Właściciel restauracji Epoka i Bez Tytułu w rankingu TOP 50 Forbesa
Podczas minionej konferencji Made for Restaurant ogłoszono ranking TOP 50 najlepszych restauratorów w Polsce według magazynu Forbes. Wśród nich, na 8. miejscu, znalazł się Julien Barbotin Larrieu, właściciel dwóch warszawskich restauracji — Epoka, z kuchnią Marcina Przybysza i Bez Tytułu, gdzie szefem kuchni jest Piotr Ceranowicz. To prestiżowe wyróżnienie jest dla całego zespołu dużą radością, a jednocześnie potwierdzeniem, że nieustannie utrzymujemy najwyższy poziom kuchni i obsługi – komentuje nagrodzony właściciel restauracji.
Jednym z kluczowych punktów tegorocznej odsłony konferencji Made for Restaurant był bezprecedensowy ranking TOP 50 restauratorów w Polsce magazynu Forbes. 28 marca ogłoszono wyróżnionych, a wśród nich na 8. miejscu Julien Barbotin Larrieu, właściciel warszawskich restauracji Epoka i Bez Tytułu.
Znalezienie się w czołówce polskich restauratorów to dla mnie kolejny dowód na to, że restauracje, które mam przyjemność prowadzić, cieszą się w Polsce prawdziwym uznaniem i są doceniane. To prestiżowe wyróżnienie jest dla całego zespołu dużą radością, a jednocześnie potwierdzeniem, że nieustannie utrzymujemy najwyższy poziom kuchni i obsługi – komentuje Julien Barbotin Larrieu, właściciel restauracji Epoka i Bez Tytułu.
Restauracja Epoka to niepowtarzalne miejsce na kulinarnej mapie Polski, wyróżniajace się innowacyjnym podejściem do fine diningu, które w Epoce nazywane jest fine food experience. Polega ono na zaspokajaniu wszystkich zmysłów Gości odwiedzających Epokę, o co w murach restauracji dba cała obsługa na czele z Marcinem Przybyszem, szefem kuchni:
Dostarczamy niezwykłych wrażeń już od samego przekroczenia progu Epoki. Swobodna atmosfera mimo wnętrza bogatego w teatralne, niekiedy majestatyczne detale, inspirujące, niewymuszone rozmowy i sztuka na talerzu. Doświadczenie, jakie zapewniamy Gościom, częstokroć skłania ich do powrotu do naszej restauracji, co zawsze bardzo nas cieszy, a znalezienie się wśród najlepszych restauracji w Polsce wskazuje, jaki poziom reprezentujemy i do czego dążymy. Jako pasjonat cieszę się również, że poziom gastronomii w Polsce z roku na rok rośnie, a w rankingu Forbesa konkurowaliśmy z naprawdę wyjątkowymi miejscami. To daje mi nadzieję, że dochodzimy do zachodnich standardów, do których jeszcze przed laty było Polakom bardzo daleko.
Marcin Przybysz przedstawia Gościom w Epoce własną interpretację polskich tradycji kulinarnych. Robi to za pomocą starannie i nietuzinkowo skomponowanego menu składającego się zwykle z kilkunastu odpowiednio skomponowanych dań, nazywanych tu przepisami. Kolacja w Epoce to prawdziwie epokowa podróż, ponieważ przygotowując przepisy, Marcin Przybysz korzysta z dawnych ksiąg sięgających nawet XV wieku. Jak potwierdzają Goście restauracji, Epoka jest miejscem, którego trzeba doświadczyć chociaż raz w życiu. Restauracja mieści się w budynku Hotelu Europejskiego przy ul. Ossolińskich 3 w Warszawie i jest otwarta od wtorku do soboty.
Mieszcząca się przy ul. Poznańskiej 16 warszawska restauracja Bez Tytułu jest zaś miejscem, w którym króluje autorska, międzynarodowa kuchnia Piotra Ceranowicza. Twórcy wskazują, że restauracja nie ma tytułu, ponieważ nazwy wyznaczają granice, a podobnie jak w świecie sztuki, to, co nienazwane, uwalnia wyobraźnię. Restauracja Bez Tytułu jest otwarta od wtorku do soboty.
![Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności Biuro prasowe](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_479802588,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności
![Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_303177164,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?
![DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_911734298,w_253,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-innowacje.png)
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-lifestyle.png)
Handel
![](https://www.newseria.pl/files/11111/e-papieros1,w_274,_small.jpg)
Od przyszłego roku akcyza na e-liquidy ma wzrosnąć o 75 proc. To trzy razy więcej niż na tradycyjne papierosy
– Na rynku e-liquidów mamy największą szarą strefę, z którą fiskus niezbyt dobrze sobie radzi. Gwałtowna podwyżka akcyzy nie pomoże w rozwiązaniu tego problemu, tylko go spotęguje – mówi Piotr Leonarski, ekspert Federacji Przedsiębiorców Polskich. Krajowi producenci płynów do e-papierosów zaapelowali już do ministra finansów o rewizję planowanych podwyżek akcyzy na wyroby tytoniowe. W przypadku e-liquidów ma być ona największa i w 2025 roku wyniesie 75 proc. Branża podkreśla, że to przyczyni się do jeszcze większego rozrostu szarej strefy, a ponadto będzie zachętą dla konsumentów, żeby zamiast korzystać z alternatyw, wrócili do palenia tradycyjnych papierosów.
Infrastruktura
Zielone zamówienia publiczne stanowią dziś zaledwie kilka procent rynku. Rządowy zespół ma opracować specjalne kryteria dla nich
![](https://www.newseria.pl/files/11111/oigd-zielone-regulacje-foto,w_133,r_png,_small.png)
Zielone zamówienia publiczne stają się w ostatnich latach coraz bardziej powszechną praktyką, choć w Polsce odpowiadają za kilka procent ogólnej liczby zamówień. Duży nacisk na ten aspekt, w postaci nowych regulacji i wytycznych, kładzie także Unia Europejska. Dlatego też w maju br. zarządzeniem prezesa Rady Ministrów został powołany specjalny rządowy zespół, którego zadaniem będzie uwzględnienie aspektów środowiskowych w polskim systemie zamówień publicznych oraz opracowanie wytycznych dla zamawiających. – Ważne, żeby te opracowywane kryteria były dostosowane do realiów polskiego rynku – wskazuje Barbara Dzieciuchowicz, prezes Ogólnopolskiej Izby Gospodarczej Drogownictwa.
IT i technologie
Boom na sztuczną inteligencję w ochronie zdrowia ma dopiero nastąpić. Wyzwaniem pozostają regulacje i zaufanie do tej technologii
![](https://www.newseria.pl/files/11111/upmedic-ai-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sztuczna inteligencja ma potencjał, żeby zrewolucjonizować podejście do profilaktyki, diagnostyki i leczenia pacjentów, jednocześnie redukując ich koszty. W globalnej skali wartość rynku rozwiązań opartych na AI w opiece zdrowotnej rośnie lawinowo – w ub.r. wynosiła ponad 32 mld dol., ale do 2030 roku ta kwota ma się zwiększyć ponad sześciokrotnie. Również w Polsce narzędzia bazujące na AI zaczynają być wdrażane coraz szerzej, choć – jak wynika z lipcowego raportu SGH – prawdziwy rozwój potencjału sztucznej inteligencji w polskiej branży ochrony zdrowia ma dopiero nastąpić. Warunkiem jest stworzenie stabilnego i bezpiecznego środowiska dla rozwoju tej technologii, opartego na regulacjach prawnych i zaufaniu wszystkich interesariuszy.
Partner serwisu
Szkolenia
![](https://www.newseria.pl/files/11111/ramka-prawa-akademia-newser_1,w_274,_small.jpg)
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.