Jesienna odsłona trasy Naturalne Poranki Blisko Natury – sielankowe krajobrazy w
Wraz z październikiem przyszedł czas na nowe, jesienne odcinki w ramach trasy Naturalne Poranki Blisko Natury. Adriana Marczewska, szefowa kuchni i prowadząca program, wybrała się do sudeckiej krainy – doliny rzeki Bóbr, by znaleźć inspirację do stworzenia pysznych śniadań. Do ich przyrządzenia oprócz m.in. aromatycznych grzybów, kolorowych warzyw czy świeżych ziół, wykorzystała parówki z linii Tarczyński Naturalnie w zupełnie nowej odsłonie.
Zachwycająca i pełna inspiracji Dolina Bobru
Adriana Marczewska postanowiła przywitać widzów najnowszego odcinka trasy Naturalne Poranki Blisko Natury z malowniczej Doliny Bobru. W poszukiwaniu smaków Dolnego Śląska, w towarzystwie przewodnika, odwiedziła monumentalną zaporę na Jeziorze Pilchowickim z widokiem na – będący tutejszą perłą inżynierii – most kolejowy. Szefową kuchni najbardziej zachwycił jednak pierwszy wymurowany w województwie zamek Wleń z XII w.
– Sielankowe krajobrazy, niesamowite budowle i zachwycające panoramy – tak w kilku słowach mogłabym podsumować tę okolicę zamku Wleń. Dolny Śląsk zachwyca mnie z każdą wizytą i nie inaczej było tym razem. Przygotowywanie śniadań w takich okolicznościach to wielka przyjemność, która mnie inspiruje do odkrywania nowych smaków. Mam nadzieję, że z przyjemnością skosztujecie naszych naturalnych śniadań i wybierzecie się w podróż szlakiem Naturalnych Poranków – mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni.
Pyszne śniadania w jesiennej oprawie
Podziwianie najpiękniejszych panoram na Dolnym Śląsku skąpanych w barwach jesieni musiało zakończyć się kulinarnym sukcesem. I tak powstało śniadanie składające na bazie zapiekanego bakłażana z konfitowanymi pomidorkami z szalotką. Całość, wraz z parówkami Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka, została posypana płatkami jadalnych kwiatów i liśćmi świeżych ziół.
W trakcie podróży szefowa kuchni odwiedziła także Tarczyn – spokojne i pełne ciszy miasteczko, słynące z życia mieszkańców w ruchu slow. To zainspirowało Adrianę do stworzenia kolejnej potrawy, czyli chrupiących, smażonych na maśle tostów, wypełnionych aromatycznymi kurkami i mozzarellą. Nie zabrakło źródła białka – parówek Tarczyński Naturalnie 100% z szynki i świeżych warzyw – garści zielonej i pachnącej rukoli.
Najnowszy odcinek trasy Naturalne Poranki Blisko Natury dostępny jest pod linkiem: https://youtu.be/y_ic19eC5Qc
![Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności Biuro prasowe](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_479802588,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności
![Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_303177164,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?
![DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_911734298,w_253,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-innowacje.png)
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-lifestyle.png)
Prawo
![](https://www.newseria.pl/files/11111/headway-5qgiuubxkwm-unsplash,w_274,_small.jpg)
Przedsiębiorcy czekają na doprecyzowanie przepisów dotyczących Małego ZUS-u Plus. W sądach toczy się ponad 600 spraw z ZUS-em
Oddziały Biura Rzecznika MŚP prowadzą już ponad 600 spraw dotyczących Małego ZUS-u Plus. Przedmiotem sporu z ZUS-em jest interpretacja, jak długo – dwa czy trzy lata – powinna trwać przerwa, po upływie której przedsiębiorca może ponownie skorzystać z niższych składek. Pod koniec czerwca Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim wydał pierwszy wyrok, w którym podzielił korzystną dla przedsiębiorców argumentację Rzecznika MŚP. – Nie stanowi on jeszcze o linii interpretacyjnej. Czekamy na wejście w życie ustawy deregulacyjnej, która ułatwi od stycznia przedsiębiorcom przechodzenie na Mały ZUS Plus – mówi Agnieszka Majewska, Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców.
Problemy społeczne
Awaria CrowdStrike’a miała podobne skutki jak potencjalny cyberatak. Uzależnienie od technologii to ryzyko wyłączenia całych gałęzi gospodarki
![](https://www.newseria.pl/files/11111/izdebski-awaria-foto-2,w_133,r_png,_small.png)
Ogromna awaria systemu Windows, wywołanego błędem w aktualizacji oprogramowania CrowdStrike, doprowadziła do globalnego paraliżu. Przestały działać systemy istotne z perspektywy codziennego życia milionów ludzi. Tylko w piątek odwołano kilka tysięcy lotów na całym świecie, a w części regionów w USA nie działał numer alarmowy. – To pokazuje, że im bardziej jesteśmy uzależnieni od technologii, tym łatwiej wykluczyć wręcz całe gałęzie gospodarki, a podobne skutki mógłby mieć cyberatak – ocenia Krzysztof Izdebski z Fundacji im. Stefana Batorego. Jego zdaniem tego typu incydenty są nie do uniknięcia i trzeba się na nie lepiej przygotować.
Ochrona środowiska
Nowelizacja przepisów ma przyspieszyć rozwój farm wiatrowych. Do 2040 roku Polska może mieć zainstalowane w nich ponad 40 GW mocy
![](https://www.newseria.pl/files/11111/wiatraki-nowelizacja-2-foto2,w_133,r_png,_small.png)
Jeszcze w tym kwartale ma zostać przyjęty przez rząd projekt zmian w ustawie o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych. Nowelizacja zmniejsza minimalną odległość turbin wiatrowych od zabudowań do 500 m. Polskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej ocenia, że zmiana odległości zwiększy potencjał energetyki wiatrowej do 2040 roku nawet dwukrotnie, do poziomu 41,1 GW. – Branża czeka też na przyspieszenie procedur, przede wszystkim procedury środowiskowej i całego procesu zmiany przeznaczenia gruntów – mówi Anna Kosińska, członkini zarządu Res Global Investment.
Partner serwisu
Szkolenia
![](https://www.newseria.pl/files/11111/ramka-prawa-akademia-newser_1,w_274,_small.jpg)
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.