Nie daj sobie w kaszę dmuchać, czyli uwaga na glifosat w kaszy gryczanej!
Czy pamiętacie Państwo nasz poprzedni raport o glifosacie w kaszach gryczanych? W swoich komentarzach do wyników badań i podziękowaniach daliście nam ogromne wsparcie po tej publikacji – dziękujemy! Robimy kolejny krok. Sprawdzamy, na ile od poprzedniego raportu podniosła się jakość kaszy gryczanej. Czy nadal możemy w niej znaleźć trujący glifosat?
Nie chcemy straszyć, ale obecność glifosatu w żywności to naprawdę poważna sprawa. Dlatego w trosce o zdrowie wszystkich smakoszy kasz, Fundacja Konsumentów we współpracy z Instytutem Spraw Obywatelskich sprawdziła, czy 10 wybranych z półek sklepowych produktów jest wolnych od szkodliwej substancji. Poprzednie testy kasz gryczanych z września 2019 r. wykazały, że w 6 na 10 wybranych produktów znaleźć można było szkodliwy dla człowieka glifosat, w tym 4 produkty przekroczyły dopuszczalny w prawie poziom. W najnowszym badaniu sprawdziliśmy przy okazji, czy producenci kasz wyciągnęli wnioski z naszego poprzedniego badania przygotowanego we współpracy z Programem FoodRentgen (raport dostępny jest na stronie www.testy.konsumenci.org).
Dla konsumentów nie ma lepszego źródła informacji o jakości produktów niż wyniki niezależnych testów prowadzonych przez organizacje konsumenckie.
Konsument w żadnym wypadku nie powinien trafić na produkt, w którym występują przekroczenia dopuszczalnych prawem norm, czyli na produkt potencjalnie zagrażający jego zdrowiu – mówi Paweł Rokicki, prezes Fundacji Konsumentów. Jednocześnie cieszy fakt, iż wśród badanych kasz są produkty czyste. Zależy nam na tym, by konsumenci nie bali się jeść kaszy. W końcu jest to jedna z ulubionych, tradycyjnych polskich potraw, źródło węglowodanów, zawierające też witaminy z grupy B, wapń, magnez oraz wiele innych mikro i makroelementów korzystnych dla naszego organizmu. Czy kasza w naszych sklepach jest wolna od glifosatu, poinformujemy już wkrótce, publikując wyniki najnowszego badania kaszy gryczanej.
Raport Fundacji Konsumentów i Instytutu Spraw Obywatelskich jest ważnym wydarzeniem. Powinniśmy nagłaśniać takie sprawy w społeczeństwie, aby ludzie rozumieli, jak ważne jest to, co kupują, co jedzą i co podają swoim dzieciom. Glifosat pobierany w podwyższonych dawkach przez dłuższy czas ma fatalne skutki zdrowotne dla ludzi, przede wszystkim na wczesnym etapie rozwoju człowieka, ale również w czasie dorosłości. Miejmy nadzieję, że zakaz jego stosowania nastąpi jak najszybciej, ponieważ trzeba chronić zdrowie publiczne – twierdzi prof. dr hab Ewa Rembiałkowska, prezes Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego.
Czy wiesz co jesz? Czy w Twoich codziennych zakupach są rakotwórcze kasze? Czy na pewno wiesz co kupujesz? Odpowiedzi na te pytania konsumenci znajdą w raporcie. Przed spożyciem kolejnej paczki kaszy zapoznaj się z treścią raportu i skonsultuj go ze swoją rodziną – radzi Rafał Górski, prezes Instytutu Spraw Obywatelskich.
Najnowszy raport ujrzy światło dzienne już w najbliższy wtorek, 23.02 br. i będzie dostępny na stronie testy.konsumenci.org
Badania kaszy gryczanej sfinansowane zostały ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030.
Fundacja Konsumentów to organizacja pozarządowa, której zależy na pomocy konsumentom. Konsumenci w relacji do przedsiębiorców posiadają znacznie mniej informacji o sprzedawanym towarze lub usłudze, są też słabszą stroną w przypadku sporu. Cykl pod hasłem „Konsumenci testują”, prezentuje wyniki niezależnych testów produktów i ma ułatwić konsumentom świadomy wybór towarów (raporty są dostępne na www.testy.konsumenci.org). Fundacja udziela bezpłatnej pomocy prawnej w ramach Infolinii Konsumenckiej finansowanej przez UOKiK (ponad 7000 porad miesięcznie) i portalu porady.konsumenci.org, gdzie w kilka minut konsument może samodzielnie znaleźć odpowiedź na nurtujący go problem związany z zakupionym towarem. Szkoli także przedsiębiorców z prawa konsumenckiego (szkolenia.konsumenci.org).
Dowiedz się więcej na: https://konsumenci.org
Instytut Spraw Obywatelskich to organizacja którą tworzą społecznicy działający na rzecz dobra wspólnego. Od 2009 r. w ramach kampanii „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!” walczy o bezpieczną żywność bez GMO, antybiotyków i pestycydów oraz rolnictwo przyjazne ludziom i środowisku. Domaga się skutecznej kontroli żywności przez instytucje państwowe oraz informuje o zagrożeniach ze strony Napędów Genowych CRISPR – nowych technologii modyfikacji genetycznych człowieka, zwierząt i roślin. Promuje patriotyzm gospodarczy – kupowanie lokalnych, polskich produktów. W batalii o prawa konsumentów doprowadził do uchwalenia przez polski parlament ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania GMO („Wolne od GMO”). Od 2018 r. mobilizuje obywateli do działań na rzecz wprowadzenia zakazu stosowania glifosatu (Petycja NIE dla glifosatu!). Co tydzień wydaje Tygodnik Spraw Obywatelskich.
Dowiedz się więcej na: https://instytutsprawobywatelskich.pl
Kontakt dla mediów: Karina Grygielska, agencja Face it!
Tel. + 48 601 369 597; e-mail: k.grygielska@agencjafaceit.pl

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.