Komunikaty PR

Te serniki wygrały w konkursie „Mistrzowski sernik". Poznaj sekrety szefów kuchn

2022-12-20  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Piszczałka
Publicon Services Sp. z o.o

pl. Grunwaldzki 23
50-365 Wrocław
a.piszczalka|publicon.pl| |a.piszczalka|publicon.pl
721291712
https://publicon.pl

Serniki zajmują obowiązkową pozycję w większości restauracji oraz w cukierniach. Ten deser skrywa w sobie niepowtarzalny smak, jedyny w swoim rodzaju. Doskonale smakuje w każdej postaci, a jego wyjątkową cechą jest to, że można go łączyć z różnymi dodatkami. W rezultacie otrzymujemy oryginalne doznania smakowe. Podsumowaliśmy konkurs „Mistrzowski sernik", który odbył się w pięciu największych polskich miastach: Wrocławiu, Warszawie, Krakowie, Białymstoku i Gdańsku. Jakie serniki przypadły do gustu publiczności?

 

Owocowe serniki we Wrocławiu

Jury przyznało nagrody czterem przedstawicielom wrocławskich restauracji. Każdy sernik został stworzony z unikalną recepturą, delikatnością i miłością. Jakie serniki cieszyły się największym zainteresowaniem?

III miejsce przyznano Pani Natalii z restauracji Cuda na kiju, która przygotowała sernik na zimno z białą czekoladą i świeżymi truskawkami. Ciasto również wyjątkowo przypadło do gustu publiczności, która nagrodziła jego autorkę nagrodą specjalną – kolejnym voucherem na kurs cukierniczy z najlepszymi szefami cukiernikami w Polsce.

II miejsce zajął Pan Tomasz i jego sernik o nazwie Kaiju Cheesecake. Ciasto zostało stworzone z unikalnej chińskiej receptury z pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem i możecie go spróbować w restauracji Sushi Corner.

Zwycięzcą konkursu okazała się Pani Gabriela reprezentująca restaurację Kawa i kot, która poczęstowała gości gotowanym sernikiem z musem malinowo-borówkowym. Deser rozpływał się w ustach i wzbudził największe zainteresowanie.

 

Oryginalne smaki w Gdańsku 

Następnie meldujemy się w Gdańsku. Kto otrzymał tytuł twórcy „Mistrzowskiego sernika"? 

Naszą przygodę rozpoczynamy od polskich tradycji. Pani Paulina (Zakręcone cafe) upiekła sernik według unikalnej receptury, 100% bezglutenowy i tym samym zdobyła III miejsce. 

Kontynuując naszą trasę po mistrzowskich przepisach na sernik, tym razem zahaczamy o Nowy Jork. Pani Tatiana z restauracji Kuźnia zaprezentowała sernik nowojorski. Deser z polewą, na bazie kremowego serka i płatkami owsianymi znalazł się na II miejscu. Unikalny smak i delikatność w jednym!

Nagrodę za najlepszy sernik w Gdańsku otrzymała Pani Paulina z restauracji Akita Ramen z UZO Faza Sernik. Laureatka połączyła smaki matchi, soku cytryny, mleka kokosowego oraz werbeny w jednym deserze. Sernik okazał się strzałem w dziesiątkę. 

 

 

Aksamitne serniki w Warszawie

Teraz czas na stolicę! Wszyscy uczestnicy mieli godzinę, aby przygotować swój wyjątkowy sernik z własną recepturą i później prezentowali go przed jury. Kto zdobył medal “Mistrzowskiego sernika” w Warszawie?

Zaszczytne III miejsce przypadło Panu Piotrowi z restauracji Si za sernik z białej czekolady i śmietankowego serka. 

II miejsce jury zdecydowało się przyswoić Pani Magdalenie z restauracji Putka za tradycyjny sernik królewski, którego oryginalna receptura sięga jeszcze z czasów starożytnego Rzymu.

Natomiast w restauracji Słoik będziemy mogli skosztować zwycięski aksamitny sernik z białej czekolady, który wykonała Pani Małgorzata.

 

Smaki pistacji w Białymstoku

Stolica Podlasia może pochwalić się najlepszymi sernikami w regionie. Jakie desery zdobyły sympatię jury? 

Na III miejscu uplasowała się Pani Katarzyna z Restauracji Pawilon Towarzyski za sernik Towarzyski z orzechami. 

II miejsce zdobyła Pani Małgorzata z restauracji Regiment za prezentację lekkiego, kremowego i pysznego sernika z białą czekoladą. 

A jeśli macie ochotę na coś słodkiego o smaku pistacji, to warto się udać do restauracji Baristacja i spróbować sernik od Pani Pauliny, która zajęła I miejsce w rankingu najlepszych serników w Białymstoku! 

 

Fuzja smaków w Krakowie

Iście królewskie i artystyczne  miasto zamyka podsumowanie konkursu „Mistrzowski sernik". Kto stanął na podium? 

III miejsce w Krakowie zajął Pan Bogdan z restauracji Gospoda na Piastowskiej. Sernik z czekoladą, który został doceniony za dobór składników i walory wizualne.

II miejsce zdobyła Pani Paulina z Paula’s Cake, za swój autorski przepis Sernikowelove. Aksamitnym deserem goście delektowali się do ostatniego okruszka. 

Zwycięzcą konkursu został Pan Krystian z restauracji Akita Ramen, który zaproponował połączenie pasty miso i truskawkowego sernika. Nagroda Publiczności również przypadła laureatowi konkursu.

 

Gratulujemy z całego serca wszystkim laureatom konkursu! Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody: vouchery na kurs cukierniczy, blender  kielichowy czy zestaw ręcznie malowanych talerzy. Prawdziwymi hitami okazały się serniki na bazie śmietankowo-kremowego serka oraz te z dodatkiem białej czekolady i owoców.

 

 Program „Ja Cię SERniczę!”  jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Services Sp. z o.o
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności Biuro prasowe
2024-07-11 | 10:00

Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności

39% dorosłych Polaków i 41% matek w imieniu swoich dzieci deklaruje zaangażowanie w ograniczenie zmian klimatycznych[1] – wynika z badania „Talerz Polaka – Nawyki
Przemysł spożywczy Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?
2024-07-10 | 17:00

Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?

  Nadchodzący Dzień Czekolady (7 lipca) jest doskonałą okazją do refleksji nad podejmowaniem bardziej zrównoważonych i proekologicznych praktyk w całym łańcuchu
Przemysł spożywczy DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO
2024-07-09 | 16:40

DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO

Grupa spółek DANONE dołączyła do Komitetu Technicznego Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Tym samym stała się częścią Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO[1]) i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Przedsiębiorcy czekają na doprecyzowanie przepisów dotyczących Małego ZUS-u Plus. W sądach toczy się ponad 600 spraw z ZUS-em

Oddziały Biura Rzecznika MŚP prowadzą już ponad 600 spraw dotyczących Małego ZUS-u Plus. Przedmiotem sporu z ZUS-em jest interpretacja, jak długo – dwa czy trzy lata – powinna trwać przerwa, po upływie której przedsiębiorca może ponownie skorzystać z niższych składek. Pod koniec czerwca Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim wydał pierwszy wyrok, w którym podzielił korzystną dla przedsiębiorców argumentację Rzecznika MŚP. – Nie stanowi on jeszcze o linii interpretacyjnej. Czekamy na wejście w życie ustawy deregulacyjnej, która ułatwi od stycznia przedsiębiorcom przechodzenie na Mały ZUS Plus – mówi Agnieszka Majewska, Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców.

Problemy społeczne

Awaria CrowdStrike’a miała podobne skutki jak potencjalny cyberatak. Uzależnienie od technologii to ryzyko wyłączenia całych gałęzi gospodarki

Ogromna awaria systemu Windows, wywołanego błędem w aktualizacji oprogramowania CrowdStrike, doprowadziła do globalnego paraliżu. Przestały działać systemy istotne z perspektywy codziennego życia milionów ludzi. Tylko w piątek odwołano kilka tysięcy lotów na całym świecie,  a w części regionów w USA nie działał numer alarmowy. – To pokazuje, że im bardziej jesteśmy uzależnieni od technologii, tym łatwiej wykluczyć wręcz całe gałęzie gospodarki, a podobne skutki mógłby mieć cyberatak – ocenia Krzysztof Izdebski z Fundacji im. Stefana Batorego. Jego zdaniem tego typu incydenty są nie do uniknięcia i trzeba się na nie lepiej przygotować.

Ochrona środowiska

Nowelizacja przepisów ma przyspieszyć rozwój farm wiatrowych. Do 2040 roku Polska może mieć zainstalowane w nich ponad 40 GW mocy

Jeszcze w tym kwartale ma zostać przyjęty przez rząd projekt zmian w ustawie o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych. Nowelizacja zmniejsza minimalną odległość turbin wiatrowych od zabudowań do 500 m. Polskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej ocenia, że zmiana odległości zwiększy potencjał energetyki wiatrowej do 2040 roku nawet dwukrotnie, do poziomu 41,1 GW. – Branża czeka też na przyspieszenie procedur, przede wszystkim procedury środowiskowej i całego procesu zmiany przeznaczenia gruntów – mówi Anna Kosińska, członkini zarządu Res Global Investment.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.