Już niebawem Sushi MasterClass Grafen w kolejnych miastach Polski
Przedstawiciele Grafen Europe (wraz z marką SUZUMO) pojawili się dotychczas w Szczecinie i Poznaniu. Zapisani na bezpłatne warsztaty branżyści dowiedzieli się m.in. o filozofii i historii sushi, o rodzajach rolek czy samego ryżu, a także o… o usprawnieniach technologicznych, które odciążają pracę sushi chefów.
Mowa o urządzeniach, które nie tylko przyspieszają proces produkcji sushi, ale i optymalizują pracę oraz wykorzystanie składników spożywczych. Urządzenia nie zastąpią pracy wyspecjalizowanego kucharza, jednak z pewnością będą dla niego odciążeniem w podstawowych czynnościach związanych
z przygotowaniem ryżu, jego idealnym układaniem czy zwijaniem. Takie rozwiązania oferuje marka Suzumo – japoński innowator, który już w roku 1981 stworzył pierwszego robota do sushi. Od tego czasu, w sposób rewolucyjny udowadnia on, że pyszne, tradycyjne sushi jest możliwe także bez zatrudniania sztabu profesjonalistów. Robotyka Suzumo 4-krotnie przyspiesza pracę sushi chefów, wpływając jednoznacznie na wzrost efektywności zaplecza.
Najszybszy na rynku – do 4800 nigiri w ciągu godziny!
Firma postanowiła wprowadzić tę innowację także na rynek polski, który coraz bardziej przekonuje się do automatyzacji gastronomicznej. Polskie gastrobiznesy doceniają higieniczność urządzenia, ale też automatyczną, bezpieczną pracę: mieszanie ugotowanego ryżu, porcjowanie nigiri, przygotowanie warstw ryżu, rolowanie uramaki, formowanie ich w kwadrat, a także cięcie rolek w idealnych odstępach. I właśnie to zostało zaprezentowane podczas ostatnich warsztatów Sushi MasterClass m.in. w Szczecinie (w CKE Stara Rzeźnia 06.09.2022) oraz w Poznaniu (Polana Wedding Venue 08.09.2022).
Paweł Trzaskowski, finalista Mistrzostw Świata Sushi World Sushi Cup Japan, Global Sushi Challenge 2015 oraz seminarzysta World Sushi Skills Institute i Japan Sushi Association pokazał m.in., że Suzumo formuje sushi najszybciej na rynku (przykładowo w ciągu godziny wytwarza aż do 4800 pysznych kulek ryżowych nigiri). To wyjątkowe ułatwienie, zwłaszcza w weekendy – kiedy restauracje i biznesy cateringowe mają największe obłożenie.
Równie szybko urządzenie wytwarza arkusze ryżu skręcając je w różne rodzaje rolek. Dzięki kompaktowym rozmiarom, jednak ze zwiększoną pojemnością np. zasobnika na ryż, jest coraz chętniej stosowane nie tylko do mniejszych restauracji sushi, ale i do masowych produkcji w tej branży (nawet do 50 000 rolek w ciągu 8 godzin). Wszystko to z powtarzalną jakością i różnorodnością smaków, z łatwością obsługi, optymalizacją czasu przygotowania potrawy oraz mniejszym wkładem finansowym.
Kolejne wydarzenia już wkrótce!
Przedstawiciele gastronomii, szefowie kuchni oraz właściciele restauracji czy firm cateringowych mogą osobiście przekonać się o jakości pracy urządzeń Suzumo podczas darmowych warsztatów Sushi MasterClass w pozostałych, 10 miastach Polski.
- 20.09.2022 – Warszawa
- 22.09.2022 – Białystok
- 04.10.2022 – Kraków
- 06.10.2022 – Katowice
- 18.10.2022 – Łódź
- 20.10.2022 – Wrocław
- 15.11.2022 – Gdańsk
- 17.11.2022 – Toruń
- 29.11 – Rzeszów
- 01.12.2022 – Lublin
Zapisy i dokładny kalendarz oraz miejsca wydarzeń znajdą Państwo na:
https://grafen.com/sushi-master-class/
Smak zaczyna się od mięsa
Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom
Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.
Fundusze unijne
Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier
Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.