Komunikaty PR

Te serniki wygrały w konkursie „Mistrzowski sernik". Poznaj sekrety szefów kuchn

2022-12-20  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Piszczałka
Publicon Services Sp. z o.o

pl. Grunwaldzki 23
50-365 Wrocław
a.piszczalka|publicon.pl| |a.piszczalka|publicon.pl
721291712
https://publicon.pl

Serniki zajmują obowiązkową pozycję w większości restauracji oraz w cukierniach. Ten deser skrywa w sobie niepowtarzalny smak, jedyny w swoim rodzaju. Doskonale smakuje w każdej postaci, a jego wyjątkową cechą jest to, że można go łączyć z różnymi dodatkami. W rezultacie otrzymujemy oryginalne doznania smakowe. Podsumowaliśmy konkurs „Mistrzowski sernik", który odbył się w pięciu największych polskich miastach: Wrocławiu, Warszawie, Krakowie, Białymstoku i Gdańsku. Jakie serniki przypadły do gustu publiczności?

 

Owocowe serniki we Wrocławiu

Jury przyznało nagrody czterem przedstawicielom wrocławskich restauracji. Każdy sernik został stworzony z unikalną recepturą, delikatnością i miłością. Jakie serniki cieszyły się największym zainteresowaniem?

III miejsce przyznano Pani Natalii z restauracji Cuda na kiju, która przygotowała sernik na zimno z białą czekoladą i świeżymi truskawkami. Ciasto również wyjątkowo przypadło do gustu publiczności, która nagrodziła jego autorkę nagrodą specjalną – kolejnym voucherem na kurs cukierniczy z najlepszymi szefami cukiernikami w Polsce.

II miejsce zajął Pan Tomasz i jego sernik o nazwie Kaiju Cheesecake. Ciasto zostało stworzone z unikalnej chińskiej receptury z pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem i możecie go spróbować w restauracji Sushi Corner.

Zwycięzcą konkursu okazała się Pani Gabriela reprezentująca restaurację Kawa i kot, która poczęstowała gości gotowanym sernikiem z musem malinowo-borówkowym. Deser rozpływał się w ustach i wzbudził największe zainteresowanie.

 

Oryginalne smaki w Gdańsku 

Następnie meldujemy się w Gdańsku. Kto otrzymał tytuł twórcy „Mistrzowskiego sernika"? 

Naszą przygodę rozpoczynamy od polskich tradycji. Pani Paulina (Zakręcone cafe) upiekła sernik według unikalnej receptury, 100% bezglutenowy i tym samym zdobyła III miejsce. 

Kontynuując naszą trasę po mistrzowskich przepisach na sernik, tym razem zahaczamy o Nowy Jork. Pani Tatiana z restauracji Kuźnia zaprezentowała sernik nowojorski. Deser z polewą, na bazie kremowego serka i płatkami owsianymi znalazł się na II miejscu. Unikalny smak i delikatność w jednym!

Nagrodę za najlepszy sernik w Gdańsku otrzymała Pani Paulina z restauracji Akita Ramen z UZO Faza Sernik. Laureatka połączyła smaki matchi, soku cytryny, mleka kokosowego oraz werbeny w jednym deserze. Sernik okazał się strzałem w dziesiątkę. 

 

 

Aksamitne serniki w Warszawie

Teraz czas na stolicę! Wszyscy uczestnicy mieli godzinę, aby przygotować swój wyjątkowy sernik z własną recepturą i później prezentowali go przed jury. Kto zdobył medal “Mistrzowskiego sernika” w Warszawie?

Zaszczytne III miejsce przypadło Panu Piotrowi z restauracji Si za sernik z białej czekolady i śmietankowego serka. 

II miejsce jury zdecydowało się przyswoić Pani Magdalenie z restauracji Putka za tradycyjny sernik królewski, którego oryginalna receptura sięga jeszcze z czasów starożytnego Rzymu.

Natomiast w restauracji Słoik będziemy mogli skosztować zwycięski aksamitny sernik z białej czekolady, który wykonała Pani Małgorzata.

 

Smaki pistacji w Białymstoku

Stolica Podlasia może pochwalić się najlepszymi sernikami w regionie. Jakie desery zdobyły sympatię jury? 

Na III miejscu uplasowała się Pani Katarzyna z Restauracji Pawilon Towarzyski za sernik Towarzyski z orzechami. 

II miejsce zdobyła Pani Małgorzata z restauracji Regiment za prezentację lekkiego, kremowego i pysznego sernika z białą czekoladą. 

A jeśli macie ochotę na coś słodkiego o smaku pistacji, to warto się udać do restauracji Baristacja i spróbować sernik od Pani Pauliny, która zajęła I miejsce w rankingu najlepszych serników w Białymstoku! 

 

Fuzja smaków w Krakowie

Iście królewskie i artystyczne  miasto zamyka podsumowanie konkursu „Mistrzowski sernik". Kto stanął na podium? 

III miejsce w Krakowie zajął Pan Bogdan z restauracji Gospoda na Piastowskiej. Sernik z czekoladą, który został doceniony za dobór składników i walory wizualne.

II miejsce zdobyła Pani Paulina z Paula’s Cake, za swój autorski przepis Sernikowelove. Aksamitnym deserem goście delektowali się do ostatniego okruszka. 

Zwycięzcą konkursu został Pan Krystian z restauracji Akita Ramen, który zaproponował połączenie pasty miso i truskawkowego sernika. Nagroda Publiczności również przypadła laureatowi konkursu.

 

Gratulujemy z całego serca wszystkim laureatom konkursu! Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody: vouchery na kurs cukierniczy, blender  kielichowy czy zestaw ręcznie malowanych talerzy. Prawdziwymi hitami okazały się serniki na bazie śmietankowo-kremowego serka oraz te z dodatkiem białej czekolady i owoców.

 

 Program „Ja Cię SERniczę!”  jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Services Sp. z o.o
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Problemy społeczne

Ślązacy wciąż nie są uznani za mniejszość etniczną. Temat języka śląskiego wraca do debaty publicznej i prac parlamentarnych

W Polsce 600 tys. osób deklaruje narodowość śląską, a 460 tys. mówi po śląsku. Kwestia uznania etnolektu śląskiego za język regionalny od lat wzbudza żywe dyskusje. Zwolennicy zmiany statusu języka śląskiego najbliżej celu byli w 2024 roku, ale nowelizację ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych zablokowało prezydenckie weto. Ostatnio problem wybrzmiał podczas debaty w Parlamencie Europejskim, ale zdaniem Łukasza Kohuta z PO na forum UE również trudna jest walka o prawa mniejszości etnicznych i językowych.

Transport

Polacy z niejednoznacznymi opiniami na temat autonomicznych pojazdów. Wiedzą o korzyściach, ale zgłaszają też obawy

Polacy widzą w pojazdach autonomicznych szansę na poprawę bezpieczeństwa na drogach i zwiększenie mobilności osób starszych czy z niepełnosprawnościami. Jednocześnie rozwojowi technologii AV towarzyszą obawy, m.in. o utratę kontroli nad pojazdem czy o większą awaryjność niż w przypadku tradycyjnych aut – wynika z prowadzonych przez Łukasiewicz – PIMOT badań na temat akceptacji społecznej dla AV. Te obawy wskazują, że rozwojowi technologii powinna także towarzyszyć edukacja, zarówno kierowców, jak i pasażerów. Eksperci mówią także o konieczności transparentnego informowania o możliwościach i ograniczeniach AV.

Prawo

70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.