Good Food zainwestował w nową linię ważąco-pakującą od Ishidy
Pikantne przekąski, które są smaczne, pożywne, nie zawierają glutenu i mają obniżoną zawartość soli? Miniwafle Corn A’petit od Good Food Products idealnie wpisują się w potrzeby klientów, którzy stawiają na zdrowsze zamienniki popularnych chipsów. Najnowszy produkt największego polskiego producenta wafli ryżowych i kukurydzianych powstał dzięki nowej linii od Ishidy, składającej się z naważarki, maszyny pakującej i wagi kontrolnej.
W przypadku przekąsek poza chrupkością liczy się to, z jakich składników je przygotowano. Firma Good Food Products wypuściła na rynek waflowe przekąski Corn A’petit, stworzone na bazie ziaren kukurydzy. Wypiekane są bez dodatku tłuszczu, bez konserwantów i bez glutenu. Mają też obniżoną zawartość soli, dzięki czemu stanowią zdrową alternatywę dla fanów przekąsek.
Produkt, jakiego jeszcze nie było
Stworzenie nowego produktu, który podbije serca i podniebienia konsumentów, wymagało inwestycji. Firma Good Food Products zamówiła zupełnie nowy typ linii, który był w stanie poradzić sobie ze specyfikacją nowej przekąski – snacki Corn A’petit mają średnicę 45 mm, podczas gdy średnica tradycyjnych wafli to 90 mm.
– Naszą decyzję o wyborze dostawcy sprzętu poprzedziliśmy dokładnymi badaniami rynku. Ishida okazała się optymalną opcją. Jakość maszyn tej firmy mówi sama za siebie. Chcieliśmy mieć to, co najlepsze dla nowego produktu, który jest przełomem na rynku snacków – mówi Łukasz Wawrzyniak, kierownik działu inżynierii w Good Food.
Nowa linia, na której produkowane są Corn A’petit, składa się z maszyn do wypieku, maszyny do nanoszenia posypki (flavouringowania) oraz pakowarki. Ishida dostarczyła naważarkę, maszynę pakującą Inspira oraz dynamiczną wagę kontrolną.
Kluczowy czynnik: integracja komponentów
Zestaw został zamówiony w 2020 roku, a jego instalacja rozpoczęła się latem 2021 roku. Produkcja została uruchomiona dwa miesiące później, we wrześniu.
– Wyzwaniem było zintegrowanie części przeznaczonej do pakowania, które odbywa się w końcowym etapie procesu, po etapie wypieku i flavouringowania. Cała linia musiała stanowić zintegrowaną całość. Po przeprowadzonych testach oceniliśmy, że wszystko działa sprawnie, a instalacja przebiegła bezbłędnie – podkreśla Wawrzyniak.
Rezultaty pracy nowej linii
Opakowanie najnowszej przekąski waży 60 gramów. Maszyna zainstalowana przez Ishidę jest w stanie przygotować 40 paczek na minutę, pracując 24 godziny na dobę przez 5 dni w tygodniu.
Corn A’petit jest produktem unikatowym, jeśli chodzi o smak. Klienci mogą kupić go w różnych wersjach: od tradycyjnej papryki w jej łagodnym wydaniu, przez ziołowe przyprawy kojarzące się z włoską pizzą, po niezwykle wyraźny aromat popcornowy. Stale też rozwijane są nowe wersje. Oznacza to, że maszyna od Ishidy musi elastycznie reagować na przezbrojenia.
– Tygodniowa liczba przezbrojeń zależy od tego, jak dużo opakowań danego smaku planujemy wyprodukować. Po każdym przezbrojeniu następuje mycie. Dzięki systemowi kubełkowemu do zmywarki trafiają poszczególne elementy maszyny. Przezbrojenie samego urządzenia i naważarki z czyszczeniem trwa ok. 30 minut – wyjaśnia przedstawiciel Good Food.
Good Food gotowa na innowacje
Istniejąca od ponad 30 lat firma Good Food od początku swojej działalności stawia na jakość i innowacje. Jest pionierem w produkcji wafli ryżowych i kukurydzianych, a także prekursorem zdrowego stylu odżywiania. W związku z nową inwestycją planuje rozwój kolejnych linii smakowych waflowych minisnacków, m.in. na zróżnicowanych bazach surowcowych, jak np. warzywne i proteinowe.
Firma stale rośnie, oferując nowe produkty. Zakłady w Tarnowie Podgórnym i Skórzewie zatrudniają łącznie ok. 400 osób. Przy maszynie, która produkuje nowe snacki, pracuje jeden operator oraz 2–4 osoby do obsługi pakowania. Dzięki nowoczesnej funkcji, jaką jest połączenie naważarki z wagą kontrolną, zespół potrafi lepiej kontrolować ilość naważonego produktu, co jest niesłychanie wygodne z punktu widzenia utrzymania wagi w trybie ciągłym.
– Po roku używania mogę ocenić, że maszyna spełnia nasze oczekiwania. Rozwiązania oferowane przez Ishidę umożliwiają nam dostosowanie się do najbardziej wygórowanych wymagań dotyczących produktu. Ishida daje nam elastyczność – podsumowuje Wawrzyniak.
O Ishida
Ishida oferuje pełen asortyment maszyn do ważenia, uszczelniania, kontroli rentgenowskiej, ważenia kontrolnego i wykrywania wycieków, a także oprogramowania wspierającego linię produkcyjną zarówno w przypadku zastosowań spożywczych, jak i niespożywczych. Wizją firmy jest odgrywanie trwałej i niezbędnej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności, zapewniając, by produkty spożywcze na całym świecie były dostarczane i konsumowane bezpiecznie, wydajnie i w sposób zrównoważony.
Źródło: www.ishidaeurope.pl
Smak zaczyna się od mięsa
Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom
Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.
Fundusze unijne
Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier
Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.