Komunikaty PR

Sokołów S.A. wdraża kolejne proekologiczne rozwiązania

2022-09-05  |  16:55
Biuro prasowe

Sokołów konsekwentnie podejmuje konkretne działania, których celem jest zrównoważona produkcja żywności. – Przedsięwzięcia z zakresu społecznej odpowiedzialności stanowią stały element tożsamości naszej firmy – podkreśla Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – Są one również fundamentem aktualnej strategii „Feeding The Future” Grupy Danish Crown, do której należy Sokołów. W jej ramach podejmujemy określone zobowiązania na rzecz ochrony środowiska i zwalczania zmian klimatycznych. Do 2030 roku Grupa Danish Crown chce ograniczyć emisję CO2 o 50%, a do 2050 roku uzyskać neutralność klimatyczną.

Sokołów systematycznie zwiększa poziom inwestycji, które są ukierunkowane przede wszystkim na zwiększenie mocy produkcyjnych przy jednoczesnym ograniczeniu wpływu na środowisko i zmniejszaniu zużycia surowców naturalnych. Implementacja nowoczesnych rozwiązań w zakładach Grupy Sokołów pozwoli na ograniczenie rocznego zużycia gazu o kolejne 163 360 m3, natomiast energii elektrycznej o 1 226 MWh. Najnowsze zrealizowane inwestycje obejmują m.in. modernizację zakładowej sieci pary technologicznej oraz instalacji c.o. w zakładzie w Osiu, które przyniosą roczne oszczędności w zużyciu gazu na poziome niemal 18 000 m3. W zakładzie w Jarosławiu wdrożone zostały rozwiązania służące poprawie efektywności energetycznej, których efektem będzie zmniejszone zużycie energii (łącznie o ponad 1 100 MWh). Modernizacja zakładowej sieci pary technologicznej w Oddziale w Dębicy pozwoli ograniczyć zużycie gazu o niemal 60 000 m3 rocznie. Zakład w Kole zmodernizował i przebudował sieci cieplne, zmniejszając zużycie energii o ponad 700 MWh, a roczne zużycie gazu – o niemal 66 000 m3. W Oddziale w Tarnowie wprowadzono nowoczesne rozwiązania służące odzyskiwaniu energii w procesach przemysłowych, przynoszące wymierne oszczędności energii (225 MWh) oraz gazu (ponad 20 000 m3 rocznie). Firma Sokołów prowadzi też stały monitoring analiz zużycia czynników energetycznych na jednostkę produkcji. Działania te są realizowane w oparciu o audyty efektywności energetycznej, wykonywane przez wyspecjalizowane firmy zewnętrzne.

Sokołów realizuje ponadto wiele innych przedsięwzięć, ukierunkowanych na zrównoważoną produkcję żywności. To m.in. inwestycje w odnawialne źródła energii (instalacja paneli fotowoltaicznych), jak i  bardziej ekologiczne rozwiązania w kategorii opakowań. W dostawach do sieci sklepów własnych stosowane są wyłącznie zwrotne opakowania zbiorcze, z których jedno zastępuje ok. 200 kartonów w swoim cyklu żywotności. Rozwiązanie to jest także sukcesywnie wprowadzane w dostawach do własnych centrów dystrybucji. Dzięki takim zmianom firma planuje zmniejszenie zużycia opakowań kartonowych aż o 600 000 sztuk w skali roku. Sokołów również ogranicza wykorzystanie folii, gdyż dostawy świeżego mięsa do znaczącej części sklepów własnych są realizowane bez opakowań foliowych. Te działania będą także rozszerzane na dostawy wybranych produktów przetworzonych i pozwolą zmniejszyć zużycie folii o ok. 4 300 kg.

Ponadto, Sokołów aktywnie przeciwdziała marnowaniu żywności, poprzez współpracę z aplikacją Too Good To Go oraz akcje edukacyjne. – Nasze produkty tworzymy w oparciu o filary, jakimi są poszanowanie dla natury oraz dbałość o naszych konsumentów – podkreśla Bogusław Miszczuk. – Jako jeden z liderów rynkowych czujemy się odpowiedzialni nie tylko za nasze wyroby, ale i za środowisko, w którym działamy. Z całą pewnością nadal realizować będziemy szeroko zakrojone inwestycje, które pozwolą nam efektywnie połączyć zwiększanie mocy produkcyjnej z troską o nasze otoczenie.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom

Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.

Fundusze unijne

Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier

Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.