Komunikaty PR

Intensywny sezon zbioru owoców

2022-09-26  |  12:30
Biuro prasowe

Oznacza to czas niezwykle intensywnych prac przygotowawczych i organizacyjnych, a także tych związanych z samym skupem.

Świeże owoce są szeroko wykorzystywane w produkcji przez „Herbapol-Lublin” S.A. – Nasz asortyment produktów, które są wytwarzane z wykorzystaniem surowców owocowych, jest szeroki i różnorodny – podkreśla Paweł Ogorzałek, Dyrektor Operacyjny w „Herbapol-Lublin” S.A. – Z tego względu, nasze potrzeby w zakresie pozyskania owoców, są znaczące, a ich realizacja wymaga intensywnych i dobrze zaplanowanych działań.

Firma Herbapol otworzyła sezon skupu owoców jeszcze przed początkiem lata. W czerwcu główne działania w tym zakresie koncentrowały się na zbiorach truskawek, uprawianych przede wszystkim w okolicach północnego Mazowsza. Zakończyły się już zbiory czarnej porzeczki, która pochodzi głównie z rejonu wokół Lubawy, gdzie zlokalizowany jest oddział spółki odpowiedzialny za produkcję wyrobów dżemowych. W tym roku „Herbapol-Lublin” S.A. skupował też świeżą porzeczkę czerwoną. Od plantatorów z okolic Lubawy firma pozyskuje również aronię. Jak podkreśla Paweł Ogorzałek, owoce od tamtejszych dostawców wyróżnia bardzo dobra jakość. – Współpracę z pobliskimi dostawcami traktujemy priorytetowo – mówi Paweł Ogorzałek. -  Dzięki lokalizacji upraw w niedalekiej odległości od naszego zakładu, możemy znacząco skrócić czas transportu oraz jako odpowiedzialna społecznie firma, wspieramy lokalne zatrudnienie.


Niezwykle ważnym dla firmy surowcem owocowym jest wiśnia. Co warte podkreślenia, dżemy i konfitury Herbapolu są wytwarzane z wiśni nadwiślanki. Odmiana ta jest mniejsza, ale ma bardziej intensywną barwę i przede wszystkim – smak. Co więcej, jest produktem zarejestrowanym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP). Firma Herbapol pozyskuje je wyłącznie od plantatorów posiadających stosowny certyfikat na świętokrzyskich terenach nadwiślańskich. Tegoroczne zbiory tych owoców zostały już ukończone.


Rozpoczęły się natomiast zbiory śliwek, które stanowią największy wolumen wśród pozyskiwanych przez „Herbapol-Lublin” S.A. świeżych owoców. Jest to przede wszystkim prawdziwa węgierka, która nadaje powidłom szczególne walory smakowe. Śliwki są skupowane od lokalnych sadowników, a ich zbiory potrwają do końca września.


Październik i listopad zaś to sezon na jabłka, które są pozyskiwane z mazowieckich sadów.

- Dobrze wiemy, że dobre surowce są podstawą wyśmienitego smaku naszych wyrobów – mówi Paweł Ogorzałek. – Dlatego od lat współpracujemy z naszymi zaufanymi dostawcami, dbając na każdym etapie produkcji o zachowanie najwyższych standardów jakości – począwszy od upraw, poprzez zbiory i transport, po obróbkę owoców.

Sezon zbiorów w „Herbapol-Lublin” S.A. będzie trwał jeszcze jesienią. Wtedy pozyskiwane będą owoce róży, głogu i bzu. Koniec prac jest planowany na połowę listopada.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Przemysł

Konkurencyjność przemysłu priorytetem dla Europy. Konieczne jest zwiększenie poziomu inwestycji firm w innowacje

Dobrze prosperująca i konkurencyjna Europa – to jedno z haseł przewodnich obecnego tzw. tria prezydencji w Radzie UE, czyli Polski, Danii i Cypru. To oznacza, że przez kolejne 1,5 roku wysiłki państw członkowskich i instytucji unijnych będą się koncentrować oprócz szeroko rozumianego bezpieczeństwa m.in. na wzmacnianiu konkurencyjności europejskiego przemysłu. W tym kontekście na znaczeniu zyskują inwestycje firm w cyfryzację i automatyzację.

Bankowość

Ponad 1,2 tys. projektów związanych z zieloną transformacją miast. BGK podpisał już umowy na 6,4 mld zł

Już ponad 1,2 tys. wniosków wpłynęło do BGK na pożyczkę wspierającą zieloną transformację miast. Ich łączna wartość przekracza 6,4 mld zł. W ramach całego programu polskie samorządy i spółki komunalne mogą zyskać 40 mld zł w ramach preferencyjnych pożyczek. W marcu BGK podpisało osiem umów na zielone transformacje z czterema samorządami. W Szczytnie środki umożliwią rekultywację ścisłego centrum miasta z uwzględnieniem zabytkowej wieży ciśnień.

Edukacja

Jerzy Owsiak: Polskie firmy potrzebują, aby państwo im nie przeszkadzało w prowadzeniu biznesu. Ważne jest też zaufanie i ograniczenie biurokracji

– To jest najbardziej dzielny kraj na świecie – mówi o polskim podejściu do przedsiębiorczości Jerzy Owsiak, założyciel i prezes Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Przy okazji gali wręczenia statuetek Lidera Polskiego Biznesu nawiązał do lat 90., które pokazały siłę pomysłowości i kreatywności polskich przedsiębiorców. Jerzy Owsiak został jednym z tegorocznych laureatów Nagrody Specjalnej Business Centre Club.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.