Roślinna przyszłość sektora spożywczego

Barbara Rożyńska
ProVeg
ul. Dygata 2/3
01-748 Warszawa
barbara.rozynska|proveg.com| |barbara.rozynska|proveg.com
668448566
https://proveg.com/pl/
Rewolucyjne technologie roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych i rynek zrównoważonych rozwiązań żywnościowych rozwijają się w niesamowitym tempie. Szacuje się, że do 2029 roku światowy rynek roślinnych alternatyw mięsa może osiągnąć wartości 140 mld USD, zdobywając 10% światowego przemysłu mięsnego. Już 7 września, w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, kluczowi interesariusze będą dyskutować o roślinnej przyszłości sektora spożywczego.
New Food Forum to unikatowe wydarzenie biznesowe, organizowane przez ProVeg, które ma na celu inspirować dalszy rozwój innowacyjnych technologii spożywczych poprzez zgromadzenie kluczowych interesariuszy. Łączy sieci handlowe, producentów żywności i startupy, aby zwiększać ilość, dostępność i jakość produktów roślinnych. New Food Forum jest polską edycją międzynarodowego wydarzenia New Food Conference, które jest pierwszą i największą w Europie konferencją poświęconą alternatywnym źródłom białka.
Żywność roślinna to więcej niż chwilowy trend. W przyszłości alternatywne białka będą odgrywać znaczącą rolę w naszym odżywianiu, zwłaszcza że musimy walczyć ze zmianami klimatycznymi. Aby dalej promować żywność pochodzenia roślinnego, wszyscy – naukowcy, firmy spożywcze, rolnicy, rząd – musimy współpracować. A do tego celu właśnie konferencja New Food Forum oferuje świetną platformę spotkań i wymiany. - mówi Patricia Homa, prezeska ProVeg Polska
New Food Forum rzuca światło na innowacje, które mogą wstrząsnąć i zmienić zarówno rynek alternatywnych białek, jak i całą branżę spożywczą. Te innowacyjne rozwiązania mogą znacznie pomóc w sprostaniu pilnym wyzwaniom globalnych systemów żywnościowych pod względem niszczenia środowiska, zmiany klimatu, antybiotykoodporności i zdrowia. Białka roślinne są przyszłością, więc niezwykle ważne jest, abyśmy przybliżyli wiedzę o nich szerszej publiczności i uważnie się im przyjrzeli - dodaje Marcin Tischner, Corporate Engagement Specialist z ProVeg Polska
W tegorocznej edycji wydarzenia może wziąć udział nawet 200 przedstawicieli branży! Wydarzenie kierowane jest do kadry zarządzającej producentów i dystrybutorów żywności, świata nauki, mediów oraz organizacji branżowych. Przedstawione zostaną nowe trendy i innowacyjne rozwiązania technologiczne, a swoje prezentacje wygłoszą przedstawiciele wiodących firm i instytucji m.in.: Jeronimo Martins, Danone, Centrum Prawa Żywnościowego czy Ambasada Holandii.
Merytorycznym prezentacjom i networkingowi towarzyszyć będzie degustacja interesujących, roślinnych nowości.
Aby ubiegać się o WEJŚCIÓWKĘ PRASOWĄ wyślij e-mail na adres barbara.rozynska@proveg.com.
Jesteśmy dostępni na WYWIADY krótkim czasie.
Aby KUPIĆ BILETY, wejdź na https://app.evenea.pl/event/new-food-forum-2021/
W celu uzyskania dodatkowych informacji lub umówienia wywiadu, prosimy kontaktować się z:
Barbara Rożyńska
Communications Manager ProVeg Polska
+48 668 448 566

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Kraje dotknięte powodzią z 2024 roku z dodatkowym wsparciem finansowym. Europosłowie wzywają do budowy w UE lepszego systemu reagowania na kryzysy
W lipcu Parlament Europejski przyjął wniosek o uruchomienie 280,7 mln euro z Funduszu Solidarności UE na wsparcie sześciu krajów dotkniętych niszczycielskimi powodziami w 2024 roku. Polska otrzyma z tego 76 mln euro, a środki mają zostać przeznaczone na naprawę infrastruktury czy miejsc dziedzictwa kulturowego. Nastroje polskich europosłów związane z funduszem są podzielone m.in. w kwestii tempa unijnej interwencji oraz związanej z nią biurokracji. Ich zdaniem w UE potrzebny jest lepszy system reagowania na sytuacje kryzysowe.
Handel
Nestlé w Polsce podsumowuje wpływ na krajową gospodarkę. Firma wygenerowała 0,6 proc. polskiego PKB [DEPESZA]

Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys. miejsc pracy i wygenerowała 20,1 mld zł wartości dodanej dla krajowej gospodarki. Firma przyczyniła się do zasilenia budżetu państwa kwotą 1,7 mld zł – wynika z „Raportu Wpływu Nestlé” w Polsce przygotowanego przez PwC na podstawie danych za 2023 rok.
Polityka
M. Kobosko: Surowce dziś rządzą światem i zdecydują o tym, kto wygra w XXI wieku. Zasoby Grenlandii w centrum zainteresowania

Duńska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej rozpoczęła się 1 lipca pod hasłem „Silna Europa w zmieniającym się świecie”. Według zapowiedzi ma się ona skupiać m.in. na bezpieczeństwie militarnym i zielonej transformacji. Dla obu tych aspektów istotna jest kwestia niezależności w dostępie do surowców krytycznych. W tym kontekście coraz więcej mówi się o Grenlandii, autonomicznym terytorium zależnym Danii, bogatym w surowce naturalne i pierwiastki ziem rzadkich. Z tego właśnie powodu wyspa znalazła się w polu zainteresowania Donalda Trumpa.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.