Sokołów Pomaga – po raz kolejny!
Już na początku epidemii, Sokołów rozpoczął realizację zakrojonych na szeroką skalę działań pomocowych. – Społeczna odpowiedzialność to jeden z filarów naszej strategii – mówi Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – W obliczu pandemii, niezwłocznie podjęliśmy zatem decyzję o udzieleniu wielopoziomowego wsparcia osobom potrzebującym. W pierwszym etapie akcji, Sokołów przekazał ponad 20 ton produktów żywnościowych na rzecz osób potrzebujących oraz powstańców warszawskich, a także 300 000 zł na zakup środków ochronnych dla personelu medycznego. W realizacji tych działań, firma współpracowała z Caritas Polska, Federacją Polskich Banków Żywności, Fundacją Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego oraz Fundacją TVN.
Teraz, w wyjątkowym okresie przedświątecznym, Sokołów ponownie wspiera potrzebujących. – Po raz kolejny w tym roku, sokołowskie wyroby trafiły do kilkuset powstańców warszawskich – podopiecznych Fundacji Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego oraz Domu wsparcia dla Powstańców Warszawskich – mówi Bogusław Miszczuk. – Dzięki tym paczkom, na świątecznych stołach powstańców nie zabraknie wysokiej jakości wędlin i dań.
Jak podkreśla Zbigniew Galperyn ps. Antek, Prezes Związku Powstańców Warszawskich, takie działania są bardzo doceniane przez powstańców – To dla nas wiele znaczy, że tyle osób wciąż o nas pamięta. Dziękuję dziesiątkom wolontariuszy i przedsiębiorstwom, które tak hojnie nas wspierają – mówi Zbigniew Galperyn. Wielowymiarowość takiej pomocy zaznacza też Rafał Szczepański, Prezes Zarządu Fundacji Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego. - „Pamiętamy, pomagamy” to hasło naszych akcji, które oddaje w pełni ich znaczenie. Paczki z żywnością w ważnych chwilach to piękna symbolika. Przekazujemy podarunki, razem przeżywamy świąteczny czas, rozmawiamy i pokazujemy, że zależy nam na osobach, które walczyły o wolność Polski – mówi Rafał Szczepański.
Sokołów wsparł również podopiecznych Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko”. Tradycyjnie, w okresie świąt Bożego Narodzenia, Fundacja przygotowuje paczki świąteczne dla najuboższych rodzin, w których są osoby niepełnosprawne. W tym roku, w paczkach, które trafią do ok. 100 rodzin, znalazły się również sokołowskie wyroby.
W czasie pandemii, w szczególnie trudnej sytuacji znalazła się także branża gastronomiczna. W związku z tym, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich przeprowadziło akcję wsparcia żywnościowego potrzebujących kucharzy, zrzeszonych w tej organizacji, a Sokołów włączył się w te działania, przekazując produkty do przygotowywanych paczek.
- Cieszę się, że nasza pomoc sprawnie trafiła do potrzebujących – mówi Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – Sokołowskie produkty trafiły do ponad tysiąca świątecznych paczek. Jestem przekonany, że w tym wyjątkowym czasie będzie to realne wsparcie dla wszystkich obdarowanych.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.