Pyszny posiłek w międzynarodowym wydaniu, czyli Europejski Dzień Śniadania
Z pewnością większość z nas spotkała się ze stwierdzeniem, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio skomponowane będzie stanowić niezbędną dawkę energii od rana! Dlatego warto zainwestować czas na pyszne i pożywne śniadanie. 24 kwietnia, w Europejski Dzień Śniadania, przypominamy o tym, że posiłek ten pełni ważną rolę w codziennym żywieniu, a także dajemy garść inspiracji na smaczne i proste przepisy na poranne posiłki. Tym razem szef kuchni Knorr zachęca do wprowadzenia na talerze barwnych, wiosennych akcentów. Po udanym posiłku powitamy nowy dzień z szerokim uśmiechem.
Dlaczego nie należy pomijać śniadania?
Po nocnej przerwie, która dla organizmu stanowi czas odpoczynku i regeneracji, nasz organizm potrzebuje solidnego zastrzyku energii. Dzięki temu będziemy bardziej skoncentrowani na działaniach i unikniemy stanów rozkojarzenia czy rozdrażnienia. Warto więc zainwestować odrobinę czasu o poranku, by nasz dzień szedł jak z płatka.
Zdrowe i pożywne śniadanie powinno być skomponowane zgodnie z zasadami talerza zdrowego żywienia. To produkty, których nie może zabraknąć w naszym porannym menu:
- różnorodne, sezonowe i lokalne warzywa i/lub owoce – ½ talerza
- pełnoziarniste produkty zbożowe – ¼ część talerza,
- produkty będące źródłem białka - – ¼ część talerza,
- produkty będące źródłem zdrowych tłuszczów: nasiona, pestki i orzechy – jako uzupełnienie diety.
Warto pamiętać także o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Prostota przede wszystkim!
Skomponowanie śniadania, które zawiera wszystkie wymienione składniki wydaje się być zadaniem skomplikowanym i czasochłonnym? Nic bardziej mylnego! Są przepisy, które idealnie wpiszą się w nasze smaki i przede wszystkim w ograniczony czas, jakim dysponujemy. Jednym z takich przepisów jest tofucznica z warzywami - wegańska alternatywa popularnej jajecznicy. Wystarczy kwadrans na przyrządzenie posiłku dla dwóch osób z tofu, szpinaku, pomidorów i oleju roślinnego. Serwując ją w towarzystwie pełnoziarnistego chleba na zakwasie otrzymamy pełnowartościowe śniadanie.
Tofucznica
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 tofu
- 1 łyżka oleju
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżego szpinaku
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej Knorr, grubo mielona
- 0,5 łyżeczki kurkumy z Indii Knorr
- 10 liści świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Pomidorki pokrój na pół, tofu pokrusz widelcem.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Następnie wlej wodę i dopraw przyprawą włoską Knorr i kurkumą.
- Gdy woda odparuje, a tofu się zarumieni, dodaj pomidorki koktajlowe i szpinak. Smaż jeszcze 5 min. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Jak zaoszczędzić czas o poranku?
Rano każda minuta jest na wagę złota. Wie o tym, nie tylko śpioch, któremu trudno jest opuścić wygodne łóżko. Perspektywa smacznego posiłku może ułatwić poranne wstawanie. Doskonale sprawdzą się tipy, które maksymalnie skrócą czas potrzebny na zrobienie wiosennego śniadania pełnego warzyw. Niektóre składniki możemy przygotować już dzień wcześniej. Jeśli rano mamy ochotę na kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem, samą pastę zróbmy wieczorem i wstawmy do lodówki. Rano pozostanie tylko ułożenie jej na chlebie lub bułce i dodanie warzyw.
Kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem
Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 jajka
- 4 kromki chleba razowego
- 3 łyżki majonezu Hellmann's Babuni
- 1 szczypta pieprzu czarnego z Wietnamu, mielony Knorr
- 1 szczypta soli
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 papryka
- 4 listki sałaty masłowej
- 4 pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie następnie obierz. Warzywa umyj. Paprykę, jajka oraz szczypiorek posiekaj i przełóż do miski.
- Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem – wymieszaj. No kromce pieczywa ułóż sałatę następnie pastę jajeczną i udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Kanapki inaczej
Kromka pieczywa z dodatkami nadal jest jednym z najbardziej oczywistych wyborów śniadaniowych. Nie musi jednak oznaczać nudnej kanapki z plastrem wędliny albo sera. Udekorujmy ją zieloną sałatą albo roszponką, rzodkiewką i kiełkami. Świeży twarożek będzie stanowił doskonałe uzupełnienie smaku i źródło białka. Alternatywą może być kanapka na ciepło w formie bruschetty z pomidorami, świeżą bazylią i mozzarellą – to idealny pomysł na śniadanie we włoskim stylu! Jeśli mamy trochę więcej czasu, spróbujmy swoich sił w przygotowaniu wytrawnych gofrów, które z powodzeniem zastąpią pieczywo.
Wiosenne miksowanie
Dobre śniadanie to dobry humor i zastrzyk energii na cały dzień. Warto zjeść je spokojnie w domu, a nie w biegu, kupując przypadkowe przekąski. Koktajle owocowo-warzywne z dodatkiem płatków owsianych, koniecznie w towarzystwie jogurtu, kefiru albo maślanki śmiało można nazwać bombą energetyczną. Dla osób, które preferują napój sojowy bez dodatku cukru zamiast mleka, proponujemy zmiksować go z truskawkami i płatkami owsianymi. Do takich koktajli warto dodać też orzechy, nasiona i pestki. Sam widok tak barwnych kompozycji sprawi, że wyruszymy z domu w doskonałym humorze i pełni sił witalnych!

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Komisja Europejska chce wprowadzić ujednolicone przepisy dotyczące wyrobów tytoniowych. Europosłowie mówią o kolejnej nadregulacji
Ministerstwo Zdrowia opracowało nowy projekt przepisów wprowadzających kolejne zakazy dotyczące wyrobów tytoniowych – całkowitą eliminację e-papierosów oraz zakaz aromatów w woreczkach nikotynowych. Najprawdopodobniej w ciągu kolejnych dwóch–trzech lat Polska będzie musiała implementować nową dyrektywę dotyczącą wszystkich produktów tytoniowych, nad którym niebawem ma rozpocząć prace Komisja Europejska. Europosłowie mówią o ryzyku chaosu legislacyjnego, nadregulacji i wskazują na zagrożenia związane z proponowaną podwyżką akcyzy.
Konsument
Za trzy miesiące ruszy w Polsce system kaucyjny. Wątpliwości budzą kwestie rozliczeń i podatków

Zaledwie trzy miesiące zostały do startu systemu kaucyjnego w Polsce. Kaucje obejmą szklane i plastikowe butelki oraz puszki z napojami. To duża zmiana dla producentów napojów, sklepów i konsumentów oraz pośredniczących w zbiórce operatorów systemów kaucyjnego. Na razie przepisy są na tyle niedoprecyzowane, że budzą wiele wątpliwości w kwestii rozliczania podatków czy rozliczeń z operatorami. Producenci będą musieli płacić podatek od niezwróconych butelek, co zwiększy ich koszty.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.