Komunikaty PR

Kampania Nutri-Score dla świadomych wyborów żywieniowych

2021-06-15  |  11:55

Renomowane instytucje naukowe i społeczne, znani producenci żywności oraz popularne sieci handlowe postanowiły wspólnie przekonać Polaków, aby podejmowali lepsze dla zdrowia decyzje żywieniowe. Poprzez Kampanię „Nutri-Score dla świadomych wyborów żywieniowych” zamierzają promować rzetelny i zrozumiały system znakowania żywności. Zgodnie uznano, że informacja podana na opakowaniu to najskuteczniejsza droga kontaktu z konsumentem.

Efektem podejmowania przez konsumentów niewłaściwych decyzji żywieniowych jest nieprawidłowo zbilansowana dieta, a w konsekwencji ryzyko chorób dietozależnych. Informacje, podane na opakowaniach żywności, nie zawsze pomagają w odpowiednim wyborze. Ich zrozumienie wymaga bowiem wiedzy żywieniowej, której większości z nas brakuje. Europejscy naukowcy stworzyli rozwiązanie, które jest skuteczną odpowiedzią na ten problem. To Nutri-Score, uproszczony system oceny i komunikowania wartości odżywczej produktów spożywczych.

Na opakowaniu każdego produktu spożywczego znajdują się informacje o jego składzie oraz wartości odżywczej. Konsument otrzymuje informacje dotyczące wartości kalorycznej oraz zawartości poszczególnych składników pokarmowych w porcji produktu. Mogłoby się wydawać, że są to informacje wystarczające do prawidłowego komponowania diety. Jednak poszczególne produkty są źródłem różnych składników pokarmowych, dlatego ważne są także wskazówki dotyczące wpływu  spożycia (ilości i częstotliwości) danego produktu na zdrowie konsumentów. Niezbędne są zatem dodatkowe, łatwe w interpretacji informacje, które ułatwią podejmowanie prawidłowych decyzji żywieniowych – mówi dr Danuta Gajewska, Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

W opinii wielu polskich instytucji i ekspertów, najskuteczniejszy spośród kilku opracowanych dotychczas propozycji dodatkowego znakowania żywności jest właśnie Nutri-Score. Na to narzędzie składają się dwa elementy. Pierwszy z nich to system oceny wartości żywieniowej, bazujący na punktacji opracowanej przez prof. Mike’a Raynera z Uniwersytetu w Oksfordzie. Szczegółowe rozwiązania zostały następnie wypracowane przez zespół francuskich badaczy pod kierownictwem prof. Serge’a Hercberga z Uniwersytetu Paris-Nord. Drugi element to graficzne przedstawienie oceny w systemie Nutri-Score, czyli symbol w postaci prostego kodu składającego się z pięciu liter (od A
do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego).

Największą zaletą Nutri-Score jest to, że poddaje on artykuły żywnościowe kompleksowej ocenie, uwzględniając nie tylko składniki, których konsumpcję należy ograniczać, ale także te, których spożywanie warto promować. Dzięki temu  jasno wskazuje, co można spożywać częściej lub
w większej ilości, a czego jeść mniej lub rzadziej. W ten sposób Nutri-Score staje się przyjaznym narzędziem, ułatwiającym komponowanie lepszej codziennej diety, która pomoże zapobiegać chorobom dietozależnym, a w tym nadwadze i otyłości. Pomoże rozwiązać dylematy konsumenta przed półką sklepową
– podkreśla prof. Piotr Socha, Zastępca Dyrektora ds. Nauki Instytutu
„Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.

Rzetelny system informowania o wartości odżywczej powinien spełniać kilka warunków. Po pierwsze, musi zawsze odnosić się do tej samej ilości, ponieważ to umożliwia miarodajne porównywanie produktów między sobą. Musi być też uniwersalny, czyli możliwy do zastosowania dla różnych kategorii żywności. Nie może natomiast informować wyłącznie o składnikach, które powinno się ograniczać, bowiem nie daje to konsumentowi wystarczających podstaw do prawidłowego komponowania diety. Samo oznakowanie musi natomiast być proste i czytelne, tak aby mogły z niego korzystać osoby bez dużej wiedzy żywieniowej, a nawet dzieci i młodzież. Dzięki temu będzie im łatwiej podejmować korzystne dla nich decyzje żywieniowe ­– wyjaśnia prof. Anna Fijałkowska, Zastępca Dyrektora ds. Nauki Instytutu Matki i Dziecka. 

Aby Nutri-Score spełnił swoje zadanie konieczne jest nie tylko znakowanie jak największej liczby produktów, ale także przekazanie wiedzy na jego temat jak najliczniejszej grupie Polaków. W tym celu czołowe instytucje zajmujące się zdrowiem, żywieniem oraz ochroną konsumentów postanowiły rozpocząć Kampanię „Nutri-Score dla świadomych wyborów żywieniowych”. Inicjatorami są: Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, Instytut Matki i Dziecka, Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz  Federacja Konsumentów. W gronie Inicjatorów znalazła się też firma Danone, która od lat prowadzi działania edukacyjne.

Misją naszej firmy jest nieść zdrowie poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Jednym ze     sposobów jej realizacji jest edukowanie konsumentów, tak aby podejmowane przez nich decyzje żywieniowe były świadome i korzystne dla ich zdrowia. Z tego powodu wspieramy Nutri-Score na różne sposoby. Jako pierwszy producent w Polsce wprowadziliśmy to znakowanie na swoje produkty, a teraz zdecydowaliśmy się na aktywne współtworzenie kampanii edukacyjnej, dzięki której Polacy będą mogli poznać i zrozumieć ten coraz powszechniejszy w Europie system – mówi Ewa Gayny, Dyrektor ds. Relacji Zewnętrznych Danone.

Nadrzędnym celem Kampanii jest wspieranie konsumentów w podejmowaniu świadomych decyzji żywieniowych opartych na wiedzy o wartości odżywczej poszczególnych produktów i ich miejscu
w prawidłowej diecie. Będzie ona prowadzona przez grupę Inicjatorów, a także przez dołączających do niej Partnerów, w różnych kanałach komunikacji z użyciem hasła „#prostewybory”. Inicjatorzy
i Partnerzy będą wykorzystywać posiadane przez siebie kanały komunikacji – własne strony internetowe, media społecznościowe, materiały drukowane.

Zaproszenie do kampanii Inicjatorzy kierują do instytucji naukowych, edukacyjnych, a także do producentów i dystrybutorów żywności. Każdy kto chce przyczynić się do promowania świadomych wyborów żywieniowych może zostać Partnerem Kampanii. Już teraz swój akces do Kampanii zgłosiły firmy, którym szczególnie zależy na przekazywaniu rzetelnej informacji o wartości żywieniowej produktów i promowaniu świadomych wyborów żywieniowych - Partnerami zostali: Auchan, Carrefour, Kaufland, Nestlé, Żabka.

System Nutri-Score opracowany został na podstawie wiarygodnych danych naukowych,
co powoduje, że konsumenci mogą mu zaufać. Jednocześnie jest bardzo łatwy w odbiorze, a  jego zrozumienie i interpretacja nie wymagają specjalistycznej wiedzy ani samodzielnych kalkulacji. Podobnie jak Europejska Organizacja Konsumentów uważamy, że jest to najlepszy z obecnie istniejących systemów znakowania żywności na froncie opakowania i jesteśmy przekonani, że im więcej producentów zdecyduje się na jego stosowanie w naszym kraju, tym lepiej dla zdrowia Polaków
– zapewnia Elżbieta Szadzińska, Wiceprezeska Federacji Konsumentów.

Udział w Kampanii zarówno producentów, jak i dystrybutorów żywności znacząco zwiększa szansę na to, że Nutri-Score będzie obecny na coraz większej liczbie opakowań produktów spożywczych. Tymczasem jego powszechność jest kluczowa dla osiągnięcia strategicznego celu, jakim są świadome wybory żywieniowe oraz zapobieganie wzrostowi liczby osób cierpiących na otyłość i inne choroby dietozależne.

Ważną częścią działań komunikacyjnych Kampanii jest strona www.nutriscore.pl, na której już teraz można obejrzeć zapis debaty o systemie Nutri-Score oraz zapoznać się ze szczegółowym opisem systemu. W inicjatywę tę wciąż mogą włączyć się kolejne instytucje i przedsiębiorstwa, Kampania ma bowiem charakter ciągły i otwarty.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom

Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.

Fundusze unijne

Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier

Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.