Komunikaty PR

Pełnia sezonu zbioru ziół

2022-07-25  |  12:00
Biuro prasowe

W lipcu i sierpniu zbierane są przede wszystkim: rumianek, bratek polny, liść pokrzywy, kwiat lipy, dziurawiec, skrzyp polny i liść jeżyny. Z tych surowców roślinnych powstają pełne aromatu i dobroczynnych właściwości herbatki i mieszanki ziołowe marek Herbapol, Big Active i Zioła Mnicha.

Sezon zbiorów firma „Herbapol-Lublin” S.A. rozpoczęła na przełomie kwietnia i maja. Pierwszymi jego etapami były prace organizacyjne i logistyczne, ustalenie wewnętrznych potrzeb surowcowych, opracowanie szczegółowego harmonogramu skupu, zawarcie nowych umów kontraktacyjnych na uprawy. Same zbiory wystartowały już pod koniec kwietnia, a pierwszym zbieranym ziołem był mniszek lekarski.

Obecnie sezon zbioru ziół jest w szczycie. „Herbapol-Lublin” S.A. współpracuje z ponad tysiącem zbieraczy i plantatorów w całej Polsce. Firma pozyskuje zioła zarówno ze stanu naturalnego (są to rośliny dziko występujące w naturze) oraz z celowych upraw zielarskich. Lipiec i sierpień to czas zbiorów wielu gatunków ziół, wśród których prym wiedzie rumianek pospolity, który pozyskiwany jest właśnie z plantacji. To drogocenna roślina, stosowana jako składnik herbatek i mieszanek ziołowych. Zdecydowana większość upraw tego zioła jest zlokalizowana na terenach Lubelszczyzny Północnej. Tegoroczne zbiory rumianku są już na półmetku. Trwa także zbiór bratka polnego, który, podobnie jak rumianek, w zdecydowanej większości pochodzi z upraw. Znajdują się one przede wszystkim na Podkarpaciu. To także czas zbiorów surowców rosnących w stanie naturalnym: liścia pokrzywy, kwiatu lipy, dziurawca, skrzypu polnego, liścia jeżyny. Zarówno dziurawiec, jak i pokrzywa, są pozyskiwane również z upraw polowych.

Rumianek, obok mięty, melisy i pokrzywy, należy do surowców strategicznych firmy Herbapol. Inne – jak kwiat lipy, dziurawiec czy skrzyp polny, są skupowane w mniejszych ilościach, niemniej jednak są to surowce równie istotne, niezbędne w produkcji herbatek i mieszanek ziołowych w lubelskim Herbapolu.

Jak podkreśla Antoni Skrabucha, Kierownik Zakupu Ziół i Owoców w „Herbapol-Lublin” S.A., firma priorytetowo traktuje jakość pozyskiwanych surowców, dbając o nią na każdym etapie produkcji. – Zarówno nasi plantatorzy, jak i zbieracze, to osoby o ogromnej wiedzy i wieloletnim doświadczeniu – mówi Antoni Skrabucha. – Nasi eksperci organizują dla nich także regularne, dodatkowe szkolenia, aby tę wiedzę nieustannie rozszerzać. Zioła zbieramy w momencie ich pełnej dojrzałości. Następnie trafiają one do dalszej obróbki. Dzięki naturalnym metodom suszenia, w odpowiedniej temperaturze, ich ciała czynne pozostają zachowane. Warto podkreślić, że zioła badamy przed zakupem, jak również przed oddaniem do finalnej produkcji, zgodnie z obowiązującymi normami i dodatkowymi standardami Herbapolu. Dzięki temu nasze herbatki i mieszanki wyróżnia tak wysoka jakość, a my możemy spełniać oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.

Firma Herbapol już niedługo rozpocznie skup owoców i surowców uprawowych, w tym mięty, melisy, pokrzywy, aronii, maliny czy czarnego bzu. Jesienią pozyskiwane będą ponownie liście mięty czy melisy, a także rośliny korzeniowe. Koniec sezonu zbiorów jest planowany na połowę listopada.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Infrastruktura

Senat zajmie się ustawą o jawności cen lokali na sprzedaż. W praktyce ustawa obejmie tylko 12 proc. rynku

Ustawa o jawności cen miała na celu ułatwić klientowi szybkie sprawdzenie aktualnych cen mieszkań i lepsze zrozumienie oferty dewelopera. Przedstawiciele branży mówią wprost: idea ustawy jest słuszna, jednak kształt, jaki przybrała w praktyce, podobnie jak tryb jej uchwalenia, budzi już niepokój. Błyskawiczny tryb procedowania sprawił, że powstała ustawa, która obejmie 12,4 proc. rynku. Zdaniem Polskiego Związku Firm Deweloperskich ostatnią deską ratunku, by poprawić ten akt, jest Senat, który zajmie się nim już podczas wtorkowego posiedzenia komisji infrastruktury.

Handel

Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.