Intensywny sezon zbioru owoców
Oznacza to czas niezwykle intensywnych prac przygotowawczych i organizacyjnych, a także tych związanych z samym skupem.
Świeże owoce są szeroko wykorzystywane w produkcji przez „Herbapol-Lublin” S.A. – Nasz asortyment produktów, które są wytwarzane z wykorzystaniem surowców owocowych, jest szeroki i różnorodny – podkreśla Paweł Ogorzałek, Dyrektor Operacyjny w „Herbapol-Lublin” S.A. – Z tego względu, nasze potrzeby w zakresie pozyskania owoców, są znaczące, a ich realizacja wymaga intensywnych i dobrze zaplanowanych działań.
Firma Herbapol otworzyła sezon skupu owoców jeszcze przed początkiem lata. W czerwcu główne działania w tym zakresie koncentrowały się na zbiorach truskawek, uprawianych przede wszystkim w okolicach północnego Mazowsza. Zakończyły się już zbiory czarnej porzeczki, która pochodzi głównie z rejonu wokół Lubawy, gdzie zlokalizowany jest oddział spółki odpowiedzialny za produkcję wyrobów dżemowych. W tym roku „Herbapol-Lublin” S.A. skupował też świeżą porzeczkę czerwoną. Od plantatorów z okolic Lubawy firma pozyskuje również aronię. Jak podkreśla Paweł Ogorzałek, owoce od tamtejszych dostawców wyróżnia bardzo dobra jakość. – Współpracę z pobliskimi dostawcami traktujemy priorytetowo – mówi Paweł Ogorzałek. - Dzięki lokalizacji upraw w niedalekiej odległości od naszego zakładu, możemy znacząco skrócić czas transportu oraz jako odpowiedzialna społecznie firma, wspieramy lokalne zatrudnienie.
Niezwykle ważnym dla firmy surowcem owocowym jest wiśnia. Co warte podkreślenia, dżemy i konfitury Herbapolu są wytwarzane z wiśni nadwiślanki. Odmiana ta jest mniejsza, ale ma bardziej intensywną barwę i przede wszystkim – smak. Co więcej, jest produktem zarejestrowanym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP). Firma Herbapol pozyskuje je wyłącznie od plantatorów posiadających stosowny certyfikat na świętokrzyskich terenach nadwiślańskich. Tegoroczne zbiory tych owoców zostały już ukończone.
Rozpoczęły się natomiast zbiory śliwek, które stanowią największy wolumen wśród pozyskiwanych przez „Herbapol-Lublin” S.A. świeżych owoców. Jest to przede wszystkim prawdziwa węgierka, która nadaje powidłom szczególne walory smakowe. Śliwki są skupowane od lokalnych sadowników, a ich zbiory potrwają do końca września.
Październik i listopad zaś to sezon na jabłka, które są pozyskiwane z mazowieckich sadów.
- Dobrze wiemy, że dobre surowce są podstawą wyśmienitego smaku naszych wyrobów – mówi Paweł Ogorzałek. – Dlatego od lat współpracujemy z naszymi zaufanymi dostawcami, dbając na każdym etapie produkcji o zachowanie najwyższych standardów jakości – począwszy od upraw, poprzez zbiory i transport, po obróbkę owoców.
Sezon zbiorów w „Herbapol-Lublin” S.A. będzie trwał jeszcze jesienią. Wtedy pozyskiwane będą owoce róży, głogu i bzu. Koniec prac jest planowany na połowę listopada.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Norwegia i Islandia mocniej rozważają dołączenie do UE. To byłyby ważne decyzje dla Polski
W Norwegii i na Islandii coraz częściej wspomina się o potencjalnej akcesji do Unii Europejskiej. Możliwe, że w obu tych krajach odbędą się referenda, które zbadają poparcie dla tej idei w społeczeństwach. Zdaniem europosła KO akcesja obu północnych państw byłaby znaczącym wzmocnieniem dla UE, ale także ważną decyzją dla Polski.
Infrastruktura
Senat zajmie się ustawą o jawności cen lokali na sprzedaż. W praktyce ustawa obejmie tylko 12 proc. rynku

Ustawa o jawności cen miała na celu ułatwić klientowi szybkie sprawdzenie aktualnych cen mieszkań i lepsze zrozumienie oferty dewelopera. Przedstawiciele branży mówią wprost: idea ustawy jest słuszna, jednak kształt, jaki przybrała w praktyce, podobnie jak tryb jej uchwalenia, budzi już niepokój. Błyskawiczny tryb procedowania sprawił, że powstała ustawa, która obejmie 12,4 proc. rynku. Zdaniem Polskiego Związku Firm Deweloperskich ostatnią deską ratunku, by poprawić ten akt, jest Senat, który zajmie się nim już podczas wtorkowego posiedzenia komisji infrastruktury.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.