Komunikaty PR

Pełnia sezonu zbioru ziół

2022-07-25  |  12:00
Biuro prasowe

W lipcu i sierpniu zbierane są przede wszystkim: rumianek, bratek polny, liść pokrzywy, kwiat lipy, dziurawiec, skrzyp polny i liść jeżyny. Z tych surowców roślinnych powstają pełne aromatu i dobroczynnych właściwości herbatki i mieszanki ziołowe marek Herbapol, Big Active i Zioła Mnicha.

Sezon zbiorów firma „Herbapol-Lublin” S.A. rozpoczęła na przełomie kwietnia i maja. Pierwszymi jego etapami były prace organizacyjne i logistyczne, ustalenie wewnętrznych potrzeb surowcowych, opracowanie szczegółowego harmonogramu skupu, zawarcie nowych umów kontraktacyjnych na uprawy. Same zbiory wystartowały już pod koniec kwietnia, a pierwszym zbieranym ziołem był mniszek lekarski.

Obecnie sezon zbioru ziół jest w szczycie. „Herbapol-Lublin” S.A. współpracuje z ponad tysiącem zbieraczy i plantatorów w całej Polsce. Firma pozyskuje zioła zarówno ze stanu naturalnego (są to rośliny dziko występujące w naturze) oraz z celowych upraw zielarskich. Lipiec i sierpień to czas zbiorów wielu gatunków ziół, wśród których prym wiedzie rumianek pospolity, który pozyskiwany jest właśnie z plantacji. To drogocenna roślina, stosowana jako składnik herbatek i mieszanek ziołowych. Zdecydowana większość upraw tego zioła jest zlokalizowana na terenach Lubelszczyzny Północnej. Tegoroczne zbiory rumianku są już na półmetku. Trwa także zbiór bratka polnego, który, podobnie jak rumianek, w zdecydowanej większości pochodzi z upraw. Znajdują się one przede wszystkim na Podkarpaciu. To także czas zbiorów surowców rosnących w stanie naturalnym: liścia pokrzywy, kwiatu lipy, dziurawca, skrzypu polnego, liścia jeżyny. Zarówno dziurawiec, jak i pokrzywa, są pozyskiwane również z upraw polowych.

Rumianek, obok mięty, melisy i pokrzywy, należy do surowców strategicznych firmy Herbapol. Inne – jak kwiat lipy, dziurawiec czy skrzyp polny, są skupowane w mniejszych ilościach, niemniej jednak są to surowce równie istotne, niezbędne w produkcji herbatek i mieszanek ziołowych w lubelskim Herbapolu.

Jak podkreśla Antoni Skrabucha, Kierownik Zakupu Ziół i Owoców w „Herbapol-Lublin” S.A., firma priorytetowo traktuje jakość pozyskiwanych surowców, dbając o nią na każdym etapie produkcji. – Zarówno nasi plantatorzy, jak i zbieracze, to osoby o ogromnej wiedzy i wieloletnim doświadczeniu – mówi Antoni Skrabucha. – Nasi eksperci organizują dla nich także regularne, dodatkowe szkolenia, aby tę wiedzę nieustannie rozszerzać. Zioła zbieramy w momencie ich pełnej dojrzałości. Następnie trafiają one do dalszej obróbki. Dzięki naturalnym metodom suszenia, w odpowiedniej temperaturze, ich ciała czynne pozostają zachowane. Warto podkreślić, że zioła badamy przed zakupem, jak również przed oddaniem do finalnej produkcji, zgodnie z obowiązującymi normami i dodatkowymi standardami Herbapolu. Dzięki temu nasze herbatki i mieszanki wyróżnia tak wysoka jakość, a my możemy spełniać oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.

Firma Herbapol już niedługo rozpocznie skup owoców i surowców uprawowych, w tym mięty, melisy, pokrzywy, aronii, maliny czy czarnego bzu. Jesienią pozyskiwane będą ponownie liście mięty czy melisy, a także rośliny korzeniowe. Koniec sezonu zbiorów jest planowany na połowę listopada.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Motoryzacja

Pożary pojazdów elektrycznych są rzadsze niż spalinowych. W powszechnym przekonaniu jest odwrotnie, bo brakuje edukacji

Trzydzieści pożarów aut elektrycznych i niemal 9,5 tys. pożarów aut spalinowych – to statystyki za ubiegły rok. Jak podkreślają eksperci, statystycznie pojazdy elektryczne płoną rzadziej niż spalinowe. W przeliczeniu na tysiąc zarejestrowanych pojazdów wskaźnik pożarów w przypadku elektryków wynosi 0,372, a w przypadku aut spalinowych 0,424. Specjaliści są zgodni co do tego, że w powszechnym obiegu brakuje rzetelnej wiedzy na temat samochodów elektrycznych i ich bezpieczeństwa pożarowego.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.