Komunikaty PR

Fleksitarian przybywa szybciej niż osób na diecie bezmięsnej

2021-07-29  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Marketing
PMR

Królewska 57
30-081 Kraków
marketing|pmrcorporate.com| |marketing|pmrcorporate.com
12 340 51 00
www.pmrmarketexperts.com

W kwietniu bieżącego roku, przeprowadziliśmy badanie ilościowe na reprezentatywnej próbie przeszło 1,000 mieszkańców Polski.  9% z nich zadeklarowało, że pozostaje na diecie bezmięsnej, to o 3 p.p. więcej względem kwietnia zeszłego roku. 6% badanych określa się mianem wegetarian, zaś 3% mianem wegan. Połowa badanych przeszła na dietę wegetariańską lub wegańską w przeciągu ostatnich 2,5 roku. Jedynie w przypadku ¼ badanych okres trwania diety przekracza 5 lat.

 

Fleksitarian, tj. osób ograniczających konsumpcję mięsa zdaje się przybywać szybciej. I choć w przypadku ponad 2/3 badanych spożycie mięsa utrzymuje się na podobnym poziomie, to 30% respondentów, którzy nie wykluczają mięsa z diety, twierdzi, że w ciągu ostatniego roku jego spożycie przez nich zmalało. Dotyczy to zwłaszcza kobiet (37% wobec 21% mężczyzn), mieszkańców największych miast (39% w przypadku miast liczących powyżej 500 tys.) osób z wykształceniem wyższym (38%) oraz z najwyższej grupy dochodowej, czyli z dochodem miesięcznym w gospodarstwie pow. 3 tys. netto per capita (34%). Jedynie 2% badanych stwierdza zaś, że spożycie mięsa wzrosło (wśród mężczyzn było to 4% i 1% wśród kobiet). Najczęstszą motywacją aby ograniczyć lub wykluczyć mięso były względy zdrowotne (wskazywane przez ponad połowę – 53% – respondentów), następnie lepsze samopoczucie. Na trzecim miejscu pojawiła się troska o dobrostan zwierząt.

 

Kuchnia roślinna popularna w mediach społecznościowych

O rosnącym zainteresowaniu kuchnią roślinną – nie tylko wśród wegan i wegetarian –  świadczy popularność profili o takiej tematyce w mediach społecznościowych. 16% osób niewykluczających mięso z diety obserwuje takie profile  na Facebooku a 11% na Instagram. W przypadku osób na diecie bezmięsnej te odsetki wyniosły odpowiednio 52% i 56%.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PMR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Ochrona środowiska

Kraje dotknięte powodzią z 2024 roku z dodatkowym wsparciem finansowym. Europosłowie wzywają do budowy w UE lepszego systemu reagowania na kryzysy

W lipcu Parlament Europejski przyjął wniosek o uruchomienie 280,7 mln euro z Funduszu Solidarności UE na wsparcie sześciu krajów dotkniętych niszczycielskimi powodziami w 2024 roku. Polska otrzyma z tego 76 mln euro, a środki mają zostać przeznaczone na naprawę infrastruktury czy miejsc dziedzictwa kulturowego. Nastroje polskich europosłów związane z funduszem są podzielone m.in. w kwestii tempa unijnej interwencji oraz związanej z nią biurokracji. Ich zdaniem w UE potrzebny jest lepszy system reagowania na sytuacje kryzysowe.

Handel

Nestlé w Polsce podsumowuje wpływ na krajową gospodarkę. Firma wygenerowała 0,6 proc. polskiego PKB [DEPESZA]

Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys. miejsc pracy i wygenerowała 20,1 mld zł wartości dodanej dla krajowej gospodarki. Firma przyczyniła się do zasilenia budżetu państwa kwotą 1,7 mld zł – wynika z Raportu Wpływu Nestlé w Polsce przygotowanego przez PwC na podstawie danych za 2023 rok.

Polityka

M. Kobosko: Surowce dziś rządzą światem i zdecydują o tym, kto wygra w XXI wieku. Zasoby Grenlandii w centrum zainteresowania

Duńska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej rozpoczęła się 1 lipca pod hasłem „Silna Europa w zmieniającym się świecie”. Według zapowiedzi ma się ona skupiać m.in. na bezpieczeństwie militarnym i zielonej transformacji. Dla obu tych aspektów istotna jest kwestia niezależności w dostępie do surowców krytycznych. W tym kontekście coraz więcej mówi się o Grenlandii, autonomicznym terytorium zależnym Danii, bogatym w surowce naturalne i pierwiastki ziem rzadkich. Z tego właśnie powodu wyspa znalazła się w polu zainteresowania Donalda Trumpa.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.