Komunikaty PR

Szczyt sezonu na portery

2023-01-20  |  10:00

Specjalnie na trzecią sobotę stycznia, kiedy po raz 8. obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego (Baltic Porter Day), polskie browary uwarzyły kilkadziesiąt premierowych porterów. Tego dnia polscy piwosze znajdą w sklepach i pubach największy wybór porterów tworzonych według klasycznych receptur, wzbogaconych ciekawymi dodatkami lub leżakowanych w drewnianych beczkach po innych alkoholach.

Na oficjalnej stronie tegorocznego Baltic Porter Day znajduje się lista około 30 porterowych premier. Browar PINTA, który jako pierwszy w Polsce uwarzył w 2013 roku Imperialny Porter Bałtycki, tym razem przygotował klasycznego Portera Bałtyckiego wspólnie z kucharzem Karolem Okrasą. Porter został przez niego „złamany” dodatkiem suszonej śliwki, skórki pomarańczy i goździków. Jest to pierwsze z serii czterech piw, które w tym roku wspólnie uwarzą PINTA i Okrasa.

Na liście premier PINTY z okazji Święta Porteru Bałtyckiego jest jeszcze „You’re A Long Way From Home Baltic Porter”, uwarzony kooperacyjnie z angielskim browarem Deya Brewing wyłącznie na brytyjskim słodzie i chmielu. Niedługo po 21 stycznia, pod długiej podróży z Oceanu Indyjskiego dotrze do Polski „Indian Baltic Porter”, uwarzony z dodatkiem polskich chmieli przez PINTĘ i Brasserie Dalons na wyspie Reunion.

Aż trzy premierowe portery na trzecią sobotę stycznia zaproponował Browar Piwoteka. Są to dwa klasyczne Portery Bałtyckie z dodatkiem herbaty Earl Grey i wędzonej herbaty Lapsang Souchong oraz Imperialny Porter Bałtycki, podkręcony sokiem tłoczonym z ostrężyny (jeżyny). Dla odmiany Browar Olimp kawałek morza przeniósł do piwa, warząc wędzonego Imperialnego Portera Bałtyckiego z wodorostami.  

Portery leżakowane w drewnianych beczkach po innych alkoholach przygotowały browary: Golem, Lubrow, Odra Barrels, Podgórz i Warmia. W sumie około 20 browarów z Polski zapowiedziało, że uczci w tym roku Święto Portera Bałtyckiego wyjątkowymi piwami.

Polskie browary okazują swoje zamiłowanie do porterów nie tylko od święta. Wiele z nich na co dzień warzy naprawdę znakomite, cenione za granicą Portery Bałtyckie i Imperialne Portery Bałtyckie. Według międzynarodowej platformy Ratebeer wśród 50 najwyżej ocenianych piw z Polski jest 12 porterów. Rankingi innej prestiżowej platformy Untapped jednoznacznie pokazują, że najlepsze portery na świecie powstają w USA, Kanadzie, Polsce i Estonii. 

W grudniu najlepszym piwem rzemieślniczym w Polsce Kraft Roku 2022 został wybrany „Porter 180”, uwarzony w Kultowym Browarze Staropolskim. Wcześniej Kraftem Roku 2021 był „9th. Anniversary Barrel Aged”, porter uwarzony w Browarze Widawa.

Według dorocznych podsumowań bloga Piwna Zwrotnica w Polsce co roku powstaje od 60 do ponad 140 premierowych porterów. W 2021 roku było ich 80, co dawało porterom 8. miejsce wśród najpopularniejszych stylów piwnych w Polsce. Pod względem liczby premier były one niemal tak samo popularne jak piwa pszeniczne.

Portery należą też w Polsce do niewielkiego grona najlepiej rozpoznawalnych piwnych stylów. Według badania ABR Sesta „Preferencje piwne Polaków 2022” porter jest ulubionym rodzajem piwa 5% wszystkich piwoszy. Biorąc pod uwagę, że – według tego samego badania – piwo pija 82% pełnoletnich Polaków, to po ciemne i mocne piwa w stylu Porter Bałtycki lub Imperialny Porter Bałtycki powinno w naszym kraju z chęcią sięgać ponad 1,2 mln osób. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Opolska fabryka Nutricia z tytułem Lidera Transformacji Energetycznej 2024 Biuro prasowe
2024-03-28 | 12:00

Opolska fabryka Nutricia z tytułem Lidera Transformacji Energetycznej 2024

  Spółka Nutricia Zakłady Produkcyjne, będąca częścią grupy spółek DANONE, otrzymała tytuł Lidera Transformacji Energetycznej 2024. W konkursie o tej samej nazwie
Przemysł spożywczy Białka alternatywne pozwolą zwiększyć udział gruntów na uprawy ekologiczne
2024-03-28 | 11:30

Białka alternatywne pozwolą zwiększyć udział gruntów na uprawy ekologiczne

Wspieranie rolników w rozszerzaniu alternatywnej produkcji białka mogłoby pomóc Polsce osiągnąć samowystarczalność żywnościową i zmniejszyć swój ślad węglowy,
Przemysł spożywczy Chocoflation – czekoladowa inflacja przed Wielkanocą?
2024-03-25 | 11:30

Chocoflation – czekoladowa inflacja przed Wielkanocą?

W skrócie  • Czy „czeko-flacja” to tylko kolejny pretekst do podnoszenia cen czekoladowych jajek, króliczków i kurczaczków przed Wielkanocą?

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Kongres MOVE

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Infrastruktura

Sektor ochrony zdrowia odpowiada za większe emisje CO2 niż lotnictwo. Zielone zmiany wymagają drastycznego przyspieszenia

Sektor ochrony zdrowia ponosi znaczące konsekwencje wynikające z rosnącej liczby ekstremalnych zjawisk klimatycznych, ale też poważnego zanieczyszczenia powietrza, a koszty z tym związane będą rosły. Z drugiej strony sam sektor też się przyczynia do zmian klimatycznych – odpowiada za 4 proc. emisji CO2, czym wyprzedza takie branże jak żegluga czy lotnictwo. O potrzebie przyspieszenia zielonych zmian w ochronie zdrowia coraz więcej się mówi, ale to wymaga konkretnych działań. Temu ma służyć powołana właśnie do życia Zielona Koalicja dla Zdrowia, w której uczestniczy prawie 30 podmiotów i której patronuje m.in. Narodowy Fundusz Zdrowia.

Ochrona środowiska

Nowa kadencja samorządów pod znakiem działań energetycznych i klimatycznych. 15 mld euro z UE może przyspieszyć zmiany w tym zakresie

Do wyborów samorządowych pozostał nieco ponad tydzień. Jak pokazuje nowy raport Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju, na samorządowców nadchodzącej kadencji będzie czekać wiele wyzwań związanych z energetyką i polityką klimatyczną, które wynikają zarówno z regulacji UE, jak i oczekiwań społecznych. Jednak w praktyce możliwości aktywnego działania samorządów w tym obszarze są tak szerokie, jak umożliwiają im to regulacje prawne. – Tutaj pewnych rozwiązań po prostu nie ma albo są w dość dokuczliwy sposób szczegółowe i stwarzają samorządom duże trudności. Dlatego potrzebna jest interwencja rządu, żeby umożliwić samorządom aktywne działania – ocenia dr Wojciech Szymalski, prezes Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju.

Prawo

Postęp technologiczny rewolucjonizuje pracę specjalistów ds. finansów. Stają się strategicznymi doradcami biznesu

Częste zmiany regulacyjne i postęp technologiczny wymuszają na specjalistach ds. finansów ciągłe nabywanie nowych kompetencji, doszkalanie i uaktualnianie swojej wiedzy. Ci, którzy potrafią się dostosować do szybkich zmian i wesprzeć swoimi umiejętnościami rozwój biznesu, mogą jednak liczyć na większe możliwości rozwoju kariery. – Finanse operują w świecie, który coraz szybciej się zmienia. To powoduje, że w przyszłości ludzie z obszaru finansów będą musieli poświęcać dużo więcej energii na to, żeby dotrzymać tempa – mówi Kuba Neneman, head of finance.ai, commercial data science manager w Shellu.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.