Innowacyjne technologie i ich rola w produkcji żywności
2pr
ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Monitoring parametrów, precyzyjne pomiary oraz dbałość o każdy detal produktu. Gwarancja sukcesu w branży biotechnologicznej wymaga kompleksowego podejścia do produkcji, tym bardziej że przedsiębiorstwa każdego dnia stawiają czoła nowym wyzwaniom i muszą na nie reagować. Przyczyna tkwi zarówno w globalizacji produkcji, jak i jej złożoności.
W przemyśle innowacyjnych suplementów diety o jakości decydują zarówno nowoczesne rozwiązania, pojawiające się w trakcie całego cyklu – od produkcji, przetwarzania, magazynowania i transportu, po zakup przez konsumenta, jak i szczegółowa analiza procesu i dbałość o każdy jego detal. Produkcja żywności w Polsce odpowiada za 2,6% PKB, a sam sektor spożywczy wytwarza około 16% całkowitej produkcji sprzedanej rodzimego przemysłu. Wśród innowacyjnych narzędzi znajdują się przyrządy do pomiaru ciśnienia, drgań, poziomu, pozycji, temperatury, przewodności, przepływu, pojemności czy dystansu. Monitoring pomiarów eliminuje z kolei nieplanowane konserwacje czy przestoje.
Producenci rozumieją, jak wielki wpływ na ich działalność mają innowacyjność, elastyczność i kwalifikacje pracowników. Dzięki najnowszym technologiom, jesteśmy w stanie szybko i skutecznie podejmować decyzje i wykorzystywać nowe okazje. Posiadanie wiedzy o złożonych relacjach determinujących popyt, podaż i realizację zamówień jest kluczem do osiągnięcia przez firmę najwyższych w branży wskaźników rentowności. Technologie, które usprawniają wewnętrzne i zewnętrzne procesy zachodzące w przedsiębiorstwie oraz zapewniające szybszą i bardziej precyzyjną komunikację, są niezwykle ważne. Pozwalają zachować konkurencyjność na światowych rynkach, pokonać granice geograficzne, rozwinąć strategiczną różnorodność oraz ograniczyć wszelkie problemy w łańcuchu dostaw – mówi Sebastian Duży, dyrektor ds. badań i rozwoju w onesano S. A., producenta naturalnych suplementów diety.
Jak wynika z raportu „Rynek suplementów diety w Polsce. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2021-2026”, sprzedaż suplementów diety w naszym kraju znajduje się na najwyższym poziomie w historii. Sektor rośnie ze względu na zwiększoną samoświadomość w obszarze profilaktyki zdrowotnej, a co za tym idzie – otwartości na prowadzenie zdrowego stylu życia. Wzrosty są obserwowane zarówno w przypadku liczby konsumentów, jak i nabywanych produktów.
Suplementy diety nie należą do kategorii leków. Ich zadaniem jest uzupełnianie codziennej diety w kluczowe składniki odżywcze. Zbilansowanym żywieniem zajmują się z reguły dietetycy. To właśnie oni posiadają dogłębną wiedzę w zakresie działania wybranych składników na organizm, a także wzajemnych zależności. Technologia jest natomiast jednym z ważnym aspektów, decydujących o skuteczności danego preparatu. Wpływa również na jego ostateczną cenę i możliwość zachowania najwyższej jakości oraz bezpieczeństwa produktów.
Odpowiedni dobór składników oraz ich forma chemiczna mają decydujący wpływ na skuteczność działania suplementu diety. Syntetyczne formy witamin i minerałów, które są produkowane w procesie chemicznym, to nie to samo co ich odpowiedniki naturalnie występujące na przykład w roślinach. Przy formułowaniu receptur suplementów diety, należy zwrócić również uwagę na synergizm oddziaływania ze sobą różnych składowych. Dla przykładu, witaminy ADEK lepiej wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu, więc jeżeli przy wyborze suplementu będziemy kierować się wysoką jakością, pochodzeniem substancji w nim zawartym oraz potwierdzoną klinicznie skutecznością działania, to możemy realnie poprawić nasze zdrowie, a tym samym jakość życia – dodaje Aleksandra Smolczyk, kierowniczka naukowa ds. badań i rozwoju w onesano S.A.
W innowacyjnych przedsiębiorstwach dział kontroli składa się z zespołu wykwalifikowanych specjalistów z wiedzą z zakresu biotechnologii, technologii żywności i żywienia człowieka oraz chemii. Laboratorium jest miejscem, w którym przeprowadza się testy z użyciem bioreaktorów do hodowli komórkowych oraz nowoczesnego sprzętu, wykorzystując między innymi zaawansowane technologie chromatografii gazowej, wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz techniki spektrofotometryczne. Całość uzupełniają analizy organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Gwarancją bezpiecznych warunków dla wytwarzania suplementów jest natomiast ciągły monitoring higieny instalacji pomieszczeń produkcyjnych oraz pracowników.
Niezwykle istotna jest kompozycja suplementu diety. Należy jednak również pamiętać o kwestiach technicznych, czyli opakowaniu. Często umieszczanie substancji bioaktywnych w takiej, a nie innej formie, nie jest dziełem przypadku, lecz przemyślaną strategią, mającą na celu maksymalne zabezpieczenie produktu.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

Ślązacy wciąż nie są uznani za mniejszość etniczną. Temat języka śląskiego wraca do debaty publicznej i prac parlamentarnych
W Polsce 600 tys. osób deklaruje narodowość śląską, a 460 tys. mówi po śląsku. Kwestia uznania etnolektu śląskiego za język regionalny od lat wzbudza żywe dyskusje. Zwolennicy zmiany statusu języka śląskiego najbliżej celu byli w 2024 roku, ale nowelizację ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych zablokowało prezydenckie weto. Ostatnio problem wybrzmiał podczas debaty w Parlamencie Europejskim, ale zdaniem Łukasza Kohuta z PO na forum UE również trudna jest walka o prawa mniejszości etnicznych i językowych.
Transport
Polacy z niejednoznacznymi opiniami na temat autonomicznych pojazdów. Wiedzą o korzyściach, ale zgłaszają też obawy

Polacy widzą w pojazdach autonomicznych szansę na poprawę bezpieczeństwa na drogach i zwiększenie mobilności osób starszych czy z niepełnosprawnościami. Jednocześnie rozwojowi technologii AV towarzyszą obawy, m.in. o utratę kontroli nad pojazdem czy o większą awaryjność niż w przypadku tradycyjnych aut – wynika z prowadzonych przez Łukasiewicz – PIMOT badań na temat akceptacji społecznej dla AV. Te obawy wskazują, że rozwojowi technologii powinna także towarzyszyć edukacja, zarówno kierowców, jak i pasażerów. Eksperci mówią także o konieczności transparentnego informowania o możliwościach i ograniczeniach AV.
Prawo
70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.