Komunikaty PR

Szczyt sezonu na portery

2023-01-20  |  10:00

Specjalnie na trzecią sobotę stycznia, kiedy po raz 8. obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego (Baltic Porter Day), polskie browary uwarzyły kilkadziesiąt premierowych porterów. Tego dnia polscy piwosze znajdą w sklepach i pubach największy wybór porterów tworzonych według klasycznych receptur, wzbogaconych ciekawymi dodatkami lub leżakowanych w drewnianych beczkach po innych alkoholach.

Na oficjalnej stronie tegorocznego Baltic Porter Day znajduje się lista około 30 porterowych premier. Browar PINTA, który jako pierwszy w Polsce uwarzył w 2013 roku Imperialny Porter Bałtycki, tym razem przygotował klasycznego Portera Bałtyckiego wspólnie z kucharzem Karolem Okrasą. Porter został przez niego „złamany” dodatkiem suszonej śliwki, skórki pomarańczy i goździków. Jest to pierwsze z serii czterech piw, które w tym roku wspólnie uwarzą PINTA i Okrasa.

Na liście premier PINTY z okazji Święta Porteru Bałtyckiego jest jeszcze „You’re A Long Way From Home Baltic Porter”, uwarzony kooperacyjnie z angielskim browarem Deya Brewing wyłącznie na brytyjskim słodzie i chmielu. Niedługo po 21 stycznia, pod długiej podróży z Oceanu Indyjskiego dotrze do Polski „Indian Baltic Porter”, uwarzony z dodatkiem polskich chmieli przez PINTĘ i Brasserie Dalons na wyspie Reunion.

Aż trzy premierowe portery na trzecią sobotę stycznia zaproponował Browar Piwoteka. Są to dwa klasyczne Portery Bałtyckie z dodatkiem herbaty Earl Grey i wędzonej herbaty Lapsang Souchong oraz Imperialny Porter Bałtycki, podkręcony sokiem tłoczonym z ostrężyny (jeżyny). Dla odmiany Browar Olimp kawałek morza przeniósł do piwa, warząc wędzonego Imperialnego Portera Bałtyckiego z wodorostami.  

Portery leżakowane w drewnianych beczkach po innych alkoholach przygotowały browary: Golem, Lubrow, Odra Barrels, Podgórz i Warmia. W sumie około 20 browarów z Polski zapowiedziało, że uczci w tym roku Święto Portera Bałtyckiego wyjątkowymi piwami.

Polskie browary okazują swoje zamiłowanie do porterów nie tylko od święta. Wiele z nich na co dzień warzy naprawdę znakomite, cenione za granicą Portery Bałtyckie i Imperialne Portery Bałtyckie. Według międzynarodowej platformy Ratebeer wśród 50 najwyżej ocenianych piw z Polski jest 12 porterów. Rankingi innej prestiżowej platformy Untapped jednoznacznie pokazują, że najlepsze portery na świecie powstają w USA, Kanadzie, Polsce i Estonii. 

W grudniu najlepszym piwem rzemieślniczym w Polsce Kraft Roku 2022 został wybrany „Porter 180”, uwarzony w Kultowym Browarze Staropolskim. Wcześniej Kraftem Roku 2021 był „9th. Anniversary Barrel Aged”, porter uwarzony w Browarze Widawa.

Według dorocznych podsumowań bloga Piwna Zwrotnica w Polsce co roku powstaje od 60 do ponad 140 premierowych porterów. W 2021 roku było ich 80, co dawało porterom 8. miejsce wśród najpopularniejszych stylów piwnych w Polsce. Pod względem liczby premier były one niemal tak samo popularne jak piwa pszeniczne.

Portery należą też w Polsce do niewielkiego grona najlepiej rozpoznawalnych piwnych stylów. Według badania ABR Sesta „Preferencje piwne Polaków 2022” porter jest ulubionym rodzajem piwa 5% wszystkich piwoszy. Biorąc pod uwagę, że – według tego samego badania – piwo pija 82% pełnoletnich Polaków, to po ciemne i mocne piwa w stylu Porter Bałtycki lub Imperialny Porter Bałtycki powinno w naszym kraju z chęcią sięgać ponad 1,2 mln osób. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

Transport

Europejska motoryzacja gotowa do pełnej elektryfikacji. Możliwe zmiany w unijnym prawie dotyczące zeroemisyjności

Mimo coraz częściej pojawiających się prognoz dotyczących częściowego odejścia Europy od elektromobilności Bruksela nadal pozostaje przy stanowisku, że po 2035 roku motoryzacyjny rynek pierwotny będą stanowiły wyłącznie samochody zeroemisyjne. – Nie będzie całkowitego odwrotu od elektromobilności w Unii Europejskiej. W grę wchodzi jedynie pewne poluzowanie norm i przepisów – uważa Adam Holewa, członek zarządu oraz dyrektor ds. motoryzacji w spółce Boryszew SA. Jego zdaniem przemysł motoryzacyjny na Starym Kontynencie jest gotowy do pełnej elektryfikacji.

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.