Te serniki wygrały w konkursie „Mistrzowski sernik". Poznaj sekrety szefów kuchn
Publicon Services Sp. z o.o
pl. Grunwaldzki 23
50-365 Wrocław
a.piszczalka|publicon.pl| |a.piszczalka|publicon.pl
721291712
https://publicon.pl
Serniki zajmują obowiązkową pozycję w większości restauracji oraz w cukierniach. Ten deser skrywa w sobie niepowtarzalny smak, jedyny w swoim rodzaju. Doskonale smakuje w każdej postaci, a jego wyjątkową cechą jest to, że można go łączyć z różnymi dodatkami. W rezultacie otrzymujemy oryginalne doznania smakowe. Podsumowaliśmy konkurs „Mistrzowski sernik", który odbył się w pięciu największych polskich miastach: Wrocławiu, Warszawie, Krakowie, Białymstoku i Gdańsku. Jakie serniki przypadły do gustu publiczności?
Owocowe serniki we Wrocławiu
Jury przyznało nagrody czterem przedstawicielom wrocławskich restauracji. Każdy sernik został stworzony z unikalną recepturą, delikatnością i miłością. Jakie serniki cieszyły się największym zainteresowaniem?
III miejsce przyznano Pani Natalii z restauracji Cuda na kiju, która przygotowała sernik na zimno z białą czekoladą i świeżymi truskawkami. Ciasto również wyjątkowo przypadło do gustu publiczności, która nagrodziła jego autorkę nagrodą specjalną – kolejnym voucherem na kurs cukierniczy z najlepszymi szefami cukiernikami w Polsce.
II miejsce zajął Pan Tomasz i jego sernik o nazwie Kaiju Cheesecake. Ciasto zostało stworzone z unikalnej chińskiej receptury z pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem i możecie go spróbować w restauracji Sushi Corner.
Zwycięzcą konkursu okazała się Pani Gabriela reprezentująca restaurację Kawa i kot, która poczęstowała gości gotowanym sernikiem z musem malinowo-borówkowym. Deser rozpływał się w ustach i wzbudził największe zainteresowanie.
Oryginalne smaki w Gdańsku
Następnie meldujemy się w Gdańsku. Kto otrzymał tytuł twórcy „Mistrzowskiego sernika"?
Naszą przygodę rozpoczynamy od polskich tradycji. Pani Paulina (Zakręcone cafe) upiekła sernik według unikalnej receptury, 100% bezglutenowy i tym samym zdobyła III miejsce.
Kontynuując naszą trasę po mistrzowskich przepisach na sernik, tym razem zahaczamy o Nowy Jork. Pani Tatiana z restauracji Kuźnia zaprezentowała sernik nowojorski. Deser z polewą, na bazie kremowego serka i płatkami owsianymi znalazł się na II miejscu. Unikalny smak i delikatność w jednym!
Nagrodę za najlepszy sernik w Gdańsku otrzymała Pani Paulina z restauracji Akita Ramen z UZO Faza Sernik. Laureatka połączyła smaki matchi, soku cytryny, mleka kokosowego oraz werbeny w jednym deserze. Sernik okazał się strzałem w dziesiątkę.
Aksamitne serniki w Warszawie
Teraz czas na stolicę! Wszyscy uczestnicy mieli godzinę, aby przygotować swój wyjątkowy sernik z własną recepturą i później prezentowali go przed jury. Kto zdobył medal “Mistrzowskiego sernika” w Warszawie?
Zaszczytne III miejsce przypadło Panu Piotrowi z restauracji Si za sernik z białej czekolady i śmietankowego serka.
II miejsce jury zdecydowało się przyswoić Pani Magdalenie z restauracji Putka za tradycyjny sernik królewski, którego oryginalna receptura sięga jeszcze z czasów starożytnego Rzymu.
Natomiast w restauracji Słoik będziemy mogli skosztować zwycięski aksamitny sernik z białej czekolady, który wykonała Pani Małgorzata.
Smaki pistacji w Białymstoku
Stolica Podlasia może pochwalić się najlepszymi sernikami w regionie. Jakie desery zdobyły sympatię jury?
Na III miejscu uplasowała się Pani Katarzyna z Restauracji Pawilon Towarzyski za sernik Towarzyski z orzechami.
II miejsce zdobyła Pani Małgorzata z restauracji Regiment za prezentację lekkiego, kremowego i pysznego sernika z białą czekoladą.
A jeśli macie ochotę na coś słodkiego o smaku pistacji, to warto się udać do restauracji Baristacja i spróbować sernik od Pani Pauliny, która zajęła I miejsce w rankingu najlepszych serników w Białymstoku!
Fuzja smaków w Krakowie
Iście królewskie i artystyczne miasto zamyka podsumowanie konkursu „Mistrzowski sernik". Kto stanął na podium?
III miejsce w Krakowie zajął Pan Bogdan z restauracji Gospoda na Piastowskiej. Sernik z czekoladą, który został doceniony za dobór składników i walory wizualne.
II miejsce zdobyła Pani Paulina z Paula’s Cake, za swój autorski przepis Sernikowelove. Aksamitnym deserem goście delektowali się do ostatniego okruszka.
Zwycięzcą konkursu został Pan Krystian z restauracji Akita Ramen, który zaproponował połączenie pasty miso i truskawkowego sernika. Nagroda Publiczności również przypadła laureatowi konkursu.
Gratulujemy z całego serca wszystkim laureatom konkursu! Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody: vouchery na kurs cukierniczy, blender kielichowy czy zestaw ręcznie malowanych talerzy. Prawdziwymi hitami okazały się serniki na bazie śmietankowo-kremowego serka oraz te z dodatkiem białej czekolady i owoców.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.