkowej loterii, której motywem przewodnim jest promowanie bezpiecznej jazdy na rowerze oraz korzyści płynących z kolarstwa. Do wygrania są
Przemysł spożywczy Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie
Przemysł spożywczy Etniczny street food i klasyka w nowej odsłonie
2024-06-24 | 11:15

Etniczny street food i klasyka w nowej odsłonie

Kolejną okazją do tego były warsztaty dla influencerów, zorganizowane w siedzibie Akademii – zabytkowym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Tematem było grillowanie, a

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Samorządy walczą o ustawę metropolitalną. Powstanie metropolii oznacza dodatkowe środki m.in. na walkę z wykluczeniem transportowym

O uzyskanie statusu metropolii od lat walczą m.in. Trójmiasto, Łódź czy Warszawa. Teraz miasta łączą siły i dyskutują o jednym wspólnym projekcie ustawy metropolitalnej. Choć każdy ośrodek ma inną specyfikę, wszystkie liczą, że odpowiednie przepisy na temat współpracy największych miast z okolicznymi gminami przyniosą wiele korzyści. Jednym z kluczowych obszarów, który może na tym zyskać, jest transport publiczny. Powstanie metropolii oznaczałoby dodatkowe środki na walkę z wykluczeniem komunikacyjnym w małych miejscowościach.

Handel

Europejskie sklepy internetowe skarżą się na nieuczciwą konkurencję z Chin. Apelują o lepszy nadzór nad rynkiem

Chińskie platformy marketplace podbijają europejski rynek e-commerce, a liczba ich klientów w Europie szybko rośnie – w 2023 roku w państwach UE oraz w Wielkiej Brytanii udział konsumentów, którzy dokonali zakupów w handlu elektronicznym od chińskich sprzedawców, wynosił 40 proc. lub więcej. Działalność chińskich sprzedawców wywołuje jednak szereg zarzutów, dotyczących m.in. sposobu i zakresu zbierania danych osobowych oraz ich późniejszego wykorzystywania, bezpieczeństwa produktów sprzedawanych europejskim konsumentom, sposobu ich reklamowania oraz nieuczciwych metod konkurencji, które szkodzą firmom działającym na terenie Unii. Te podkreślają, że nie boją się konkurencji z Azji, ale apelują do regulatorów o lepszą egzekucję przepisów, które powinny obowiązywać wszystkich graczy na rynku.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.