Komunikaty PR

Innowacyjne technologie i ich rola w produkcji żywności

2023-01-23  |  09:30
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.06 MB )

Monitoring parametrów, precyzyjne pomiary oraz dbałość o każdy detal produktu. Gwarancja sukcesu w branży biotechnologicznej wymaga kompleksowego podejścia do produkcji, tym bardziej że przedsiębiorstwa każdego dnia stawiają czoła nowym wyzwaniom i muszą na nie reagować. Przyczyna tkwi zarówno w globalizacji produkcji, jak i jej złożoności.

W przemyśle innowacyjnych suplementów diety o jakości decydują zarówno nowoczesne rozwiązania, pojawiające się w trakcie całego cyklu – od produkcji, przetwarzania, magazynowania i transportu, po zakup przez konsumenta, jak i szczegółowa analiza procesu i dbałość o każdy jego detal. Produkcja żywności w Polsce odpowiada za 2,6% PKB, a sam sektor spożywczy wytwarza około 16% całkowitej produkcji sprzedanej rodzimego przemysłu. Wśród innowacyjnych narzędzi znajdują się przyrządy do pomiaru ciśnienia, drgań, poziomu, pozycji, temperatury, przewodności, przepływu, pojemności czy dystansu. Monitoring pomiarów eliminuje z kolei nieplanowane konserwacje czy przestoje.

Producenci rozumieją, jak wielki wpływ na ich działalność mają innowacyjność, elastyczność i kwalifikacje pracowników. Dzięki najnowszym technologiom, jesteśmy w stanie szybko i  skutecznie podejmować decyzje i wykorzystywać nowe okazje. Posiadanie wiedzy o złożonych relacjach determinujących popyt, podaż i realizację zamówień jest kluczem do osiągnięcia przez firmę najwyższych w branży wskaźników rentowności. Technologie, które usprawniają wewnętrzne i zewnętrzne procesy zachodzące w przedsiębiorstwie oraz zapewniające szybszą i bardziej precyzyjną komunikację, są niezwykle ważne. Pozwalają zachować konkurencyjność na światowych rynkach, pokonać granice geograficzne, rozwinąć strategiczną różnorodność oraz ograniczyć wszelkie problemy w łańcuchu dostaw – mówi Sebastian Duży, dyrektor ds. badań i rozwoju w onesano S. A., producenta naturalnych suplementów diety.

Jak wynika z raportu „Rynek suplementów diety w Polsce. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2021-2026”, sprzedaż suplementów diety w naszym kraju znajduje się na najwyższym poziomie w historii. Sektor rośnie ze względu na zwiększoną samoświadomość w obszarze profilaktyki zdrowotnej, a co za tym idzie – otwartości na prowadzenie zdrowego stylu życia. Wzrosty są obserwowane zarówno w przypadku liczby konsumentów, jak i nabywanych produktów.

Suplementy diety nie należą do kategorii leków. Ich zadaniem jest uzupełnianie codziennej diety w kluczowe składniki odżywcze. Zbilansowanym żywieniem zajmują się z reguły dietetycy. To właśnie oni posiadają dogłębną wiedzę w zakresie działania wybranych składników na organizm, a także wzajemnych zależności. Technologia jest natomiast jednym z ważnym aspektów, decydujących o skuteczności danego preparatu. Wpływa również na jego ostateczną cenę i możliwość zachowania najwyższej jakości oraz bezpieczeństwa produktów.

Odpowiedni dobór składników oraz ich forma chemiczna mają decydujący wpływ na skuteczność działania suplementu diety. Syntetyczne formy witamin i minerałów, które są produkowane w procesie chemicznym, to nie to samo co ich odpowiedniki naturalnie występujące na przykład w roślinach. Przy formułowaniu receptur suplementów diety, należy zwrócić również uwagę na synergizm oddziaływania ze sobą różnych składowych. Dla przykładu, witaminy ADEK lepiej wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu, więc jeżeli przy wyborze suplementu będziemy kierować się wysoką jakością, pochodzeniem substancji w nim zawartym oraz potwierdzoną klinicznie skutecznością działania, to możemy realnie poprawić nasze zdrowie, a tym samym jakość życia – dodaje Aleksandra Smolczyk, kierowniczka naukowa ds. badań i rozwoju w onesano S.A.

W innowacyjnych przedsiębiorstwach dział kontroli składa się z zespołu wykwalifikowanych specjalistów z wiedzą z zakresu biotechnologii, technologii żywności i żywienia człowieka oraz chemii. Laboratorium jest miejscem, w którym przeprowadza się testy z użyciem bioreaktorów do hodowli komórkowych oraz nowoczesnego sprzętu, wykorzystując między innymi zaawansowane technologie chromatografii gazowej, wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz techniki spektrofotometryczne. Całość uzupełniają analizy organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Gwarancją bezpiecznych warunków dla wytwarzania suplementów jest natomiast ciągły monitoring higieny instalacji pomieszczeń produkcyjnych oraz pracowników.

Niezwykle istotna jest kompozycja suplementu diety. Należy jednak również pamiętać o kwestiach technicznych, czyli opakowaniu. Często umieszczanie substancji bioaktywnych w takiej, a nie innej formie, nie jest dziełem przypadku, lecz przemyślaną strategią, mającą na celu maksymalne zabezpieczenie produktu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 2pr
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.