Zawsze jest sezon na MLEKOVITĘ
Grupa MLEKOVITA, lider branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, od ponad 90 lat zdobywa zaufanie klientów i wyznacza trendy na rynku, proponując największy wybór najwyższej jakości nabiału w Polsce i w Europie. W jej liczącym ponad 1000 pozycji asortymencie dostępne są produkty, które zaspokajają potrzeby konsumentów niezależnie od pory roku. W sezonie letnim największą popularnością cieszą się wyroby wykorzystywane do przygotowywania lekkich posiłków, także spożywanych na świeżym powietrzu, oraz mleczne przekąski, które z łatwością można zabrać ze sobą i skonsumować poza domem, np. przy grillu czy podczas wycieczki.
– MLEKOVITA jest dla polskich konsumentów synonimem najwyższej jakości, zdrowej żywności oraz dobrego smaku. W naszej ofercie przez cały rok każdy znajdzie coś dla siebie. Proponujemy bogaty wybór produktów mleczarskich, z których można skomponować całodzienne menu – zarówno latem, gdy chętniej wybieramy lekkie posiłki, jak i w pozostałych miesiącach roku, gdy potrzebujemy pożywniejszych dań – mówi Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Dariusz Sapiński.
Gęsta śmietana Polska 18% idealnie sprawdzi się do zup, sosów, sałatek czy chłodników. Jako bazę tych ostatnich warto wykorzystać również naturalny kefir Polski lub naturalny jogurt Polski. Zarówno śmietana, jak i jogurt z linii Polskie, dostępne są też w wariancie bez laktozy.
Latem konsumenci chętnie spożywają także lekkie sałatki, których jednym z głównych składników są sery, takie jak: ser sałatkowo-kanapkowy Favita, ser sałatkowy typu bałkańskiego Salatos czy sery mozzarella w postaci klasycznej kulki i minikulek. Sprawdzą się również sery pleśniowe La Polle oraz sery długodojrzewające w kawałkach z linii Diamenty Konesera: Księżan Old, Cheddar Old, Tylżycki Old, Gouda Old, Mazdamer Old czy Mocarski Old, a także inne sztandarowe sery, jak np. Polski z dziurami, Sokół czy Cheddar. W formie kulek oferowane są Przysmak Góralski i Przysmak Góralski mini o wędzonym posmaku, które są nie tylko doskonałym składnikiem sałatek, ale posłużą również do przygotowania szaszłyków. Sery idealnie sprawdzają się również jako dania z grilla, np. dostępny w dwupaku ser pleśniowy La Polle Camembert z sosem żurawinowym czy Gołka mini. Do sałatek, przekąsek, a także przy przyrządzaniu domowej pizzy czy zapiekanek warto wykorzystać nowości w wygodnej, gotowej do użycia formie wiórków: ser Cheddar oraz miks serów Cheddar i Mozzarella.
Myśląc o pożywnej i smacznej przekąsce, warto wybrać paluszki serowe Wypasiony i MiaMu lub regionalne sery z polskich gór: Faruki w formie nitek czy Warkocze serowe, które sprawdzą się również jako składnik deski serów. Słodką alternatywą są natomiast batoniki z twarożku w polewie czekoladowej MiaMu. Na deser, przekąskę lub śniadanie doskonałe będą również pyszne Polskie serki homogenizowane o prostym składzie i wyjątkowo puszystej, delikatnej konsystencji. Produkowane z najlepszych, naturalnych surowców, bez sztucznych barwników i konserwantów idealnie sprawdzą się też jako składnik deserów na zimno.
W sezonie wakacyjnym konsumenci wolą więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu niż w kuchni, dlatego też często sięgają po dania gotowe. Z myślą m.in. o nich MLEKOVITA rozwija linię dań gotowych Bistro Minutka. Paluszki serowe w chrupiącej panierce łagodnej lub pikantnej to smaczne i pożywne danie, a do tego szybkie i wygodne w przygotowaniu. To produkt mrożony, który można szybko przygotować na patelni, w piekarniku lub we frytkownicy. Paluszki stanowią świetne samodzielne danie lub przekąskę o dowolnej porze dnia.
Dużą popularnością w sezonie letnim cieszą się także wspomagające proces trawienia oraz pobudzające aktywność komórek odpornościowych mleczne napoje fermentowane w poręcznych opakowaniach – mleko acidofilne Polskie, serwatka DarPro oraz tegoroczna nowość: jogurty pitne Dar Pure bez dodatków cukrów i bez laktozy. Mleczny napój proteinowy Super Body Active w poręcznym kartonie o pojemności 350 g z zakrętką to z kolei idealna propozycja dla osób aktywnych fizycznie.
Najbardziej pożądanym wakacyjnym deserem są lody. W tegoroczny sezon MLEKOVITA wkroczyła z 15 nowościami: lodami w rożku, kubeczku i porcji rodzinnej w linii Wypasione oraz propozycją dla lodziarni w postaci lodów w proszku włoskich i rzemieślniczych w linii Kuchmistrza. Głównym składnikiem lodów produkowanych przez MLEKOVITĘ jest najwyższej jakości śmietanka z mleka krowiego – dzięki zawartości wyłącznie naturalnego tłuszczu mlecznego lody od MLEKOVITY wyróżniają się idealnie gładką, kremową konsystencją i śmietankowym smakiem.
Szeroki asortyment produktów z portfolio MLEKOVITY można szybko i łatwo zamówić z dostawą do domu, korzystając z oferty sklepów internetowych www.mlekovitka.pl oraz www.sba.com.pl. Dla wygody kupujących w sklepie dostępne są różne sposoby płatności, również na fakturę: szybka płatność online, płatność przy pomocy karty kredytowej, przelewu bankowego, blikiem, za pomocą Google Pay lub gotówką przy odbiorze (kurierskie przesyłki za pobraniem).

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Ostateczny kształt rozszerzonej odpowiedzialności producenta wciąż pod znakiem zapytania. Przykładem dla Polski mogą być rozwiązania z Czech czy Belgii
Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej do końca 2025 roku Polska powinna osiągnąć poziom recyklingu odpadów opakowaniowych na poziomie min. 65 proc. Trudno to osiągnąć bez wdrożenia systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP), który w świetle unijnych zaleceń powinien być zaimplementowany już w 2023 roku, a którego ostatecznego kształtu jeszcze nie znamy. Zagraniczni eksperci uważają, że Polska powinna iść w ślady Czech, Belgii i Włoch, stawiając na elastyczną organizację odpowiedzialności producenta (OOP).
Handel
Prof. G. Kołodko: Trump osiągnie efekt odwrotny od zamierzonego i spowolni rozwój Ameryki. Na wojnie handlowej z resztą świata to Stany mogą tracić najmocniej

– Liczne decyzje prezydenta Trumpa, nie tylko na polu ekonomicznym, są po prostu oparte na nieracjonalnych przesłankach, są fałszywe, są szkodliwe i dla Stanów Zjednoczonych, i dla innych, mówiąc językiem popularnym, są chore – ocenia prof. Grzegorz Kołodko, były minister finansów, i wskazuje m.in. na chaos spowodowany wprowadzaniem, zawieszaniem i przywracaniem ceł. Ekonomista w książce „Trump 2.0. Rewolucja chorego rozsądku” analizuje trumponomikę, a więc ekonomię i politykę gospodarczą pomysłu prezydenta oraz jej wpływ na gospodarkę, przestrzega przed zagrożeniami i wskazuje sposoby wyjścia z nasilającego się globalnego zamieszania. Autor ocenia też negatywnie pozaekonomiczne aspekty działalności amerykańskiego prezydenta z wyjątkiem jednego aspektu.
Farmacja
Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie. Dzięki temu odciążone są europejskie systemy zdrowotne

Każdego roku Europejczycy leczą samodzielnie ok. 1,2 mld drobnych dolegliwości, w tym przeziębienie czy niestrawność. Zdaniem ekspertów wzmocnienie tych kompetencji społeczeństwa może być remedium na braki kadrowe w opiece zdrowotnej i jej deficyt budżetowy. Sięganie po leki bez recepty (OTC), suplementy diety i wyroby lecznicze pozwala uniknąć ok. 120 mln konsultacji lekarskich w skali roku, co odpowiada pracy nawet 36 tys. lekarzy pierwszego kontaktu. Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie – wynika z danych przedstawionych podczas 61. konferencji AESGP, która odbyła się w Warszawie.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.