Komunikaty PR

Finalizacja inwestycji Herbapol-Lublin w oddziale w Fajsławicach

2023-02-13  |  17:00
Biuro prasowe

Inwestycja, której łączna wartość wyniosła niemal 5 milionów złotych, to kolejny istotny krok zwiększający potencjał produkcyjny firmy Herbapol.

Oddział Herbapolu w Fajsławicach (woj. lubelskie) pełni niezwykle istotne zadania w zakresie skupu i przygotowania surowców zielarskich, które są obecne niemal w każdej kategorii produktowej poszczególnych marek firmy. Zakład powstał na początku lat 80. i stopniowo przejął zadania skupowe dawnych oddziałów, takich jak: Lublin, Łańcut, Zamość, Izbica, Zabłotce oraz Chełm. Jego lokalizacja ma kluczowe znaczenie, ze względu na współpracę Herbapolu z lokalnymi zbieraczami i plantatorami. Zioła są skupowane z upraw kontraktowanych (kontrolowanych przez firmę), jak i ze stanu naturalnego.

Nowa inwestycja

Do tej pory w oddziale w Fajsławicach magazynowane były tymczasowo niewielkie ilości surowców zielarskich. Teraz, dzięki oddaniu do użytkowania nowego budynku magazynowo-produkcyjnego, możliwości te zostaną mocno poszerzone. Magazyn został wyposażony w ponad 1 800 miejsc paletowych w formule wysokiego składowania. Ponadto wybudowane w nim zostały dwie nowoczesne rampy załadunkowe.

W części produkcyjnej trwa obecnie montaż nowoczesnej linii sortowania herbat. Proces ten polega na odsiewaniu herbaty o odpowiedniej czystości i granulacji, czyli usuwaniu zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych, pyłów, a także segmentacji kolorystycznej (to m.in. możliwość odróżnienia nieodpowiednio wysuszonych liści np. po ich kolorze). Cały proces jest w pełni zautomatyzowany.

 

Prezes Herbapolu-Lublin podkreśla znaczenie tej inwestycji dla realizacji strategii firmy. – Inwestycje to niezbędna baza dalszego rozwoju – mówi Evangelos Evangelou. – Dzięki nim możemy zwiększać nasze moce produkcyjne, usprawniać procesy produkcyjno-logistyczne, a tym samym umacniać przewagę konkurencyjną. Co ważne, zgodnie z naszą strategią CSR, każda z realizowanych przez nas inwestycji, spełnia też określone wymogi środowiskowe.

Nowoczesne technologie

W fajsławickim zakładzie zioła są nie tylko skupowane i magazynowane, ale też przygotowywane do dalszych etapów produkcji herbat i herbatek. Surowce przechodzą tutaj proces suszenia, sortowania i standaryzacji. Warto podkreślić, iż oddział ten, jako jeden z nielicznych w Polsce, prowadzi proces fumigacji, który umożliwia czyszczenie ziół bez użycia sztucznych substancji. Fumigacja polega na wprowadzeniu ziół do autoklawów, czyli kapsuł w których pod ciśnieniem 20 atmosfer pompowany jest CO2. Cały proces trwa około godziny i naturalnie unieszkodliwia niepożądane organizmy. Co najważniejsze jest on całkowicie bezpieczny dla ziół, w żaden sposób nie wpływając na ich walory.

Na linii sortowania herbat zainstalowany zostanie ultra nowoczesny sorter optyczny, który zapewnia wyjątkową dokładność w tym procesie. Pozwala on zidentyfikować nawet najmniejsze niepożądane elementy i oddzielić je od herbaty, która trafia potem do torebek. – Dbając o nieustanny rozwój naszych zakładów, korzystamy z najnowocześniejszych, innowacyjnych technologii – mówi Paweł Ogorzałek, Dyrektor Operacyjny w Herbapol-Lublin. – Dzięki zrealizowanej w Fajsławicach inwestycji, możemy magazynować tam większą ilość surowca, co pozwala nam na jeszcze lepszą elastyczność w planowaniu. Szczególnie w ubiegłym roku widzieliśmy, że jest to niezwykle ważne dla zachowania ciągłości produkcji. Inwestycja jest nie tylko wkładem w usprawnienie procesu produkcyjnego, ale też stanowi działanie istotne pod względem środowiskowym. Dzięki sortowaniu ziół w Fajsławicach, czyli zagłębiu ich upraw i skupu, nie musimy transportować surowców do innej lokalizacji, gdzie przechodziłyby ten proces.

Nowy budynek w Fajsławicach został ponadto wyposażony w jeden z pierwszych tak nowoczesnych systemów przeciwpożarowych w Polsce. Firma Herbapol wyraziła pełną otwartość, by ta instalacja została przez strażaków wykorzystana do szkolenia z efektywnej współpracy z tak innowacyjnym systemem.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Polityka

Transport

Kończą się konsultacje Planu Społeczno-Klimatycznego. 2,4 mld euro trafi na sektor transportu po 2026 roku

Dobiegają końca konsultacje społeczne Planu Społeczno-Klimatycznego, tzw. KPO2, który ma być podstawą do wypłaty środków z nowego instrumentu finansowego Unii Europejskiej – Społecznego Funduszu Klimatycznego. Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej zapowiada, że mają one trafić m.in. na walkę z tzw. ubóstwem transportowym, łagodzenie skutków wprowadzenia ETS2 i unowocześnienie kolei, które stanowi ogromne wyzwanie.

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.