Komunikaty PR

PINTA wybrała amerykańskie chmiele

2022-11-04  |  11:30

Ekipa rzemieślniczego Browaru PINTA, jako pierwsza z Polski, wzięła udział w Hop Selection Yakima Chief Hops, dorocznej selekcji amerykańskich chmieli z ostatnich zbiorów w Dolinie Yakima. Dzięki temu już wiadomo, jakimi amerykańskimi chmielami i z których plantacji PINTA będzie chmielić większość swoich piw w 2023 roku.

W Dolinie Yakima leżącej na wschodzie stanu Waszyngton, uprawia się niemal dwie trzecie amerykańskiego chmielu, powszechnie wykorzystywanego przez browary rzemieślnicze z całego świata. Podczas selekcji swoje wersje różnych odmian chmielu zaprezentowało ponad 40 tamtejszych farm. Wybór polegał na wąchaniu kilkunastu próbek chmielowych szyszek, otwartych i roztartych w dłoniach piwowarów z PINTY.

PINTA wybrała najlepsze wersje spośród 6 odmian chmielu najczęściej używanego w warzelni w Wieprzu: Amarillo, Cascade, Citra, Mosaic, Sabro i Simcoe. – Przekonaliśmy się własnymi zmysłami, jak duże różnice w aromatach mogą mieć te same odmiany chmielu, ale uprawiane na różnych plantacjach w Dolinie Yakima – mówi Ziemowit Fałat, współzałożyciel i współwłaściciel Browaru PINTA oraz twórca receptury Ataku Chmielu, amerykańskiego IPA, które rozpoczęło piwną rewolucję i jest obecnie najpopularniejszym piwem rzemieślniczym w Polsce. 

– Dzięki selekcji do Wieprza trafią konkretne partie chmielu dokładnie z tej plantacji i z tego dnia zbiorów, które najbardziej przypadły nam do gustu. To przełoży się na lepszą powtarzalność naszych podstawowych piw, ponieważ przez cały przyszły rok będziemy dodawać do nich chmiele o tych samych parametrach. Co więcej z wybranych chmieli stworzymy w przyszłym roku nową serię piw w stylu IPA – dodaje.

Amerykańskie chmiele wybrane przez piwowarów PINTY stanowią około 70 proc. ich rocznego zapotrzebowania na chmiel. Począwszy od stycznia 2023 roku, w dostawach organizowanych co 1-2 miesiące do browaru w Wieprzu dotrze w sumie około 15 ton chmielu z Doliny Yakima.

Odmiany Amarillo, Cascade, Citra, Mosaic, Sabro i Simcoe znajdują się w większości najpopularniejszych piw PINTY: Atak Chmielu, Modern Drinking, A ja pale ale, Hazy Morning, Oto Mata IPA czy IIPPAA. Jednak wybrane chmiele będą też używane w 2023 roku do warzenia nowości z PINTY, w tym serii single hopów, czyli piw powstałych z wykorzystaniem tylko jednej odmiany chmielu z ostatnich zbiorów w Dolinie Yakima.

Do udziału w tegorocznej selekcji plantatorzy z Yakimy zaprosili zaledwie 20 browarów z Europy. W zeszłym roku wzięło w niej udział ponad 300 browarów i dystrybutorów chmielu z całego świata. – Polska jest w Europie Środkowo-Wschodniej najważniejszym rynkiem dla amerykańskich plantatorów chmielu, dlatego zależy im na opiniach również naszych piwowarów – uważa Ziemowit Fałat.

Oprócz chmieli amerykańskich Browar PINTA używa też chmieli polskich, australijskich, nowozelandzkich, niemieckich, słoweńskich i innych. W 2021 r. piwowarzy z PINTY zastosowali w sumie 61 odmian chmielu. Według raportu bloga Piwna Zwrotnica w zeszłym roku do uwarzenia ponad 2 tys. premierowych piw wszystkie polskie browary użyły 141 odmian chmielu. Ponad dwie trzecie z nich pochodziło z USA.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Przemysł

Konkurencyjność przemysłu priorytetem dla Europy. Konieczne jest zwiększenie poziomu inwestycji firm w innowacje

Dobrze prosperująca i konkurencyjna Europa – to jedno z haseł przewodnich obecnego tzw. tria prezydencji w Radzie UE, czyli Polski, Danii i Cypru. To oznacza, że przez kolejne 1,5 roku wysiłki państw członkowskich i instytucji unijnych będą się koncentrować oprócz szeroko rozumianego bezpieczeństwa m.in. na wzmacnianiu konkurencyjności europejskiego przemysłu. W tym kontekście na znaczeniu zyskują inwestycje firm w cyfryzację i automatyzację.

Bankowość

Ponad 1,2 tys. projektów związanych z zieloną transformacją miast. BGK podpisał już umowy na 6,4 mld zł

Już ponad 1,2 tys. wniosków wpłynęło do BGK na pożyczkę wspierającą zieloną transformację miast. Ich łączna wartość przekracza 6,4 mld zł. W ramach całego programu polskie samorządy i spółki komunalne mogą zyskać 40 mld zł w ramach preferencyjnych pożyczek. W marcu BGK podpisało osiem umów na zielone transformacje z czterema samorządami. W Szczytnie środki umożliwią rekultywację ścisłego centrum miasta z uwzględnieniem zabytkowej wieży ciśnień.

Edukacja

Jerzy Owsiak: Polskie firmy potrzebują, aby państwo im nie przeszkadzało w prowadzeniu biznesu. Ważne jest też zaufanie i ograniczenie biurokracji

– To jest najbardziej dzielny kraj na świecie – mówi o polskim podejściu do przedsiębiorczości Jerzy Owsiak, założyciel i prezes Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Przy okazji gali wręczenia statuetek Lidera Polskiego Biznesu nawiązał do lat 90., które pokazały siłę pomysłowości i kreatywności polskich przedsiębiorców. Jerzy Owsiak został jednym z tegorocznych laureatów Nagrody Specjalnej Business Centre Club.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.